Nyitókép: Bátorkeszi közösségi oldaláról, Kolář Péter felvétele

 

Ebben az esztendőben második alkalommal rendezték meg a Bátorkeszi Karácsonyi Vásárt. Az alapötlet még 2016-ban született, amikor a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás jótékonysági vásárt rendezett, hogy bevételével a község Tájházának megvalósításához járuljon hozzá. Ezen a rendezvényen első alkalommal léptek a nyilvánosság elé a falu ügyes kezű kézművesei, és a siker további vásárok megrendezésére buzdította a őket.

 

Felmérve a helyi adottságokat megállapították, hogy nagyon sok tehetséges ember él a faluban, aki képes önálló termékkel előállni.  Nem kell tehát hét határon túl utazni ahhoz, ha a község lakói érdekes, egyedi ajándékot kívánnak vásárolni szeretteiknek, és nem az óriás-üzletláncok tucat-portékaiból válogatni. „Bátorkeszi lakóinak bátorkeszi kézművesektől!” – ez a gondolat volt a fő jellemzője az idei karácsonyi vásárnak is.

 

Adventi díszek, fotó: Bátorkeszi közösségi oldaláról, Kolář Péter felvétele

 

  hirdetes_300x300   

A vásárt második esztendeje Bátorkeszi Önkormányzata rendezi, együttműködve a helyi Művelődési Központtal, melynek munkatársai már évek hosszú sora óta egyébként is szervezi az adventi alkotóházat.

 

Ennek megfelelően a rendezvény is két helyszínen valósult meg. A kultúrház előcsarnokában a szlovák és magyar tannyelvű alapiskola lelkes pedagógusai foglalkoztak a kézművesség iránt érdeklődő gyerekekkel, a kis alkotók a rendelkezésükre bocsátott anyagokból nagyon szép  karácsonyi ajándékokat, dísztárgyakat készíthettek.

 

Angyalkák, fotó: Bátorkeszi közösségi oldaláról, Kolář Péter felvétele

 

A kultúrház előtt,  a község Fő terén 15 vásári asztalnál több szervezet és magánszemély kínálta karácsonyi portékáját. A helyi kézművesek gyönyörű díszdobozaikkal, elegáns nyakékeikkel, kellemes illatú természetes szappanaikkal, szép illatgyertyáikkal, mesébe illő mézeskalács-házikóikkal bűvölték el a nézelődőket. Szinte az összes korosztály aktívan bekapcsolódott a vásári forgatag eladói közösségébe, hiszen a falu két óvodája és a két alapiskola is képviseltette magát. A vásári sokadalom megízlelhette a helyi Magán Szakközépiskola tanulóinak  illatos, szépen díszített  karácsonyi aprósüteményeit is, de az idősebb korosztály sem maradt el az aktivitásban. Nagy öröm volt látni a helyi nyugdíjas klub és a Jázmin nyugdíjas napközi otthon tagjai által készített finomságokat és a gondosan kimunkált ajándéktárgyakat.

 

A hideg időben jólesett a forró ital, fotó: Bátorkeszi közösségi oldaláról, Kolář Péter felvétele

 

A mézes aprósütemények legkülönfélébb fajtái, az asztali, az ajtó, és fenyődíszek ezernyi változata  került a vásári standokra. Szemet gyönyörködtető volt a sajátos technikával készült,  természetes anyagú dísztárgyak sokasága, találhattunk itt a hófehér horgolt angyalkáktól, csillagoktól kezdődően a színes vesszőkosárkákig szinte mindent. És nem hiányzott természetesen az ünnepi asztal egyik legfontosabb jellemzője, a méz sem, hiszen a bátorkeszi méhészek tevékenysége komoly múltra tekint vissza.

 

fotó:: Bátorkeszi fb-oldaláról

 

Nem mellékes továbbá az sem, hogy a helyi árusokon kívül gazdagították a választékot a környékbeli falvak is, szintén saját termékeikkel. A hetényi levendula termesztők illatos csodái, és a kisújfalusi nyugdíjas klub  ügyes kezű asszonyainak kreatív dísztárgyai nagy népszerűségnek örvendtek.

 

Étel, ital is volt bőven, öt faházikó lelkes kiszolgálói várták a vendégeket,  a SZEGABbátorkeszi borászok társulása – a vörös és fehér borok széles választékával, a „Szupernagyik” borlevessel, punccsal, édes tésztákkal csábították a sokadalmat

 

Fotó: Bátorkeszi fb-oldaláról

 

Aki mindennek ellenére fázott, az betérhetett a kultúrházba, s itt, a Bátorkeszi séták elnevezésű helytörténeti kiállításon betekintést nyerhetett a régi idők ünnepeibe, szokásaiba. A kiállítás a helyiek szempontjából érzelmileg is erősen motivált, hiszen nem egyszer saját felmenőiket láthatják viszont a régi fotókon.

 

A karácsonyi vásár forgatagában feltűnt a Mikulás is, akit nagy örömmel fogadtak gyerekek és felnőttek egyaránt. A hangulatot kellemes zenével fokozták, mely mindvégig az eseményhez illő dallamokkal szórakoztatta a sokadalmat. Így az emberek tudatába a prózai adok-veszek mellett odafészkelhette magát az ünnep valódi üzenete. Bizonyára akadtak, akik a szárnyaló dallamok modern feldolgozásaihoz párosítani tudták egy-egy karácsonyi népének szívet melengető szövegét, és eszükbe jutott, hogy a hétköznapi dolgainkon túl az Isten-gyermek születésére készül a keresztény világ.

 

Fotó: Bátorkeszi fb-oldaláról

 

Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj!
Ég szemű gyermek, csöpp rózsalevél.
Kisdedként az édes Úr
Jászolában megsimul
Szent Karácsony éjjel!

 

Buday Mária

 

A cikk alapinformációi Bzsoch Gizella, a Pro Futuro Villa Kezw PT elnökétől származnak.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!