Jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot Oroszország északi részén, a Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton.

 

A jelentések szerint a jegesmedvék a lakott területtől nem messze, az Arhangelszki régióban lévő szigetcsoportnál gyülekeznek, és már több mint 52 alkalommal látták őket Belusja Guba település közelében.

 

A TASS beszámolója szerint 6-10 medve folyamatosan a település területén tartózkodik, több esetben támadtak már rá az emberekre, betörtek a hivatalokba, irodákba.

 

 hirdetes_810x300  

A régió kormányzója azzal indokolja a szükségállapot bevezetését, hogy a medvék „nagy tömegben árasztották el a lakott területeket”.

 

„A lakosok, iskolák, óvodák tömegesen tesznek szóbeli és írásbeli panaszt, amelyben a település biztonságának szavatolását kérik”

 

mondta a kormányzó, majd hozzátette, hogy az emberek félnek kimenni a házaikból, amivel felborulnak a mindennapjaik, hiszen sokszor a gyerekeket is félnek elvinni az iskolába, óvodába.

 

A védelem érdekében több intézkedést is bevezettek. Az óvodák köré plusz kerítést húztak, az embereket különleges járművekkel szállítják munkahelyükre, a katonákat szintén.

 

Gondot okoz az is, hogy a jegesmedvék látszólag nem félnek a riasztóhangoktól, a járőröző autóktól és a kutyáktól sem.

 

A szigetcsoportra már kiküldtek egy szakértői csoportot, amelynek az a feladata, hogy korlátozza a medvék támadásait, ugyanis az orosz környezetvédelmi hivatal nem adott engedélyt a medvék kilövésére, mivel azok veszélyeztetett fajnak minősülnek.

 

A medvéknek az olvadó sarkköri jég miatt egyre kisebb a területe, emiatt fokozatosan arra kényszerülnek, hogy egyre délebbre vándoroljanak.

 

A helyiek elmondása szerint soha nem volt a környéken ennyi jegesmedve.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!