Nagy valószínűséggel Helena Poláková lesz az új oktatási miniszter Szlovákiában. A tárcát a koalíciós megegyezések alapján a Szlovák Nemzeti Párt kapta. Nincs arról hír, hogy a Most-Híd bármilyen módon is tiltakozott volna a tárgyalások során az oktatási tálca nemzeti párti leosztása ellen.

 

Oktatási államtitkári tisztségbe se magyar szakembert jelölt Bugár pártja. A politológusok szerint is nagyon gyorsan, rekordidő alatt állt össze az új kormány, tehát gyorsan jutottak közös nevezőre az érintettek. Nem Poláková lesz az SNS első oktatási minisztere, sőt nem is az első nő, ám eddig mindegyikükkel negatív tapasztalatai voltak a felvidéki magyar közösségnek.

 

polakova
Helena Poláková. Kép: hlaszarodinu.sk

Mečiar kormányában Eva Slavkovská (1994–1998) idejében törölték el  a kétnyelvű bizonyítványokat, és a miniszterasszony a felvidéki magyar kisebbség rémálmaiba is beírta magát az „alternatív” oktatási modellel,  neve összecseng a magyar iskoák elszlovákosításának tervével. Arra akarta kényszeríteni a magyar iskolákat, hogy szlovák nyelven tanítsanak szinte minden tantárgyat.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár gond nélkül tudomásul vette

 

A felvidéki magyarság akkor összefogott, a felháborodás szülte tüntetések végigsöpörtek az egész Felvidéken. Ha emlékezetem nem csal, a kilencvenes években ezeken a tüntetéseken több ízben is szónokolt Bugár Béla az MKDM elnökeként. Most viszont nagyobb megrázkodtatás nélkül vette tudomásul, sőt aláírta az oktatási tárca nemzeti kézbe kerülését.

 

A SNS sorrendben második oktatási minisztere Ján Mikolaj (2006–2010) már Fico első uralkodása alatt állt a tálca élén, de tevékenységével még a mečiari időket idézte. Mikolaj a nemzeti kisebbségek új oktatási koncepcióját dolgozta ki, többek között javasolta a magyar iskolák diákjai után járó normatív állami támogatás csökkentését.

 

mikolaj
Ján Mikolaj. Kép: webnoviny.sk

 

A SNS minisztere által kidolgozott új koncepcióban az is szerepelt, hogy minden állampolgárnak bírnia kell az államnyelvet az óvodától kezdve, annak érdekében, hogy egész Szlovákia területén egyenlő esélyei legyenek a munkapiacon, sicc! Ezért a magyar iskolákban több tantárgyat is szlovákul akart taníttatni a miniszter, amivel Slavkovská „alternatív“ oktatási koncepciójáról porolta le a port.

 

Kusý: újraéledhet a szlovák nacionalizmus

 

Mikolaj azt is javasolta, hogy csak a minisztérium által jóváhagyott tankönyvekből lehessen tanítani, mivel nem tetszett neki, hogy sok magyar iskolában magyarországi tankönyveket használnak, amelyeknek „más a tartalmuk“. Azt szerette volna elérni, hogy csak a szlovák nyelvű tankönyvek magyar fordítását  használják a magyar iskolákban. Rendelkezése alapján a tankönyvekben egy ideig csak szlovákul szerepelhettek a földrajzi megnevezések. Mikolaj oktatási miniszter törvényjavaslata ellen 2008-ban az MKP polgári engedetlenséget szervezett.

 

Miroslav Kusý politológus szerint a SNS-nek adott oktatási tárca újjáélesztheti az utóbbi években érezhetően enyhülő szlovák nacionalizmust és magyarellenességet. Ez a terület lesz szerinte a Most-Híd és a Szlovák Nemzeti Párt közötti feszültség fő forrása.

slavkovska
Eva Slavkovska.

 

 

Az előzmények tehát nem sok jóval kecsegtetnek! Amikor a nemzetiek kezébe került az oktatási tálca, polgári engedetlenségre kényszerültünk iskoláink megvédése érdekében. Mečiartól ebben Fico semmiben se különbözött,  mind a ketten szabad kezet adtak a SNS oktatási minisztereinek a nemzetiségi oktatásügy „megreformálásban“, megregulázásában. Csak rajtunk, kitartásunkon múlott, hogy nem jártak sikerrel!

 

Most viszont részben magyar hozzájárulásssal került a nemzeti párt kezébe az oktatási tárca egy olyan időszakban, amikor amúgy is veszélyben vannak kisiskoláink, ezért most még nagyobb a veszély! Legyünk tehát nagyon éberek!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!