A Focus választások utáni első felmérése (a pártpreferenciákra vonatkozó adatokat itt közöltük) nemcsak a pártok támogatottságának változását mutatta ki, hanem a választópolgárok nagymértékű elégedetlenségét is.

 

A március 11.-16. közötti adatgyűjtés első napjaiban ráadásul még nem lehetett tudni, amit most már tudunk. A Smer – SNS – Most-Híd – Sieť koalíció ugyanis csak március 15-én vált biztossá. Ezt azért érdemes leszögezni, mert a Focus szerint Bugárék és Procházkáék népszerűsége azóta vélhetően tovább csökkent.

 

Elégedetlen választók

 

 hirdetes_810x300  

De mi a helyzet a választópolgárok elégedettségével? A válaszadók 43 százaléka nagyon, vagy inkább nem elégedett, 16 százaléka nagyon nem elégedett, 27 százaléka pedig inkább elégedetlen. Az elégedettek vagy inkább elégedettek tábora alig 21 százalék.

 

tab1
1. kérdés: mennyire elégedett a választások eredményével? Adatok: Focus

 

Érdekes eredményeket mutat a válaszadók véleménye a pártszimpátiák alapján. Eszerint legelégedetlenebbek az MKP választói, 73 százalékban. Őket a KDH és a kormányba lépett Most-Híd szimpatizánsai követik. Bugárék szavazóbázisának 62 százaléka elégedetlen a választási eredményekkel, ami jóval a 43 százalékos országos átlag feletti érték.

tab2
A válaszadók véleménye a pártszimpátiák alapján. Első oszlop: elégedett, 2. oszlop: elégedetlen. Harmadik oszlop: se nem elégedett se nem elégedetlen. Adatok: Focus

 

Fico ellen szavaztak, mégis megkapták

 

Ha az elmúlt négy választás eredményét összevetjük, jól látni, hogy egyértelműen 2016-ban a legmagasabb az elégedetlenek száma – 43 százalékuknak nem tetszik az eredmény. Ez a magas szám azért is érdekes, mert 2012-ben és 2006-ban is magasabb volt a választási eredményeket elfogadók száma, 2010-ben pedig szinte egyenlő volt a két tábor. Idén azonban kétszer olyan nagy az elégedetlenek tábora.

tab3
A választók elégedettsége az előző választási eredményekhez képest. Adatok: Focus

 

Smerrel vagy Smer nélkül?

 

A Focus felmérésének három kérdése arra vonatkozott, melyik koalíció-variáns mennyire elfogadható az embereknek. Az egyik alternatíva az azóta felállt kormánykoalíció, a másik egy SaS – OĽANO-NOVA – SNS – Most-Híd – Sieť (+ esetleg a Sme rodina) elfogadottságát mérte.

 

Az ezekre adott válaszokból világosan kitűnik, hogy az emberek március 5-én elsősorban a Smer ELLEN szavaztak, ugyanakkor Robert Fico bázisa továbbra is a legerősebb az országban. Az alábbi táblázat adatai mutatják, hogy a Smeres kormányt támogatók és elutasítók tábora szinte megegyezik.

tab4
Az egyes koalíciós alternatívák elfogadottsága. Adatok: Focus

 

Más a helyzet, (és ebben rejlik a választók elégedetlenségének elsődleges oka), ha a jelenlegi kormánykoalíció elfogadhatóságát az egyes pártok választóinál külön-külön is megnézzük. Látni, hogy a Most-Híd választóinak 47 százaléka elutasítja azt, amit kapott, és ugyanez érvényes a Sieť választóira is.

 

A legelégedetlenebbek itt is az MKP választói 84 százalékban.

 

tab5
A kormánykoalíció elfogadhatósága az egyes pártok választóinál. Adatok: Focus

 

Az utolsó kérdés azt mérte, mi a helyzet az  SaS – OĽANO-NOVA – SNS – Most-Híd – Sieť (+ esetleg a Sme rodina) koalíció elfogadottságával.

 

Jól látjuk, hogy egy ilyen többpárti kormányzás az OĽANO-NOVA, az SaS, a Sieť és a Most-Híd választói számára is elfogadhatóbb lett volna a jelenleginél. Tény ugyanakkor az is, hogy az országos átlag inkább ez ellen a felállás ellen szól.

tab6
Az OĽANO-NOVA, az SaS, a Sieť és a Most-Híd megítélése. Adatok: Focus

 

Amennyiben a Focus hangulatfelmérését a legújabb közvélemény-kutatási adatai mellé tesszük, világosan látszik, mivel magyarázható a Sieť (választási eredmény 5,6 %, jelenlegi felmérés szerint 3,6 %) zuhanása és a Most-Híd érzékeny vesztesége (választási eredmény 6,5 %, jelenlegi felmérés szerint 5,9 %).

 

Az adatrögzítés időpontja miatt Martin Slosiarik, a Focus igazgatója szerint  a Most-Híd és a Sieť azóta valószínűleg tovább gyengült.

 

Focus_2016 marcius
A Focus márciusi, választások utáni első felmérése. Kép: Körkép.sk

 

Tanulságok

 

És hogy mit jelent mindez a csalódott MKP választói és a párt vezetése számára? Azt, hogy a csalódott választó önmagában még nem jelent automatikus parlamenti jelenlétet.Az MKP népszerűsége ugyan a választásokon elért 4 százalékhoz képest néhány tizeddel növekedett, az 5 százalék eléréséhez azonban továbbra sem elég.

 

A csalódott választó ugyanis önmagában nem juttatja be automatikusan a pártot a parlamentbe. Ehhez a saját választók megtartása mellett az elégedetlenkedők táborát is meg kell tudni szólítani.

 

 

Körkép.sk/nyk.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!