A szombati parlamenti választások eredménye az, hogy Szlovákiában hamarosan újabb, előrehozott választásokat tarthatnak.

 

2010 és 2012 után a parlamenti bejutástól sorrendben harmadszor is kicsivel lemaradó MKP így rövidesen újabb megmérettetés elé kerülhet. Ehhez stabil, a jelenlegi csapatot megtartó, azt tovább bővítő, a nyilvánvaló hibák mellett azért jellemzően jól teljesítő vezetés és szakmai stáb megőrzésére lesz szükség. (Nem véletlenül követelik az ellenérdekeltek ennek ellenkezőjét.)

 

vegeredmeny
A 2016-os parlamenti választások végeredménye Szlovákiában. Grafikon: Körkép.sk

 

 

 hirdetes_810x300  

A kijózanító eredmények ugyanis tanulsággal szolgáltak, melyek között több, biztató jelet is láthatunk.

 

A megkezdett út jó

 

Az MKP-nak harmadszor is sikerült megőriznie táborát. Tetszik vagy sem, de van itt egy közel 110 ezres magyar közösség, mely elutasítja az asszimilációt. A gond az, hogy ez a tábor a jelenlegi erőviszonyok mellett 4-4,5 százalék elérésére elegendő.

 

valasztasi reszvetel
Választási részvétel. Minél világosabb szin, annál alacsonyabb. Kép: SME.sk

 

A megosztottság ugyanis a magyarok jelentős részét passzívvá teszi. Ezt láttuk az északi és a déli területek választási részvétele közti, mintegy 10 százalékos különbségekben. Magyarán, északon jóval többen mentek el választani, mint a komáromi, nagykürtösi, losonci, rimaszombati, tőketerebesi, nagymihályi járásban. A bejutáshoz szükséges magyarok inkább otthon maradtak.

 

Mindenki meggyengült, leginkább a magyarság

 

Ez a választás ezért nem volt egy jó választás. Szlovákiának 2016-tól egy erős ellenzékre lett volna szüksége, mely leválthatja Robert Ficot. Az MKP láthatóan ebben volt érdekelt. A választók szavazatai azt mutatják, hogy itt most egy meggyengült kormány, egy nem elég erős ellenzék, és egy végletekig megosztott magyarság van.

 

Pedig ha a magyarok egy kicsit többen elhitték volna, hogy most komoly esély van a magyar érdekek erőteljesebb képviseletére, akkor nagy sikereknek örülhetnénk. A számok alapján láthatjuk, hogy az MKP lehetett volna a mérleg nyelve. De így is van eredmény. A sok fiatal, új arc megerősödése mellett a magyar közösség politikailag aktív tagjait is sikerült egyben tartani. Parlamenten kívülről is.

 

szivunkben a dontes
Az MKP eredményvárója Pozsonyban 2016. március 5-én. Kép: Körkép.sk

 

Az előttünk álló időszak egyik fő feladata a kör további bővítése lesz. Felelőtlen lépések nélkül, gyengítve a magyar esélyeket az esetleges előrehozott választásokon.

 

És ha máshogy nem megy, egy Most-Híd – MKP választási koalíció lehetőséges sem kizárt.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!