A legutóbbi köztársasági elnöki választás előtt azt írtam, hogy „Magamra szavazok, ha Bárdosra szavazok”. Ezt közel sem azért írtam, mert meg voltam győződve arról, hogy Bárdos Gyula, az MKP jelöltje megnyeri a választást, és magyar köztársasági elnöke lesz Szlovákiának.

 

Sokkal inkább azért, mert úgy gondoltam, maga a tény, hogy Szlovákiában egy magyar párt magyar jelöltet indít, növeli a felvidéki magyarság éveken át megtépázott önbecsülését! Hogy mertünk 2014-ben nagyok lenni és bátrak! Hogy éreztünk magunkban elég erőt a megmérettetésre! Hogy nem egy szlovák jelölt mögé bújva sunyi módon (mint a Most-Híd Hrušovský támogatásával) haladtunk tovább az asszimiláció h(H)ídján, és szlovákiai magyar jövőkép nélküli túlélésre rendezkedtünk be, hanem saját sorsunkat kívántuk irányítani akkor is, azért is!

 

Iskoláinkért, a kétnyelvűségért, magyarságunkért

 

 hirdetes_300x300  

Hogy ne gyerektelenedjenek el a magyar iskoláink! Hogy ne tűnjön különcködésnek a kétnyelvűség! Hogy senki se féljen bevallani, felvállalni a magyarságát Szlovákiában, illetve senki ne féljen a szlovák állampolgárságának elveszítésétől, ha kérvényezni akarja a magyart! Hogy a másodrangúvá süllyesztett és kisemmizett felvidéki magyarok igazságáért ki kell állni!

 

Kettős állampolgárság. Kép: denníkN

 

Most megint lehetőségünk van magunkra szavazni, amennyiben a magyar közösség érdekeit határozottan képviselő pártra szavazunk!

 

És hasonló a helyzet, mint a köztársasági elnöki választáson, mert amíg az egyik, magyar szavazatokra (is) vadászó párt újra óvodásként (pedig már iskolaérett, hatéves) viselkedve most sem engedte el a „mostoha” kezét, és visszautasította az édestestvéri kéznyújtást, addig a magyar párt önálló megmérettetésre készül, immár harmadik alkalommal. És a 3-as szerencsés varázsszám a magyar népmesében…Persze, semmit sem szabad a szerencsére bízni!
A választások tétje

 

Viszont mi lehet a felvidéki magyarság igazi tétje a március ötödikei parlamenti választásokon? Kétlem, hogy kizárólag a kormányváltás! Az elsősorban a jelenlegi parlamenti ellenzéki pártok privilégiuma, bár, közülük több is inkább kacérkodik a Smer-rel való közös kormányzás gondolatával, mintsem többpárti koalícióban gondolkodna, amivel Bugár szerint sincsenek jó tapasztalataik.

 

Viktor-Orban-Bohuslav-Sobotka-Ewa-Kopaczova-Robert-Fico
Orbán, Sobotka, Kopaczova, Fico. Kép: aktuality.sk

 

Tehát nagy valószínűséggel a következő kormány legmeghatározóbb pártja újra a mostani kormánypárt lesz, melyről rosszat is, jót is el lehet mondani, de kétségkívül, hogy a Visegrádi 4-ek együttműködésének egyik fontos mozgatórugója. Robert Fico és Orbán Viktor közösen arra törekednek, hogy ne menjenek bele kölcsönös konfliktusokba, ne zavarják meg kormányaik konstruktív gazdasági és európai együttműködését, valamint az uniós- és államhatárok védelmét is komolyan gondolják mindketten.

 

Csak magunkra számíthatunk

 

Ficoék nemzetiségi politikája olyan, amilyen, de kiszámítható. A mostani ellenzék vezéralakja Radoslav Procházka, akinek ellenszavazatán (kormánypárti képviselőként Radičova kormánya idején) bukott meg a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása…Valószínűleg kormányfői ambíciói lesznek, ha elképzelése szerint alakulnak a márciusi parlamenti választások…

 

Egyszóval csak magunkra számíthatunk majd március 5-ét követően is!

 

De melyik párt képviseletében? A Most-Híd maga is azzal dicsekszik, hogy rászavaznak szlovákok is. Gondolom, a szlovák szavazóit a jövőben sem akarja elveszíteni azzal, hogy gyökeresen megváltoztatja a párt eddigi színtelen-szagtalan nemzetiségi politikai stratégiáját, és felvállalja a felvidéki magyarság határozottabb érdekvédelmét. Ez nem is várható el a vegyespárttól!

 

kisiskolak_naggyules
Naggyűlés a kisiskolák mellett. Kép: bumm.sk

 

Nem várható el a magyar iskolák védelme olyan párttól, amelynek támogatói többsége nem járt magyar iskolába. És ezen oknál fogva a magyar kultúra vérkeringése is idegenszerű tőle! Viszont elvárható tőle, hogy polgári pártként hirdesse és képviselje sikeresebben a szlovák-magyar kiegyezési folyamatokat szlovák nemzetiségű szimpatizánsai által! Hajrá! A határozottabb kiállás a felvidéki magyar érdekképviseletben viszont a Magyar Közösség Pártjának feladata lesz! Ezért gondolom úgy, hogy parlamentbe jutásuk létérdek! Hajrá!

 

Ezért gondolom úgy, hogy magamra szavazok, ha egyértelműen a magyar közösség érdekeit szolgáló pártra szavazok!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!