„A szájhős újra bekever a közép-európi viszonyokba, előhúzva a Beneš-dekrétumokat“ címmel közölt terjedelmes írást szerda este az egyik legolvasottabb szlovák hírportál, az aktuality.sk. Szerzője Rastislav Rovňánek.

 

Rég nem volt ilyen jó kapcsolat Közép-Európa országai között. Az ellentmondásos házelnök, Kövér László szavai viszont derült égből villámcsapásként érkeztek” – fogalmaz a cikk, mely szerint „Kövér szavai felháborodási hullámot váltottak ki a Tátrától a Dunán át egészen a Moldváig. Magyarország prágai és budapesti nagyköveteinek már a hét elején magyarázkodniuk kellett Prágában és Pozsonyban is. Az államfő és a kormány elhatárolódtak Kövértől“ – fogalmaz az aktuality.sk. (szerk. megj: a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint ez a mondat nem hangzott el a találkozón.  A KKM közleménye szerint ugyanis a találkozón nem hangzott el, hogy a magyar kormány elutasítja a parlament elnökének a Právo cseh lapban megjelent kijelentését.)

 

„Konkrét személy epizódszerepe”

 

 hirdetes_810x300  

Az írás Miroslav Lajčák szlovák külügyminisztert is idézi, aki szerint az egész egyetlen konkrét személy epizódszerepe. A diplomácia vezetője nem érti Kövér szavait, melyeket haszontalannak és károsnak nevezett. „Nyilvánvaló, hogy vannak emberek, akik nem képesek kibékülni azzal, hogy két érett európai országhoz méltó viszonyunk van. Mintha valaki visszasírná azokat az időket, amikor a Dunán keresztül ordibáltunk egymásra“ – fogalmazott Lajčák.

 

szajhos
Az aktuality.sk ominózis cikke. Kép: Körkép.sk

 

A cikk a továbbiakban Kövért „vitatott aktivitásairól jól ismert figurának“ nevezi, aki kritizálja Bős kérdését és egy kollaboránsért rajong. „Orbán közeli szövetségesének az izraeli parlament még 2010-ben visszavonta a meghívását, mert Romániában Nyirő József író és politikus előtt tisztelgett. Izrael szerint viszont Nyirő a második világháborúban együttműködött a német fasiszta gyilkosokkal a zsidók likvidálása során.“ – fogalmaz az aktuality.sk.

 

kover
Kövér László. Kép: mandiner.hu

 

„Ki az EU-ból”

 

A szerda esti cikk emlékeztet arra is, amikor Kövér néhány éve a cseh Hospodářske noviny gazdasági napilapnak arról beszélt, hogy „Bős – Nagymaros építése során a szlovák fél brutálisan megváltoztatta a határokat.”

 

Az írás megemlíti azt is, amikor tavaly kivitette az Országház ülésterméből az EU zászlaját reakcióként a Budapestet ért kritikákra, majd megemlítik Kövér szavait, amikor arról figyelmeztette Brüsszelt, hogy nem szabad úgy viselkednie, mint az egykori Szovjetunió és nem diktálhat Budapestnek, hogy mit csinájon.

 

eu zaszlo
tavaly kivitette az Országház ülésterméből az EU zászlaját reakcióként a Budapestet ért kritikákra. Kép: origo.hu

Az egész a Beneš-dekrétumokat magyarázó keretes írással zárul, és a közlés utáni első négy órában több száz hozzászólást és száz fölötti fb-megosztást kapott.

 

Az aktuality.sk háttere

 

Az aktuality.sk az Azet.sk portfólió része, melyben 70 %-os tulajdonrészt a Nový Čas bulvárnapilapot is kiadó Ringier Axel Springer Slovakia, a.s. birtokol.

 

Az aktuality.sk olvasottsága a Median szerint közel két millió személy, mely a negyedik leglátogatottabb web Szlovákiában. Főszerkesztője Peter Bárdy.

 

A cseh nagykövet berendeléséről a felvidéki magyar sajtó közül elsőként itt tájékoztattunk, az egész témával pedig itt is foglalkoztunk,

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!