Az épphogy hivatalba lépett oktatásügyi miniszter, Peter Plavčan (SNS) ellen máris kezdeményezés indult az interneten, ezúttal a főiskolai pedagógusok részéről.

 

Kilenc főiskolai oktató és négy professzor tiltakozik Plavčan oktatásügyi miniszteri kinevezése ellen. Internetes bejegyzésükben úgy fogalmaznak, hogy az SNS-es politikus miniszteri székbe ültetése „nagy csalódás” és „sértés” az oktatásügy számára. A tiltakozó kezdeményezést eddig több százan támogatják.

 

Plavčan már régebb óta tevékenykedik az oktatásügyben a felsőoktatási intézmények osztályának főigazgatójaként, és kritikusai szerint több kétes döntés is kapcsolódik a nevéhez. A kezdeményezést elindítók szerint Plavčan közvetlenül felelős „a professzorok kinevezésével kapcsolatban a főiskolák szuverenitásába törvénybeütköző módon történő beavatkozásért”.

 

 hirdetes_300x300  

Másodszor azt is felrótták az újdonsült miniszternek, hogy mint hivatalnok, aki az oktatási intézmények finanszírozását ellenőrizte egyúttal tag volt ezen intézmények némelyikének tudományos tanácsában, ami egyértelműen összeférhetetlen volt akkori hivatali funkciójával.

 

A tanároknak nem tetszik az új oktatásügyi miniszter. Újabb sztrájkokra lehet számítani? forrás: cas.sk/archív
A tanároknak nem tetszik az új oktatásügyi miniszter. Újabb sztrájkokra lehet számítani? forrás: cas.sk/archív

 

Harmadszor pedig azt az esetet hozták fel ellene, amikor törvényellenesen fogadott el 38 ezer euró jutalmat egy olyan funkcióért, ami nem jár javadalmazással – bár ezt az összeget a lebukás után visszaszolgáltatta.

 

„Most a legfontosabb feladat a kormány programnyilatkozatának kidolgozása, amiből a további feladatok is kiindulnak”, mondta Plavčan tegnap saját miniszteri terveiről. Jelezte, hogy találkozni akar a felsőoktatási intézmények képviselőivel is a kormányprogram tartalmának megvitatása érdekében. Az érintettek már korábban egyértelművé tették, hogy az ő prioritásaik az a februárban elfogadott állásfoglalás, amely részletesen tartalmazza követeléseiket.

 

Tavaszi nagytakarítás családon belül

 

Az Aktuality.sk értesülései szerint Plavčan felesége a Slavia Capital üzleti csoportban töltött be vezető szerepet, és maga Plavčan ismerősei között szerepel egy azerbajdzsáni diplomata is, aki épp az oktatásügyi beruházásokban érdekelt.

 

Az új oktatásügyi miniszter felesége, Viera Plavčanová, forrás: teraz.sk
Az új oktatásügyi miniszter felesége, Viera Plavčanová, forrás: teraz.sk

 

Plavčan feleségének pozíciójának napvilágra kerülése után maga az oktatásügyi minisztérium reagált és igencsak gyorsan: „Viera Plavčanová az említett pozíciót nem fogja a továbbiakban betölteni. Plavčan miniszter úr kinevezése után pozícióját feladta”, nyilatkozta Beáta Dupaľová Ksenzsighová, az oktatásügyi minisztérium kommunikációs osztályának igazgatója.

 

Az újdonsült miniszter lánya is távozni kényszerül jelenlegi munkahelyéről. Veronika Plavčanová közvetlenül apja tárcájánál dolgozik, az Állami Szakképzési Intézmény kommunikációs osztályán.

 

Plavčan szoros kapcsolatokat ápol a diószegi (Sládkovičovo) magánfőiskola működtetőjével, egy bizonyos Dzsalal Gasymov nevű azerbajdzsáni diplomatával, aki korábban asszisztensként foglalkoztatta Plavčan lányát. Gasymovnak nem csak az oktatásügyben, hanem a közlekedési infrastruktúrában is vannak érdekeltségei.

 

 

 

HNonline.sk, Aktuality

Nyitókép: dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!