Ha Kijev az ország nyugati felében (vagy máshol) újra tekintélyt akar szerezni, nagyvonalúságot kell tanúsítania, támogatni a nemzeti kisebbségek kultúráját, és megadni a helyieknek, hogy saját ügyeikben saját maguk döntsenek“

Mit gondoltok, hol jelentek meg az alábbi sorok?

A Hospodárske Noviny c. gazdasági napilap hétfői kommentárjában Peter Tkačenko tollából.

Ritkán olvasható, elismerésre méltó megállapítások egy szlovák publicistától, aki cikkében rámutat arra is, hogy „logikus, hogy Kárpátalján az embereket  nem nagyon érdekli a keleten zajló háború. Nemcsak hogy gyenge kulturális és történelmi kapocs fűzi őket az ország többi részéhez, Kijevhez pedig nincs túl sok okuk szolidárisnak lenniük, de Donyeck még irgalmatlanul messze is van.

karpatalja
Felvidék és a Kárpátalja 1938-39-ben és ma. Kép: mek.oszk.hu

Az Ukrajnát saját elmondása szerint jól ismerő kommentátor azt is leírja, hogy Kijev nem igazán foglalkozik a Kárpátaljaiak problémáival, ehelyett inkább az oroszlakta területeken reukranizál. Tkačenko kifejti azt is, ami szlovákiai magyar kontextusban szlováktól szinte elképzelhetetlen: „Kijev nagy hibát követett el: Koszovó, Abházia, vagy éppen Dél-Oszétia önállósodása óta tudjuk, hogy a kisebbség nem akkor távolodik a központi hatalomtól, ha autonómiát kap, hanem ha elveszik azt tőle.

Érdekes lesz figyelni a szerkesztőség (vagy akár maga Tkačenko) véleményét akkor, ha felfigyelnek majd a Magyar Közösség Pártja autonómia koncepciójának bemutatására, melynek elkészültét ugyanazon okok vezérelték, melyeket a kárpátaljaiak esetében a kommentátor megértéssel nyugtáz.

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt

Nyitókép: Peter Tkačenko (Hospodárske Noviny)

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.