Talán önök is észrevették, hogy Pozsonyban a Téglamezőn egy hatalmas verem nőtt ki. Egy vállalkozó és a TA3 tévé tulajdonosa ásta ki, Ivan Kmotrík. Ficonak. És Fico készségesen beleesett.

A hónap kommentárja rovatunkban ezúttal Dag Daniš belpolitikai elemzését közöljük a Körkép fordításában. A cikk eredetileg a konzervatívnyvyber.sk című online napilapban jelent meg május 5-én.

Történt ez a következőképpen. Kmotrík vállalkozó, a Smer jóbarátja még 2008-ban azt gondolta, hogy felépít a saját focicsapatának, a Slovannak egy új, modern futballstadiont. Saját pénzből (40-60 millió euró). Csak azért, hogy lépést tudjon tartani Poór vállalkozóval, a Smer jóbarátjával, aki elhatározta, hogy felépít egy új stadiont Nagyszombatban a  saját focicsapatának, a Spartaknak…

Elkezdődött a verseny. És a 2012-es választások után és Fico kormányra lépése után jött egy kedves kis poén: az oligarchák futball-versenyét, vagyis a nagyszombati és a pozsonyi stadiont a kormány fogja fizetni. Azzal, hogy a helyi oligarchák mellettük a saját költségükre nagy bevásárlóközpontokat és hoteleket húznak fel. Nagyszombatra 13 millió eurót, Pozsonyra 27 millió eurót különítettek el a állami költségvetésből. Azonban…

Ez év elején Kmotrík rájött, hogy a projektjére, melyet feltartottak bürokratikus szabályozások, nincs se idegzet, se pénze. A bankok a nagy projektek esetében a válság után óvatosak. Kmotrík megüzente Ficonak, hogy elfogyott a türelme, és összepakol. Azzal, hogy a stadiont építse fel a kormány a várossal. Fico azonnal ráharapott. A projektet átveszi az állam. 27 millió helyett ez nekünk 45 millióba fog kerülni. Majdnem 20 millióval többe. De nem ez a probléma.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2014) januárfebruármárcius,április,májusjúniusjúliusaugusztus,

szeptemberoktóbernovember, december.

(2015) január, február, március.

A probléma csak abban van, hogy a projekt kulcsa még mindig Kmotríknál van. A kormánynak „csak“ kifizetnie kéne. Nem, Kmotrík nem esett bele Fico vermébe. Pontosan fordítva: Fico van Kmotrík vermében. Nyakig.

A földterületek ura? Kmotrík

 hirdetes_810x300  

Kmotrík és a hozzá kötődő cégek már több mint tíz évvel ezelőtt elkezdték felvásárolni a földterületeket a stadion közelében. Ezenkívül Kmotrík a várostól is bérbe vette a kulcsfontosságú területeket a stadion alatt. 50 évre. Nevetséges 33 eurós éves díjért cserébe. Poór mintája alapján, aki nagyszombat városától bérbe vette a területeket egy euróért… 2015 májusában Kmotrík elintézte az összes hivatalos papírt. Beleszámítva a területrendezési tervet és az építkezési engedélyt Pozsony- Újváros városrésztől. Zöldutat kapott márciusban a járási hivataltól is, amely elutasította az ügyészség ellenvetéseit (az ügyészség minthogy áttanulmányozta a dolgot). Ennek ellenére Kmotrík májusban kijelentette, hogy elfogyott a türelme. Miért? Mert nincs kedve a projektet finanszírozni, ha a kormány is befejezheti…

Vagyis: Kmotrík tulajdonában vannak az ingatlanok. És ő a kész építkezési projekt tulajdonosa. És azé a veremé is, amelyben Fico futkározik és 45 millió eurót hajt a stadionnak. Az egész építkezési akció végül pont ugyanúgy végződik, mint Juraj Široký esetében. Az a város és az állam pénzén felállított egy modern hokistadiont, amelyet hála az olcsó bérleti díjnak az ő Slovan hokicsapata használ. Ugyanez vár a Kmotrík focista Slovanjára. Az állam felépíti. Kmotrík a „művet“ bérbe veszi.

debondt_01-nestandard2
Az új stadion látványterve (kép: pravda.sk)

 

Miközben az állammal kötött szerződés értelmében pontosan fordítva kellene lennie. Kmotríik elkötelezte magát, hogy: 1. felépíti a stadiont, konkrétan 2017-ig 2. finanszírozni fogja a működését 3. az államnak (a focicsapatnak) biztosítja az ingyenes bérbevételt a válogatottnak. Az a vicces, hogy az eredmény most olyan… Fordított lesz. Az állam gondoskodik mindenről. A saját költségére. És Kmotrík Slovanja aztán beköltözik a kész…

Csak az a kérdés, hogy Fico miért bólintott erre rá ilyen szófogadóan. Anélkül, hogy döntött volna arról, mi lesz azokkal a földterületekkel, amely Kmotrík kezében van. Az ő vermével és projektjével. És a nem teljesített szerződésével.

