„Nem tudom támogatni a Smer, SNS, Híd és a Sieť romjai alkotta kormányt. Ezért, ha a Híd aláírja a koalíciós szerződést és belép a kormányba, nem lépek be a Híd parlamenti frakciójába. Az ilyen lépés a Híd végét jelenti.” – nyilatkozta ma Simon Zsolt.

 

A Most-Híd alapító tagjával beszélgettünk döntésének hátteréről, az együttműködés projektről, Lucia Žitňanskáról, az MKP-ról, valamint a magyar egység újbóli megterentésének szükségességéről. Körkép.sk interjú.

 

Bugár a mai elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Ön is egyetértett a Smerrel és az SNS-szel való tárgyalások megkezdéséről, és hogy a Most-Híd prioritásait tekintve is egyetértés volt Önök köztött, melyekből Bugár szerint 90 százalékot sikerült átültetni a jövendőbeli koalíciós partnereknél. Ha ez így van, mivel indokolja mai bejelentésedet?

 

 hirdetes_810x300  

A tárgyalási megbízással egyetértettem, ez tény. De a SMER-rel való tárgyalásnak az is lehetett volna az eredménye, hogy végül az SNS kimarad a leendő koalícióból.

 

Egy SMER-SAS-Híd koalíciót magam is támogattam volna, mert akkor Fico kontrollja sokkal nagyobb lehetett volna. Egy SMER-SNS-Híd-Sieť koalícióban viszont már nem tudom elképzelni a helyem.

 

Ott és akkor fogják felrúgni ezt a megállapodást, amivel most Bugár Béla takaródzik, ahol és amikor csak akarják.

 

Látott már valaki olyan koalíciós szerződést, ami be lett tartva úgy, ahogy azt aláírták? Ilyen nem létezett sohasem. Mindegy mit írnak alá, sem a SMER-t, sem az SNS-t nem tartom szavahihető pártoknak.

 

Ott és akkor fogják felrúgni ezt a megállapodást, amivel most Bugár Béla takaródzik, ahol és amikor csak akarják. Én ehhez nem fogok asszisztálni.

 

Simon
Simon Zsolt. Kép: .týždeň

 

Másrészről a koalíciós tárgyalásokon résztvevő Lucia Žitňanskáról sem tudtam elképzelni, hogy képes lesz a SMER-rel és az SNS-el együttműködni – tévedtem.

 

Mi a véleménye arról, hogy a Most-Híd a körvonalazódó Smer – SNS – Most-Híd – Sieť kormánnyal elárulja választóit, és hogy ez a koalíció inkább az oligarchák akaratát tükrözi?

 

Én csak a saját nevemben tudok nyilatkozni: én egy ilyen kormánykoalícióban nem vállalok szerepet. Én a választások előtt kijelentettem, hogy a SMER-rel nem vagyok hajlandó kormányozni. Teljesen irreális számomra egy olyan helyzet, hogy a Híd átveszi egy (bármelyik) minisztérium irányítását a SMER-től, és ne rakjon ott rendet.

 

Vannak továbbá olyan szlovákiai magyar témák is, amelyek számomra úgyszintén számítanak.

 

Viszont ha rendrakás van, akkor visszásságokra is fény derülhet. És akkor fogjuk be a szánkat? Ki lesz erre képes, majd meglátjuk. Én nem lennék rá képes, az egyszer biztos.

 

Vannak továbbá olyan szlovákiai magyar témák is, amelyek számomra úgyszintén számítanak, ezekről sem szabad elfeledkezni. Pl.: a Hedvig-ügy. Legutóbb, amikor kormánytag voltam, a Radičová-kormány alatt, akkor úgy gondoltuk, megoldottuk az ügyet. Erre jöttek Ficóék, és újra kinyitották. Most majd újra lezárják véglegesen az SNS-el együtt? Ugyan már, ki hiszi ezt el?

 

simon zsolt

 

Én nem felejtettem el az SNS-t, amikor még Slota irányította a pártot. Most csupán abban különböznek, hogy Slota nincs ott, mindenki más igen. Dél-Szlovákiának ugyanaz a problémája, mint az északi országrészeknek: az embereknek munka kell, nagyobb bérezés.

 

Én komolyan szorítok a mindenkori szlovák kormányoknak, hogy sikerüljön beváltani választási ígéreteiket, de, ismét hangsúlyozom, ez nem a SMER-SNS tandemre jellemző viselkedésmód.

 

Tudja cáfolni azokat a felmerült híreszteléseket, miszerint döntésében közrejátszott, hogy nem számoltak Önnel a koalícióban mezőgazdasági miniszterként?

 

Az indokaim fentebb olvashatók, nem kívánok légből kapott dolgokkal foglalkozni.

 

Hogyan tovább politikailag az Ön számára? Mi a véleménye az esetleges előrehozott választások előtti magyar összefogásról?

 

Erről a közelmúltban már megnyilatkoztam részletesebben is, most csak annyit mondanék: ez kikerülhetetlen, szükséges, hogyha azt akarjuk, hogy a szlovákiai magyarság kellő létszámban képviselve legyen a parlamentben.

 

A Hídnak amúgy se nagyon jött be a szlovákság megszólítása,

 

A Hídnak amúgy se nagyon jött be a szlovákság megszólítása, Bugár elriasztotta őket azzal, hogy nem határolódott el a választások előtt a SMER-től. Most meg már egy ilyen koalíció lehetséges megkötése után kár is a szlovák szavazókat emlegetni, mint célcsoportot.

 

simon

 

Az MKP harmadszor sem jutott be a parlamentbe. Egyszerűen mindenkinek el kell azon gondolkodnia, hogy hogyan tovább.

 

Kivel képzeli el a további politikai együttműködést, tekintettel arra, hogy röviddel a választások után nem éppen barátian nyilatkozott az MKP-ról, annak további működésének értelmét kérdőjelezve meg?

 

Az MKP-nak abban a formában, ahogy jelenleg működik, illetve amilyen politikát folytat, nincs értelme működnie. Ezt nem (csak) én állítom, hanem a számok ezt mutatják.

 

Júniusban tisztújítást tartanak, bízom benne, hogy olyan vezetése lesz az MKP-nak, illetve olyan paradigmaváltáson fog keresztülmenni, amit egy jóérzésű szlovákiai magyar támogathat valamilyen szinten – vagy mint szavazója, vagy mint partnerét.

 

El tud képzelni egy közös magyar koalíciós listát a következő parlamenti választások előtt?

 

Elméletben minden elképzelhető, majd a gyakorlat megmutatja a realitást.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!