Az SNS által az oktatásügyi miniszteri székbe ültetett Peter Plavčan, az oktatásügyi minisztérium felsőoktatási részlegének vezérigazgatója, korábban a Diákhitel Alap tanácsának tagjaként 38 ezer eurónyi jutalmat vett fel, annak ellenére, hogy egy nem fizetett funkcióról volt szó.

 

Plavčan az összeget később vissza fizette, és továbbra is a minisztériumnál maradhatott. Tagja volt a máriatölgyesi (Dubnica nad Váhom) Technológiai Intézet tanácsának, és vendégtag volt a Diószegi Danubius Főiskolán, ahol lánya az iskola ügyvezetőjének asszisztense volt.

 

Pavol Ondek pedagógus-szakszervezeti vezetős szerint a miniszter személyével kapcsolatban az lesz a mérvadó, hogy élvezi-e a kormányfő és a pénzügyminiszter bizalmát. Ondek azt is elmondta, hogy az oktatási intézmények szervezetei a kormány kinevezése után 14 napon belül találkozni szeretnének annak képviselőivel, hogy megtárgyalják követeléseiket.

 

 hirdetes_300x300  

Ondekék például szeretnék elérni, hogy a mostani választási ciklus végére a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát fordítsa az állam az oktatásügyre (jelenleg  ez kevesebb mint 5 százalék). Amennyiben elvárásaik nem kerülnek bele a kormányprogramba, Ondek, a szakszervezetek és a pedagógusszervezetek nyomást fognak kifejteni az új kormányra.

 

Az INEKO igazgatója szerint az oktatásügy legégetőbb kérdései a diákok eredményeinek mérése és közlése, az iskolahálózatok hatékonyságának növelése, a pedagógusi hivatás attraktívabbá tétele, és a kilencedikesek tesztelésének bővítése a matematikán és  a szlovákon kívül a természettudományok irányába is.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!