A válasz: Ficonak szüksége van Kmotríkra. Például szüksége van a TA3-ra. Ez az egyetlen olyan televízió manapság, amely pontosan azt adja műsoron, amire a Smer stratégáinak szükségük van.

48912800-kmotrik_v
Ivan Kmotrík (kép: hnonline.sk)

 

A TA3 akcióban

Ha Ficonak szüksége van valamit elintézni vagy kommunikálnia kell valamit a választóival, a TA 3 első a csatasorban. El kell játszani a szociális csomagot? Megoldva. Elő kell venni Figeľ-t és rossz hírét kell kelteni a Váhostav miatt? Megoldva. A TA 3 pont úgy néz ki, mint a Fico kormány kommunikációs csatornája. És Fico pártjáé. A kis hírtelevízió hatásáról a közvéleményre vitatkozhatnánk, de… Végül is, a választások előtt egy évvel minden számít. Ha ehhez hozzájárul az állami televízió, a rádió, a Pravda napilap és a TASR hírügynökség a teraz.sk portállal, a dolgok megmozdulnak.

TA 3 a télen intenzíven rádolgozott Danko SNS-ére. Mert a Smernek a kezében levő lapokhoz szüksége van egy apró, fontos jolly jokerre. Sikerült … az SNS átlépte az 5 százalékot.

A  TA 3 többletmunkájának másik példája a jobboldal szétverése. Kmotrík TA 3-ja az utóbbi időben széles teret biztosít a furcsa SKOK pártnak, vagyis a Miškov, Krajcer és Kollár alkotta hármasnak. A SKOK sajtókonferenciái a TA 3-on élő adásban futnak, elfoglalják a beszélgetős műsorokat… Ennek a „munkának“ nem az a célja, hogy a SKOK pártot a parlamentbe juttassa, hanem hogy elszívjon százalékokat az ellenzék attól a részétől, amely a legkritikusabb a Smerrel: az SaS, az Egyszerű Emberek, a NOVA. Köszönhetően az olyan pártoknak, mint a TIP (majdnem 3 százalék) vagy a SKOK (majdnem 2 százalék) a NOVA vagy a SaS szegényebb pár fontos százalékkal. És a vonal alá kerültek…

Vállalkozó elvtársak

A Smer hátterében álló vállakozókon egy dolog varázslatos. Az üzlet akkor megy nekik, ha a kiadásokat az állam (a város állja) és a bevételeket „vállalkozó“ kapja. Például Poór Nagyszombat városától kibérelte a stadion alatti területeket 30 évre. Egy euróért. Cserébe az ígéretért, hogy modernizálja a stadiont. A stadion sport részére a kiadásokat 13 millió euróra becsülték. Ez pontosan akkora összeg, amekkorával az állam hozzájárul a sportrészlegéhez. Egyszerűbben mondva: amit Poór megígért, azt Fico teljesíti.

Valami hasonlóval próbálkozott meg Kmotrík. Pozsonytól (még Ďurkovský alatt) kibérelte a stadion alatti területeket 50 évre. Szimbolikus 33 euróért évente. Később a városi képviselők felocsúdtak, és a projekt kommersz része alatt (bevásárlóközpont) kommersz bérleti díjat kértek (50 ezer euró). Kmotrík úgy ítélte meg, hogy így aztán nem lehet üzletelni. Kommersz feltételek egy kommersz projekthez? Ki van zárva. Kmotrík füttyentett egyet Ficonak, hogy oldja meg….

Segítenünk kell egymásnak

És megint ugyanaz a befejezés. Amit Kmotrík a szerződésben megígért, azt Fico felépíti. Ennek a szép történetnek a végén egy 45 millió eurós számla fog állni. Természetesen ez csak egy minimális, előre saccolt összeg, amit Fico számolt ki egy nap alatt. A Kmotrík-féle Slovan stadionjának költségei ettől még félszer magasabbak lesznek. Összedobjuk rá, mi adófizetők. És tévénézők.

Dag Daniš, a Hospodárske noviny kommentátora

dag-danis-velky1
Dag Daniš

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!