Nagyon fontos, hogy a magyar közösség a Magyar Közösség Pártján keresztül is részt vegyen a parlamenti döntéshozatalban – jelentette ki Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő, az EP Kisebbségügyi Munkacsoportjának társelnöke pénteken Pozsonyban.

 

Gál Kinga erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Berényi József MKP elnökkel és Csáky Pállal, az MKP EP képviselőjével közösen tartott a felvidéki magyar párt vezetőivel folytatott tárgyalás után.

 

Az MKP pozsonyi székházában tartott találkozón a márciusi szlovákiai parlamenti választásokról, a magyar közösség aktuális problémáiról, illetve a migránsválsággal és a Brexit lehetőségével kapcsolatos kihívásokról esett szó.

 

 hirdetes_810x300  

Fontos, hogy a magyarok elmenjenek választani

 

Gál Kinga a közelgő szlovákiai parlamenti választásról szólva rámutatott: nagyon fontosnak tartja, hogy a helyi magyar közösség részt vegyen azon, és így is kiálljon érdekérvényesítése mellett, mivel – mint mondta – a parlamenti döntéshozatalban való részvétel a hatékony érdekérvényesítés egyik legfontosabb eszköze.

 

Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a magyar közösség részt vegyen, jelen legyen az MKP-n keresztül is a parlamentben a döntéshozatalnál. Hozzátette: a tapasztalat azt mutatja, hogy minden közösség maga tehet a legtöbbet érdekeinek érvényesítéséért, ezért mindenkit a voksoláson való részvételre biztat.

 

Az MKP stabilizációs tényező lehet a jobboldali koalícióban

 

Berényi József a parlamenti választásokról azt mondta: nagyon sok a bizonytalan szavazó, ezért megvan az esély arra, hogy a márciusi voksolás után Robert Fico kormánypártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nem tud majd kormányt alakítani, ez esetben pedig az MKP stabilizációs tényezőként jelenhetne meg egy jobboldali koalícióban.

 

„Egyáltalán nem biztos, hogy itt a Smer megkerülhetetlen lesz” – vélekedett Berényi, hozzátéve: egyaránt bízik saját parlamenti bejutásukban és abban, hogy a választók támogatni fogják a jobboldali pártokat.

 

A kisiskolák is szóba kerültek

 

A találkozón szó esett a szlovák közoktatási törvény módosítása miatt bezárással fenyegetett felvidéki magyar kisiskolák ügyéről is. Berényi József elmondta, ugyan tudják, hogy az oktatásügy nem uniós, hanem nemzeti hatáskör, de mivel ebben az esetben kisebbséget érintő rendelkezésről van szó, ami uniós ügy is lehet, arra kérték Gál Kingát, képviselje ügyüket az uniós fórumokon.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!