Ondrej Dostál, az OKS elnöke, és az SaS frakciójának parlamenti képviselője nyílt levélben fordult Bugár Bélához, hogy támogassa az állampolgársági törvény módosítását. A levelet a Körkép.sk fordításában közöljük:

 

Tisztelt elnök úr,

 

szeretnék  nyilvános felhívással fordulni Önhöz, és a Most-Híd többi parlamenti képviselőjéhez az állampolgársági törvény módosításának támogatásával kapcsolatban, amelyet múlt héten nyújtottunk be a parlamentbe kollegáimmal Peter Osuskýval és Martin Poliačikkal, az SaS képviselőivel.

 

 hirdetes_810x300  

Javasoljuk, hogy a törvényből kerüljenek ki azok a rendeletek, amelyek alapján az állampolgár akarata ellenére elveszíti szlovák állampolgárságát, amennyiben egy másik ország állampolgára lesz.

 

Az állampolgársági törvényt 2010-ben módosította Robert Fico első kormánya. Az OKS (Občianska konzervatívna strana/Polgári Konzervatív Párt) és a Most-Híd ezt akkor kritizálták. A törvényt Iveta Radičová kormányzása idején megpróbáltuk megváltoztatni , azonban az akkori kormánykoalíció soraiban sem találtunk erre elég akaratot.

 

Együtt írtuk alá az alkotmánybírósági beadványt, mivel úgy gondoltuk, hogy a jelenlegi törvény ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával. A parlamenti képviselők csoportját Gál Gábor képviselte, aki a Most-Híd jelenlegi frakcióvezetője. Az alkotmánybíróság nem tudott döntést hozni a kérdésben.

 

A parlamentben több képviselői javaslat is született az állampolgársági törvény módosítására, amelyek különböző módon orvosolták ezt a problémát. 2014 januárjában Peter Osuský, az SaS képviselője olyan javaslattal állt elő, amely visszaállította volna az eredeti jogállást, és megszüntette volna azt a lehetőséget, hogy a szlovák állampolgárok akaratuk ellenére veszítsék el állampolgárságukat.

 

Azonos javaslattal, beleértve a törvényjavaslat indoklásában található érvelés szó szerinti átvételével 2014 szeptemberében jött elő a Most-Híd párt Bugár Béla, Gál Gábor, Solymos László, Vörös Peter és Lucia Žitňanská alkotta képviselői csoportja. Ezen kíséretek mindegyike sikertelenül zárult.

 

2016. március 24-én Peter Osuskýval és Martinom Poliačikkal közösen egy tartalmilag azonos állampolgársági törvény-módosítását terjesztettünk a parlament elé.

 

Ma a Most-Híd újra a kormánytöbbség része, és koalíciós partnerei az a SMER-SD és az SNS is, akik 2010-ben az állampolgársági törvény alkotmányellenes módosítását elfogadták. Emellett mindkét párt hirdeti, hogy megváltozott, és az a magyarellenes nacionalizmus, amely politikájukban jelent volt, és egyben valódi oka volt az állampolgársági törvény módosításának 2010-ben, már a múlté.

 

Arra kérem tehát a Most-Híd pártot, hogy használja fel kormánykoalíción belüli befolyását és közösen minél hamarabb szüntessük meg az állampolgársági törvény alkotmányellenes részeit, amelyek hatására a szlovák állampolgárok akaratuk ellenére veszítik el szlovák állampolgárságukat.

 

Üdvözlettel,
Ondrej Dostál

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!