Október az idősek hónapja. Több helyen rendeznek ilyenkor ünnepséget, köszöntik a nyugdíjasokat. Éreztetik velük, hogy ők is a társadalom megtisztelt tagjai. Ahol pedig nem köszöntik őket illendően, ott megteszik ők maguk a fiatalabb nemzedék helyett, saját kezükbe veszik sorsuk irányítását.

 

Így van ez Egyházasbáston is. Kialakult egy nyugdíjasklub, amely igen aktívan működik. Három évvel ezelőtt új vezetőséget választottak, amelynek élére Nagy Aranka került. Ma nyugodtan el lehet mondani, hogy jó választás volt. Működik itt az „új seprő jól seper” is, de inkább a „szívvel-lélekkel” hatás a jellemzőbb. Öröm nézni, ahogy barátnőivel tesznek-vesznek. Felelősségteljesen csinálják.

 

Értékes dolog az ilyesmi a mai világban. Ritka kincs.

 

 hirdetes_400x285  

 

Egyházasbáston a kultúrának, a közösségi rendezvényeknek nagy hagyománya van. Érdemes megemlíteni, hogy a hetvenes években „pezsgett” a kultúra. Dr. Blaskó László körzeti orvos vezetésével férfi éneklőcsoport és citerazenekar működött, amely országos népdalversenyek állandó résztvevője volt. A színjátszók évente legalább egy előadást tartottak, amellyel bejárták a környező községeket. Mai napig emlegetik őket az emberek.

 

Aztán visszaesés következett. Az ok egyszerű, megépült az új kultúrház és ahogy az ilyenkor lenni szokott, megszűnt a kultúra „emeltebb szintű” ápolása.

 

 

Ma ezek az emberek, mint nyugdíjasok, itt vannak. Összejöttek emlékezni, szórakozni, énekelnek, táncolnak. Énekkórus alakult, célul tűzték ki, hogy citerázni is fognak.

 

„Meg kell mutatnunk a fiatalabb nemzedéknek, hogy is ment ez annakidején” – mondja Vincze Dezső.

 

 

A gulyásfőzést már reggel elkezdték a legaktívabb férfitagok: Nagy Vilmos, Mede Gyula és Szabó Elemér. Huncut módon a kultúrház bejárata előtt főztek, hadd lássa mindenki és érezhesse is a jó gulyás-illatot. Többen jönnek. Főzés közben volt idejük, tettek egy kicsike, keresetlen csokrot a szomszédos Hősök Emlékműve elé az Aradi Tizenhárom emlékére.

 

El is jött mindenki. Voltak, akik elmesélték, hogy ők most vannak itt először, de már sok jót hallottak a klub rendezvényeiről, így eljöttek.

 

 

A rendezvény legfőbb programpontja a jubilánsok köszöntése volt. Ebben az évben ünnepli a hatvanadik születésnapját Vincze József, Vincze Mária hatvanöt éves, Szabó Gizella hetven, Szabó Magda hetvenöt, Szabó Elemér pedig nyolcvan éves. Az elnöknő virággal köszöntötte őket. Utána ének, tánc, jó hangulat.

 

A zenéről Horváth Attila gondoskodott. Igen színvonalasan.

 

 

Mede Géza      

a cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.