A Skok vezetője, Juraj Miškov, aki egykor Richard Sulík pártjának,  az SaS-nek volt tagja, azzal vádolta meg Sulíkot, hogy Kotlebával rendszeresen találkozott – adta hírül tegnap a DennikN internetes híroportál. Az SaS vezére azt állítja, nem rendszeres találkozókról volt szó.

 

A Szabadság és Szolidaritás párt elnöke és az ellenzék vezetője, Richard Sulík a 2010-es parlamenti választások előtt valóban találkozott Marian Kotlebával (ĽSNS). „Egyszer találkoztunk Magyarországon” – mondta Sulík, azzal, hogy a találkozóra az ő kezdeményezésével került sor. „2009 év vége volt vagy 2010 év eleje, már nem emlékszem pontosan. Akkor az volt a kérdés, hogy a választások után létre tud-e jönni egy jobboldali kormány a Smer nélkül. Ez pedig Slota SNS-ének sikerétől függött, amely végül csak épp hogy az öt százalékos küszöb felett végzett”.

 

Az SaS akkor az akkor még frissen alapított pártként indult a választásokon. Sulík állítása szerint Kotlebával kapcsolatban az érdekelte elsősorban, hogy képes-e szavazókat elhódítani az SNS-től. „Meg akartam ismerni Kotlebát, és meg akartam tudni, hogy van-e valami stratégiájuk, mert abban reménykedtem, hogy Slotát és az SNS-t 5 százalék alá tudják nyomni. Ez jelentősen megkönnyítette volna jobboldali kormány működését, amely aztán nehéz körülmények között alakult meg”.

 

 hirdetes_810x300  

Miškov: ha valaki liberális, ne találkozzon fasisztákkal

 

Miškov facebook posztjába azt írta, „Ha valaki liberálisnak tartja magát (egy liberális párt elnökeként), nem találkozhat egy fasisztával (egy fasiszta párt elnökével) rendszeresen és titokban 2010-től. Én  Kotlebával nem találkoztam“.

 

Miškov szerint azért van tudomása a találkozókról, mert egy alkalommal ő vitte Sulíkot a találka helyszínére. „Az egyik ilyen találkozóra én vittem őt. 2010-ben volt egy breznóbányai (Brezno) benzinkúton. Én a találkozón nem voltam ott, oda mások vitték el.“, mondta Miškov.

 

mis-600x358konzervativnyvyber.sk
Richard Sulík, Juraj Miškov és Daniel Krajcer még együtt az SaS színeiben. Forrás: Konzervativnyvyber.sk

 

Martin Chren egykori SaS tag szerint a Kotlebával való találkozó miatt töredezett szét később a liberálisok egysége is. „Találkoztak, csak az SaS szűk köre tudott róla, és komoly konfliktus kerekedett belőle 2011-ben“, mondta Chren.

 

Sulík szerint Miškov a rendszeres találkozókról hazudik, mivel ő csak egyetlen alkalommal találkozott Kotlebával. „A Skok-ba beleöltek több mint egy millió eurót, és nulla egész semmi százalékot értek el“, reagált Sulík az őt ért vádakra.

 

A találkozóval kapcsolatban a liberális pártvezér elmondta, hogy megtudta, Kotlebáék milyen tevékenységeket készítenek elő, és mely választókat kívánják megszólítani. „Egy általános beszélgetés volt, amelynek egyetlen értelme az, hogy legyen elképzelésünk arról, hogy képesek-e szavazatokat elvenni az SNS-től. Nem egyeztünk meg semmilyen együttműködésről és újabb találkozóról sem.“, nyilatkozta Sulík.

 

Vegyes fogadtatás a párton belül

 

A napvilágott látott információk vegyes fogadtatásra találtak az SaS párttagságán belül is. A vezetők azonban többnyire kiállnak Sulík mellett, és azt kérdezik, miért várt ennyit Miškov, hogy nyilvánosságra hozza ezt az információt. Mindenesetre nagyobb kárt okozhatott volna az SaS-nek, ha választások előtt fedi fel a Kotlebával folytatott találka ügyét.

 

Lucia Nicholsonová egyértelműen Sulík mellett foglalt állást: „Meg vagyok döbbenve, hogy milyen mélyre képes még süllyedni Miškov. Különös, hogy ezt hat év után hozza elő. Hiszen az SaS alelnöke volt. Hol volt az elmúlt hat évben? Gazdasági miniszterként képviselni Sulíkot a Radičová-kormányban akkor még nem volt felháborító?”.

 

Ondrej Dostál, aki az SaS színeiben indult, de nem párttag már valamivel kritikusabban fogalmazott: „Nem hinném, hogy bármelyik demokrata politikus találkozhatna Kotlebával, attól függetlenül, hogy egyszer vagy többször fordul ez elő, persze, ha csak egyszer fordult elő, akkor mégiscsak kisebb probléma”.

 

Kotleba egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

 

DennikN.sk

Nyitókép: Konzervativnyvyber.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!