Szombaton tartotta választások utáni első Országos Tanácsa ülését a Magyar Közösség Pártja. Berényi József leköszönt pártelnök és Forró Krisztián kampányfőnök értékelték a választási eredményeket.

 

„Köszönetünket fejezzük ki minden választópolgárnak a pártra leadott szavazatokért. Az MKP a magyarok által többségben lakott településeken összességében ugyan a legeredményesebb pártnak bizonyult, ám a választók mozgósítása jelentősen az országos átlag alatt maradt, ez komolyan hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült a kitűzött célt elérni” – hangzott el az ülésen.

 

A 105 ezer szavazat kötelezi az MKP-t a közösség megmaradása és gyarapodása érdekében végzett küzdelem folytatására.

 

 hirdetes_810x300  
Berenyi_OT
Berényi az MKP OT ülésén. Kép: mkp.sk

 

Tisztújítás június 11-én

 

Az OT a párt Alapszabálya és az OE javaslata alapján döntött az általános tisztújításról és a tisztújító országos kongresszus 2016. június 11-ére való összehívásáról.

 

Berényi lemondása után az ülésen ma lemondott az MKP teljes Országos Elnöksége is. Az Országos Tanácsá megbízásából a testület ügyvezető elnökségként működik a kongresszusig.

 

Menyhart
Menyhárt József, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke. Kép: mkp.sk

 

A Most-Híd és a Sieť hibázott

 

Az MKP  elhamarkodottnak és megalapozatlannak tarja a parlamenti választás után lezajlott kormánykoalíciós tárgyalások folyamatát.

 

Érthetetlen a kormánykoalíciós tárgyalások gyorsasága, esélyt sem adva egy jobboldali kormánykoalíció megszületésére. Az OT küldöttsége komoly hibának tartja, hogy a létrejött kormánykoalíció két pártja, a Most-Híd és a Sieť nem kötötte kemény feltételekhez a kormányba való belépést.

 

„A Most-Híd felelőssége is, hogy az oktatásügyi tárcát az SNS kapta. Nyugtalanító, hogy a karmesteri pálca továbbra is Robert Fico kezében marad, s a legerősebb minisztériumokat is a Smer uralja” – áll az MKP OT utáni nyilatkozatában.

 

Ory_OT
Őry Péter. Kép: mkp.sk

 

A Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa kritikusan szemléli az új kormány megalakulását, amelyben a két kis jobboldali pártnak nyilván a másodhegedűs szerep jut majd. „Legalább ennyire kritikusak leszünk a túlságosan általánosra sikerült kormánykoalíciós prioritásokra épülő kormányprogramot illetően is, amely előrevetíti, mire is lesz képes igazából Szlovákia új kormánya” – ígéri az MKP.

 

A Most-Hídhoz való viszonyulásról

 

Az MKP OT továbbra is szorgalmazza a közös magyar politikai fellépést, mert hiszi és vallja, hogy közösségünk számára csak az összefogás adhat esélyt. A Most-Híd-dal való tárgyalással kapcsolatban kijelenti, hogy a tisztújító országos kongresszus által megválasztott új vezetés döntése alapján kerülhet sor.

 

Nyitás az ellenzék felé

 

Ugyanakkor az MKP tárgyalásokat fog kezdeményezni a politikájával hasonló értékrendet valló ellenzéki parlamenti és parlamenten kívüli pártokkal.

 

OT2
az MKP tárgyalásokat kezdeményez az ellenzékkel. Kép: mkp.sk

 

Az Országos Tanács az iskolaköteles gyermekek családjaihoz is felhívással fordult a magyar iskolába való beíratás érdekében.

 

„Minden szülői döntés jelentős hatással van egész közösségünk sorsára, ezúton kéri a hatodik életévüket idén betöltő gyermekek családjait, hogy feltétlenül ragaszkodjanak gyökereikhez, őseik kultúrájához és hagyományaihoz, és utódaiknak adják meg az anyanyelvi tanulás lehetőségét” – olvasható a nyilatkozatban.

 

mkp.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!