Nyitókép: Game Rant

 

Amennyiben a szülő akkor hívja a gyereket vacsorázni, amikor az éppen belejött a játékba, kitör a harmadik világháború. A játékot nem lehet csak úgy otthagyni, mert a távozás a verességgel egyenlő.

 

Debbie Vitany harcot vív a Fortnite-tal, de vesztésre áll. Fia, a 17 éves Carson naponta 12 órán keresztül videojátékozik. Fegyvereket, tartalékokat gyűjt, hogy a poszt-apokaliptikus világban mindenki közül neki sikerüljön a túlélés a leghosszabb ideig. A tanárok arra panaszkodnak, hogy Carson elalszik a tanítási órákon, a jegyei pedig jelentős módon leromlottak.

 

 hirdetes_400x285  

Egy aprócska haladást sikerült elérnünk, mégpedig azt, hogy lefaragtunk abból az óraszámból, amit a számítógép előtt töltött, de egy idő után minden visszatért a régi kerékvágásba“ – panaszkodott az édesanya. „Ezelőtt még soha nem láttam olyan játékot, ami ennyire eluralkodott volna a gyermeki elme fölött“.

 

Világszerte küzdenek hasonló problémákkal szülők, tanárok és főnökök egyaránt. Ők mind azzal harcolnak, hogy a videojátékok órákra lefoglalják a játékosokat, s emiatt gyakran háttérbe szorul a többi teendőjük, illetve aktivitásuk. Több mint kétszázmillió ember regisztrált be Fortnite-játékra, ami az Epic Games vállalat konyhájára milliárdos bizniszt hozott. Néhány kétségbeesett szülő viszont kénytelen volt gyógykezelésre küldeni a gyermekét.

 

A válás oka: videojáték

 

„Ez a játék olyan, mint a heroin“ – mondta Lorrine Marer brit viselkedési szakértő, aki játékfüggő gyerekekkel foglalkozik. „Ha függővé válasz, akkor nagyon nehéz ezt az egészet abbahagyni“.

 

Az Epic Games vállalat nem kommentálta a videojáték-függőséggel kapcsolatos problémákat. A videojátékok világában azonban mindez nem számít újdonságnak. A szülők és a tanárok már az Atari viedojáték-konzol megjelenése óta találkoznak függő gyerekekkel. A Fortnite azonban valóságos veszélyt jelent.

 

A Fortnite nem csak a gyerekek körében okoz problémát. Egy brit online házassági tanácsadó elmondása szerint idén 200 válási kérelem okaként tüntették fel azt, hogy a házasság a videojáték miatt ment tönkre.

 

A gyerekeken kívül a professzionális sportolók is Fortnite rabjai váltak. Például a NHL Vancouver Canucksnak már azzal is problémája akadt, hogy a játékosokat „kirángassa“ egy közös vacsorára, így kénytelen voltak teljesen betiltani a videojátékot. A világhírű Bostonu Red Sox baseball játékosa, David Price májusban azért hagyta ki a New York Yankees csapata elleni mérkőzést, mert a Fortnite játszása közben túlterhelte a csuklóját.

 

Randy Kulman gyerekpszichológus elmondása szerint a szülők egyre több olyan gyermeket hordanak hozzá, akik videojáték-függőségben szenvednek. „Volt nálam egy 13 éves srác, aki azt mondta, hogy 300 győzelmet tudhat magáénak a Fortnite-ban. Egy pillanatra meg kellett őt állítanom, mert ki kellett számolnom, hogy mennyi időt fektethetett bele ebbe az egészbe“ – mondta Kulman.

 

 

A százból csak egy túlélő van

 

Michael Jacobus – aki gyermektábort vezet a függőséggel küszködő gyerekek számára  – azt állítja, hogy a táborozó gyerekek kétharmada azért vett részt a táborban, mert tavaly túl sok időt töltött a Fortnite videojáték játszásával. A gyógyulásuk részét képezte az ún. technológiai detox is, ami annyit jelent, hogy elvették tőlük a mobilt, tabletet és a notebookot, helyette pedig elegendő alvást, ételt és csoportos terápiákat biztosítottak nekik.

 

A Fortnite azért is vonzó játék, mert a Battle Royale névre keresztelt verzió ingyenesen hozzáférhető, és a telefontól kezdve a játékkonzolokon át mindenhol játszható – mondta Cam Adair, aki 15 évesen játékfüggőségbe esett, ma viszont már iskolákban tart előadásokat a saját tapasztalatairól.

 

A Fortnite-ban száz ember küzd egymással, mígnem a végén csak egy ember marad életben. Ezért is nehéz vele leállni, ha az ember egyszer már elkezdte. „Amennyiben a szülő vacsorázni hívja a gyereket, kitör a harmadik világháború, mert amíg elfut enni, addig veszít a játékban“ – magyarázta Adair.

 

Annak ellenére, hogy a játék maga ingyenes, az Epic Games több százezer dollárra tesz szert a kiegészítőkből. A játékosok egzotikus fegyvereket és ruhákat vásárolhatnak. „A szülők már rengeteg pénztől estek el amiatt, hogy nem vették észre, a bankkártyájukat a játékkonzollal párosították“ – állítja Marer.

 

A probléma egyre nagyobb lesz

 

Hasonló felháborodást és feszültséget váltott ki a Grand Theft Auto (GTA) videojáték is, amit a szexuális tartalma és az extrém erőszakossága miatt több országban betiltottak.

 

Paul Weigle pszichiáter felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén júniusban a mentális rendellenességek közé sorolta a videojáték-függőséget, így a szülők visszatérítést kérhetnek a biztosítóktól a gyerekek gyógyítására.

 

Weigle azt tanácsolja a szülőknek, hogy a tíz évtől fiatalabb gyerekeket ne engedjék videojátékokat játszani. Az idősebb gyerekekkel pedig egyezzenek meg egy időkeretben, amit a gyerek játszással tölthet.

 

Úgy vélem, hogy a videojáték-játszásból még az eddiginél is nagyobb probléma lesz“ – tette hozzá Weigle.

 

Denník N/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!