Nyitókép: Potápi Árpád János fb-oldala

 

Átfogó sajtótájékoztató keretében értékelte hétfőn Budapesten Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a 2018-as külhoni magyar családok éve legfontosabb eredményeit.

 

A nemzetpolitikai államtitkár a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a magyar kormányzat által sorozatban meghirdetett tematikus évek közös célja és vállalása, hogy a határon túli magyar közösségek szülőföldjükön gyarapodhassanak és erősödjenek. Hogy gyermekeik az óvodától az egyetemig magyar nyelven, megfelelő környezetben és minőségben tudják folytatni tanulmányaikat, családi vállalkozásaik pedig megfelelő támogatást kapjanak.

 

Budapest, 2019. január 14. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a határon túli, családokat segítő civil, egyházi szervezetek és vállalkozók támogatására kiírt pályázat és a külhoni magyar családok év program eredményeiről a budapesti Bárkert Bistróban 2019. január 14-én. MTI/Máthé Zoltán

 

 hirdetes_400x285  

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón részletesen szólt a családok éve program különböző eredményeiről. Mint elhangzott, a pályázatokra és a programokra több mint egymilliárd forint jutott. Ebből 6500 családot, illetve 10 ezer gyermeket tudtak elérni.

 

A meghirdetett keretösszeg 80 százalékára pályázni lehetett. Az év első felében vállalkozásfejlesztési pályázatot hirdetettek családbarát tevékenységet folytató kis- és mikrovállalkozások számára 600 milliós kerettel, az év végén pedig külhoni magyar civil és egyházi szervezeteknek, illetve  vállalkozásoknak írtak ki pályázatokat 200 millió forint értékben.

 

Forrás: Potápi Árpád János sajtótájékoztatójának anyaga.

 

435 kérelem érkezett, ezek 52 százalékát nyújtották be a civil, nonprofit és egyházi szervezetek. A kérelmek közül 136-ot tudtak támogatni. Azért, hogy a legjobbak kapjanak forrásokat, a keretet mintegy 214 millió forintra kiegészítették – jelezte a nemzetpolitikai államtitkár, hozzátéve: a támogatási keret 70 százalékát kapták az egyházi és civil szervezetek.

 

Forrás: Potápi Árpád János sajtótájékoztatójának anyaga.

 

A keretösszeg fennmaradó 20 százalékát rendezvényekre, fórumokra, roadshow-ra és nyári táborokra fordították.

 

Kitért arra, hogy 600 millió forintos kerettel vállalkozás fejlesztési pályázatot hirdetettek, és ebből 118 külhoni magyar projektet tudtak támogatni. Ezek szintén családbarát kezdeményezések voltak.

 

Forrás: Potápi Árpád János sajtótájékoztatójának anyaga.

 

Potápi Árpád János kitért a Kopp Mária Intézettel közös kutatásra is, eszerint a gyermekvállalási kedv némileg nőtt. Reményét fejezte ki, hogy a tematikus év ehhez hozzá tudott járulni.

 

Forrás: Potápi Árpád János sajtótájékoztatójának anyaga.

 

Idén a külhoni magyar gyermekek évét tartják, számos programelemet folytatni kívánnak – jelezte.

 

Hozzátette: januárban állítják össze a tematikus év végleges programját, és február elején hozzák nyilvánosságra. A tervek szerint a keret 70-80 százalékából pályázatot hirdetnek, és a fennmaradó összegből különböző programokat valósítanak meg.

 

Forrás: Potápi Árpád János sajtótájékoztatójának anyaga.

 

A sajtótájékoztató felvétele:

 

 

Körkép.sk/MTI

További ajánlott írások:

 

Potápi: sikeres volt a külhoni magyar családok éve program

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!