Mármint, ha már nem lesz a politikában. Bugár Béla mindmáig a legnépszerűbb felvidéki magyar politikus. Immáron 25 éve van a politikában, harmadik pártját fogyasztja, de népszerűségét kétségkívül a hajdani Magyar Koalíció Pártjának köszönhette, melynek élén közel 10 évig elnökölt.

Személye körül csakúgy mint egykor, ma is sok kérdőjel és legenda kering. Ilyen például pártelnöki befutása 1998-ban, a koalíciós párt létrejöttekor. Az erőviszonyokat tekintve akkoriban az Együttélés volt a legerősebb a három formáció közül. A legismertebb, legkarakteresebb és legalkalmasabb politikus pedig minden kétséget kizáróan Duka Zólyomi Árpád. Valamilyen oknál fogva mégis úgy fordultak a lapok, hogy Bugárnak jött ki a lépés…

Ezt követően a Dzurinda-kormányzat alatt betöltött szerepei és ügyletei körül is megannyi árny lebegett. Elszalasztott történelmi lehetőségek, gyanús ügyletek, minimális eredmények. Többek közt a Gorilla aktában is jónéhányszor szerepel a neve. Nyilván, ezek az ügyek vezettek leváltásához is az egységes párt éléről 2007-ben.

946096_607725252579191_1693152966_n
„Nincs rá politikai akarat” Fotó: Trollfosztás

Külön megmosolyogtató történet, hogy Bugár jelenlegi parlamenti frakciójának vezetője, Solymos László azon az ominózus szavazáson mai főnöke ellen szavazott (de hát helyezkedni tudni kell).

Kiszáll, aztán inkább mégsem

Nagy meglepetésre 2009-ben Bugár bejelentette, hogy kiszáll a politikából. Nem sok mindent, de azt őszintén elhisszük neki, hogy a szándék megvolt benne. Aztán mégsem ment, sőt. Nyilván, bizonyos körök (nem tudjuk kik – mielőtt valaki elkezdené) és érdekek nem engedték hogy kiszálljon. Még nem. Maradt még elintézni és törleszteni valója a korábbi kövér évekért. Így hát maradt és szétverte mindazt, amiért addig dolgozott.

 hirdetes_400x285  

Amennyiben Bugár 2009/10 környékén mégis a visszavonulást választotta volna, nem túlzás azt feltételezni, hogy ma az egyik legelismertebb, legmegbecsültebb felvidéki személyiség lenne. Így sajnos csak egy árulóként vonul be a történelembe. Most megkérnénk mindenkit, aki e szó olvasatán megbotránkozik, hogy ne tegye! Hiszen, ha tetszik, ha nem, a szó szemantikai értelmében véve elárulta korábbi csapatát, pártját, közösségét (ne ragozzuk).

Bugár valódi arca

Aki tanult viselkedéstant, az könnyen észrevehette Bugár viselkedésének módszeres változását az utóbbi években. Népszerűségét karakán kiállásával, humorával és jópofa (politikai) bohóckodásával szerezte. 2009-et követően is jórészt ezzel próbálkozott, ám a 2012-es Radičová-kormány bukása óta vajmi kevés maradt ezekből a tulajdonságaiból.

Egyre lobbanékonyabb, arrogánsabb, frusztráltabb és támadóbbá vált. Árnyéka korábbi önmagának. Ezen nincs is mit csodálkozni különösebben, annak tekintetében, hogy idén tölti be 57. életévét. 25 éve van a csúcspolitikában, jórészt pártelnökként. Ne legyenek kétségeink, ez mindenkiben nyomot hagy. Ezért is hisszük el, hogy 2009-ben komolyan gondolta a távozást.

kojihu
Ezernyi arc, de melyik az igazi?

Ki lesz az új Bugár?

A kiszállni vágyásra utaló jelek és az új pártja körüli jövés-menés arra enged következtetni, amit valójában már több ízben is kijelentett: keresi utódját. Persze ez nem egyszerű, mert tény, hogy a Most-Híd klasszikus egyszemélyes párt. Bugár nélkül a csapatnak esélye sem lenne a parlamenti bejutásra (van, akik szerint az 1 %-ot sem érnék el). Amit igazol, hogy a parlamenti választásokon kívül az erős regionális struktúrákal és hitelesebb helyi emberekkel rendelkező MKP rendre jóval több voksot kap.

Esetleges utódként a parlamenti folyosókon három nevet emlegettek: Solymos Lászlóét (emlékszünk, aki a kenyértöréskor inkább Csákyra szavazott), Simon Zsoltét és Nagy Józsefét.

