Somogyi Szilárd, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártja magyar nemzetiségű parlamenti képviselője a héten bejelentette, kilép az SaS-ból, és nem indul a parlamenti választásokon, bár a 16. helyen szerepelt pártja választási listáján.  Döntése azután született, hogy az emberi javak korlátozásával kapcsolatos nyilatkozata nagy port kavart, melyet az SaS is elutasított. A Körkép Somogyi Szilárdot kérdezte döntésének okairól, a politikus emailben válaszolt a kérdésekre.

fo_kep_1_1.jpg

Csalódott?

Nem, egyáltalán. Inkább tapasztaltabb.

Szabadabb embernek érzi magát a döntése után?

 hirdetes_810x300  

Ha nem így döntöttem volna, akkor éreztem volna korlátozva a szabadságomat.

Hétfőn az aktuality.sk-nak úgy fogalmazott, „korlátozni kellene a magántulajdont, mivel minden embernek csak azokra a javakra van szüksége, amelyek személyes igényeit kielégítik. Az ember génjeiben kódolt a kapzsiság, ezért az ezt lehetővé tevő feltételeket el kell távolítani“. Kifejtené pontosan, mire is gondolt?

Nem fejeztem ki magam eléggé pontosan, a hangsúlyt arra kellett volna helyeznem, hogy senki használati magánvagyonával, autójával, házával, villájával nincs semmi kifogásom. Problémát a termelői javak és a tőke felhalmozásában látok.

Mi az a vagyon, amely fölött határt kéne szabni a magántulajdon nagyságának?

Jelenleg nem szeretnék konkrét megoldási javaslatokról beszélni.

Egy éve a Körképnek nyilatkozva azt mondta: „Az SaS úgy járul hozzá a kisebbségi problematika megoldásához, hogy próbál minél több állampolgár számára minél jobb anyagi körülményeket teremteni“. Mostani nyilatkozata fényében mégis korlátozná a minél jobb anyagi körülményeket?

Ismétlem, célom az egyén gazdasági jóléte. Jelenleg viszont azt látjuk, hogy a felmagasztalt gazdasági növekedés csak egy szűk réteg növekedését jelenti igazán.

Két hete még az SaS közös plakátján szerepelt képviselőtársaival, ma pedig bejelentette, hogy vége. Többen pillanatnyi gyengeségnek, kilengésnek tulajdonították az ominózus nyilatkozatát. Tévednek?

Az említett, velem készített beszélgetés gyorsította fel a folyamatokat. Attól kezdve csak teher lettem volna a pártom számára. Nem akartam megvárni, amíg a sajtó kényszeríti rá a pártomat, hogy felszólítson a távozásra. Ha önálló kezdeményezésből teszem ezt meg, akkor elejét veszem a többnapos „sajtónak”, ami pár héttel a választások előtt nem tett volna jót a pártlistának.

Azt állítja, a társadalomban teljes elvi változásokra van szükség, a  részleges nem elég. A meccset viszont a pályán lehet megnyerni, nem az öltözőben. Ezek szerint feladta?

Az elmúlt napokban most már több százra tehető támogató visszajelzést kaptam. Ez azt mutatja, hogy nem vagyok egyedül a gondolataimmal. Eszembe sem jut bármit feladni.

Mi volt az utolsó csepp a pohárban, mely után azt mondta, elég volt?

Ahogy mondtam, az interjú megjelenése alakította így a helyzetet.

Csalódott az SaS-ban és Richard Sulíkban?

Nem az SaS, és nem Richard Sulík változtatta meg az elveit. Én szereztem az elmúlt kb. két év alatt olyan tapasztalatokat, amelyek alapján állíthatom, hogy a szlovák társadalom problémáira nem ad megoldást a vegytiszta liberális gazdaságpolitika.

Ha tiszta közéletről és a felelősség mértékéről beszélünk, lát különbséget Sulik és a Sasanka, valamint a Gorilla-aktában szereplő politikusok,  Dzurinda, Mikloš, Bugár, Chmel, Fico, Hrušovský felelősségének mértéke között?

Teljes mértékben. A felsorolt politikusok loptak, vagy hogy pontosabb legyek, belenyúltak a templomperselybe, Sulík pedig elfogadhatatlan módszerrel próbálta meg kideríteni a főügyészválasztás hátterét.

Mi az, ami hiányozni fog Önnek az elmúlt 18 parlamentben eltöltött hónapból?

Úgy látom, hogy most egy átmeneti időszak következik. Készülni kell a következő előrehozott választásokra.

Azt tanácsolja az embereknek, hogy március 10-én ne menjenek el választani. Egy szlovákiai magyar politikustól ez mennyire felelős hozzáállás?

Én nem vagyok szlovákiai magyar politikus. Arra itt van a két magyar párt. Bár igaz, hogy nagyon sok teret adtak arra, hogy magam is megnyilvánuljak kisebbségi kérdésekben. Ahogy mondtam, a következő előrehozott választásokra kell koncentrálni, mivel addigra megerősödnek az új pártok. Most érthetjük csak meg, miért volt annyira sürgős minél előbbi dátumra tenni a mostani választásokat.

Vannak még tervei a nagypolitikában?

Nekem azzal vannak terveim, hogy minél szélesebb körben elmondjam a véleményemet. Ezen kívül van két nap alatt háromszáz pozitív visszajelzésem. Ezzel már hegyeket lehet mozgatni.

Egyéb tervei a jövőre nézve?

Ahogy már többször mondtam: Meggyőzni az embereket, hogy bármennyire elcsépelt is a gondolat, de a hatalom a néptől származik és a nép érdekében van.

Köszönjük az interjút.

Király Zsolt

vybrali.sme.sk

Ha tetszett az interjú, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!