Nyitókép: thinkstockphotos.com

 

Szlovákia lakosságának élettartama egyre növekvő tendenciát mutat, legalábbis a szlovák Statisztikai Hivatal szerint – ebből kiindulva növelik például évről évre a nyugdíjkorhatárt. Az OECD legfrissebb jelentése ugyanakkor kimutatta, hogy az élethossz a képzettségen is múlik. Az adatok szerint az alacsony és magasan képzett férfiak közti különbség a várható élettartamra vonatkozóan a legnagyobb az egész EU-ban.

 

Átlagban 14,4 év. Ennyivel hosszabb életre számíthat egy mai magasabban képzett szlovákiai harmincas férfi, mint alacsonyabb végzettséggel rendelkező társa. A hölgyek esetében is rosszul szerepelünk, bár jóval kisebb a különbség: 6,9 százalék.

 

 hirdetes_810x300  

 

Összehasonlításképp, Svédországban az alacsonyan és magasan képzettek közti várható élethossz-különbség „mindössze” 4,4 év. A rangsor remekül illusztrálja a kelet-nyugati megosztottságot. Szlovákiát Magyarország, Lengyelország és a többi közép-kelet-európai állam követi a negatív listán.

 

Az OECD ennek hátterében a képzetlenebbek körében elterjedtebb dohányzást, alkoholizmust, túlsúlyt és a légszennyezettséget látja. Tegyük hozzá, ehhez társul az is, hogy a képzetlenebbek alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, míg a képzettebbek tehetősebbek, és meg tudják fizetni a színvonalasabb orvosi ellátást, a kevésbé szennyezett, jobb környéken lévő lakást, és persze, alapvetően egészségesebb életmódot tudnak folytatni.

 

Az OECD statisztikái szerint Szlovákiában a lakosság 23 százaléka napi szinten dohányzik (az EU-s átlag 20, Magyarországon ez arány a harmadik legmagasabb – 26 százalék). A túlsúlyosok aránya Szlovákiában nagyjából egyezik az uniós átlaggal – 16 százalék, szemben Magyarország dobogós második helyezést érő 21 százalékával.

 

A millió főre jutó, légszennyezettségre visszavezethető halálozások számát tekintve Szlovákia viszonylag nem teljesít rosszul. Az abszolút csúcstartó Bulgária (1320 eset), második Csehország 996 esettel, harmadik Magyarország 958 esettel. Szlovákia a nyolcadik 675 eset/millió fővel.

 

 

 

 

Körkép.sk

Grafikonok, infografok: Pénzcentrum.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!