A fejlett demokráciákban kulturált módon, politikai partnerként kezelve a másikat szoktak tárgyalóasztalhoz invitálni egy másik politikai pártot. Nos, a Most-Híd ilyen irányú kezdeményezése az MKP irányába nem erre vall:

 

“A Most-Híd meghívása továbbra is érvényes. Amennyiben az MKP erőt vesz magán, hogy a szavak után a tettek szntjén is a valódi együttműködésről egyeztessen, a Most-Híd erre készen áll“ nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a párt szóvívője, Matej Kováč.

 

Magas lóról eleresztett meghívás

 

 hirdetes_300x300  

És ezzel még nem ért véget a magas lóról eleresztett meghívás, mert a szóvivő hozzátette, hogy a Most-Híd szerint kérdéses, hogy elnök nélkül képes-e a mai MKP felelős döntést hozni. Ha kérdéses, akkor miért a meghívás?

 

Bugar_Zitnanska_Solymos
Kép: teraz.sk

 

A szóvivő úr előtt bizonyára nem ismert az MKP alapszabályzata, miszerint az elnök lemondását követően az országos tanács elnöke hivatott ezt a tisztséget betölteni a következő tisztújító kongresszusig, tehát nem betöltetlen jelenleg sem ez a funkció. Alaptalannak tűnik a vegyespárt további aggodalma is:

 

“Bízunk abban, hogy az MKP képes lesz felülemelkedni önmagán, és nem csak a választások előtt egy évvel, amikor már késő, nyitja meg újra ezt a kérdést,” tette hozzá Kováč. Mennyire sürgős lett egyszeriben a tárgyalás! Bezzeg hónapokkal a választások előtt darukkal se lehetett volna odaemelni Bugárékat a közös asztalhoz!

 

Flegma, rátarti meghívás

 

Egyébként az ilyen flegma és rátarti módon kommentált meghívásra, ami már eleve determinálja a visszautasítást a meghívott fél részéről, nyilván az volt az első reakció Szigetiék részéről, hogy elmentek ti a sunyiba, és gyorsan szálljatok le a magas lóról, mert most nem vagytok olyan helyzetben, amit minden felvidéki magyar megálmodott a választások előtt!

 

Kép: TASR

 

Tárgyalgassatok, keménykedjetek csak nyugodtan a kormánykoaliciós haverokkal, a szlovák államiság megtestesítőivel – Ficoval, Dankoval és az ágrólszakadt Procházkával- , akiknek eladtátok magatokat! Mi ehhez nem akarunk statisztálni, és nem akarunk szerecsenmosdatást!

 

Az MKP megfontoltan kivár

 

De hála Istennek bizonyára inkább aludtak rá egyet az MKP vezetők, mert megfontoltan kivárnak, az április 1-2-ai elnökségi és országos tanács üléseket követően fognak csak dönteni a tárgyalásokról a kormánypárttal, de ezt egyáltalán nem zárják ki: “Felelősségünk abban rejlik, hogy a szlovákiai magyarok megosztottsága megszűnjön, hogy kiértékeljük a problémákat, melyeknek köszönhetően a felvidéki magyarság egy része elfordul a politikától” Mennyire más ez a hangnem, ugye?

 

Most_MKP targyalas
Illusztrációs felvétel. Kép: felvidek.ma

 

Nem létezett egyszerűbb, közvetlenebb módja a meghívásnak a vegyespárt szótárában? Talán nem esik le a korona Bugár Béla fejéről, nem sérült volna meg még jobban önmaga által megtépázott tekintélye, ha mondjuk, felhívja Szigeti Lacit, és a következőt mondja neki: Figyelj Laci, most ne arról beszéljünk, hogy miért léptünk így, és miért nem úgy, miért szerettük meg nagy hirtelent a Smert és a SNS-t! Higgyétek el muszáj volt, és még talán valami jó is kisülhet belőle (kétlem).

 

Viszont beszélnünk kell, lássák a felvidéki magyarok, hogy van bennünk hajlandóság a megegyezésre. Érzem, hogy a jobboldal elárulása miatt ránk már a jövőben szlovákjaink szavazni nem fognak, magyarok meg nem vagyunk annyian, hogy megosztva bármelyikünk is labdába rúgjon.  Ezért kellene találkoznunk minél hamarabb, hogy reményt, hitet adjunk nekik (magunknak)! Mit szólsz?

 

Szóhoz se tudok jutni!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!