Kérem, jelentkezzen az, aki Solymos Lászlóval kapcsolatban a több tízezer eurós óráin kívül valami érdemlegeset tud említeni eddigi parlamenti munkásságával kapcsolatban. Nekünk sem sikerült.

Simon Zsoltról az a hír járja, hogy igencsak megromlott a viszonya Bugárral (állítólag van, hogy hónapokig nem beszélnek). Ezért is egyezhettek meg a békés távolságtartásban, amit az EP-képviselőség jelentett volna, csakhogy a törtető és funkcióhalmozó Nagy József külső íven megelőzte a listán, így bukott a terv.

Simon mai népszerűségét jól mutatja, hogy szülőföldjén, Gömörben, finoman szólva sem közkedvelt a gyanús, több tízezer hektáros földszerzései miatt (és most nagyon finoman fogalmaztunk). Így érkeztünk el a már említett Nagy Józsefhez, aki a jelenlegi vegyes gárdából a legambíciózusabbnak tűnik. Bár amit az önkormányzati választásokon, Dunaszerdahelyen műveltek Csicsai Gáborral, azt az egyetemeken lehetne tanítani ellenpéldaként. Erről bővebben ITT.

984239_878994152118965_543529465853870161_n
Fotó: Trollfosztás

Pechjére már neki sem baráti a viszonya Bugárral

Hihetetlen mértékű kampányköltségének köszönhetően sokan friss erőnek hitték a politika mocsarában, ám röpke környezetvédelmi minisztersége alatt is sikerült felettébb gyanús ügyletekbe bonyolódnia. Brüsszeli kivonulása arra enged következtetni, hogy ha voltak is pártelnöki tervei, mára  letett ezekről.

A viselkedését kontrollálni egyre kevésbé tudó pártelnöknek mégiscsak kell utód…

És ekkor jött a nagy barba-trükk: Lucia Žitnanská leigazolása, majd rögtön alelnökké választása. Az SDKÚ hajója nagyon úgy tűnik, hogy végleg elsüllyedt, amit a korábbi igazságügy-miniszterasszony  időben megneszelt, és elegánsan odébb ült pár sorral a parlamentben.

IMG_0007bb
Lebo Béla a Lucia. Fotó: Körkép

Žitnanská jó szakember, népszerű, elismert politikus. Kétségkívül remek fogás volt a Most-Hídnak, pláne annak fényében, hogy a magyar szavazók szép lassan kezdik felismerni, valójában miről is szól a párt politikája, és egyre többen elfordulnak tőlük. Ekkor jött a képbe Žitnanská asszony, aki a népszerűségvesztést egyelőre megállította a szlovák szimpatizánsok megszólításával.

Ha végignézzük a vegyespárt 2010 óta mért közvéleménykutatási eredményeit, láthatjuk, hogy stabilan 7-8 %-on stagnál. Pedig volt ott sátántangó meg jövés-menés bőven. Gondoljunk csak Hrnčiar érkezésére és távozására, Pfundtner Edit ki-be lépése vagy Vörös Péter és mások sértődésére.

Becslések szerint a párt támogatottságát ma már közel fele-fele arányban alkotják szlovákok és magyarok, ami kezdetben jóval több lehetett a magyarok javára. Žitnanská szakértelme mellett elfogadható vezéregyéniség is, amit nyilván Bugárék is észrevettek. Ebből kifolyólag tudatosan szinte állandóan együtt szerepeltetik őket. Tulajdonképpen a szemünk előtt zajlik a betanítás, a staféta átadása.

Az élet Bugár után

Ha ez bekövetkezik, és Bugárt végre engedik visszavonulni (kertjével, kutyájával és macskájával foglalkozni),  gondoljunk csak bele, kik maradnak magyar érdekképviseletnek (nem mintha személye minőségi többletet jelentene – szerk. megj.): Bastrnák Tibor, Csicsai Gábor, Érsek Árpád :), Gál Gábor, Jakab Elemér, Pfundtner Edit, Solymos László, Simon Zsolt, Vörös Péter. Soroljanak fel néhány emlékezetes, érdemi, közösségünket szolgáló dolgot ezektől a politikusok 4-8-12-16 éves parlamenti ténykedéséből.

1463005_687174224634293_1914380444_n
Fotó: Trollfosztás és Buzera

Mi lesz, ha már nem lesz Bugár Béla? Lesz egyáltalán érdekképviselete a felvidéki magyarságnak? Vagy pont az cél, hogy pár kirakatmagyaron kívül megszűnjünk politikai tényezőnek lenni, és immár ellenállás nélkül, gőzerővel zakatolhasson tovább Beneš hagyatékaként a szlovák nemzetpolitika?

Csonka Ákos

Nyitókép: cas.sk

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!