Az újdonsült egészségügy miniszter javaslatait néhány héten belül nyilvánosságra hozza

 

Tomáš Druckner egyelőre nem kívánta részletezni, milyen tervei vannak a korházak eladósodottságának megoldására. Azt sem árulta el, hogy mekkora lesz az addósságcsökkentés mértéke. A kórházak adóssága jelenleg eléri az 550 millió eurót. A legrosszabb helyzetben  az állami kórházak vannak.

 

Több alternatíva is van

 

 hirdetes_400x285  

A miniszter szerint több alternatíva is van a helyzet kezelésére, ügyelni kell azonban arra, hogy az adósságcsökkentés ne minősüljön tiltott állami segíségnek. Az államnak ügyelnie kell arra is, hogy az adósságok csökkentése után a körházak ne halmozzanak fel újabb tartozásokat.

 

Az egészségügyi intézmények működésének racionalizálása és a kórházi hálózat optimalizálása jó irány lehet az újabb adósságok elkerülésére, véli az egészségügyi tárca Smer-es vezetője.

 

Ha egy kórház költségeinek 65 százalékát a bérek teszik ki, akkor a működési költségeket kell megvizsgálni. Ha a bérköltség 90 százalék, akkor el kell gondolkozni azon, valóban szükség van-e ennyi alkalmazottra.

 

– fogalmazott Druckner. Hozzátette, hogy ezzel nem arra akart célozni, hogy elbocsátásokra van szükség.

 

Érzékeny téma

 

A miniszter jól tudja, hogy a hálózat optimalizációja érzékeny téma, de az jelen állapotában nem felel meg az elvárásoknak.

 

ez Mindalapos előkészületeket igényel. Meg kell vizsgálni földrajzi szempontból, a beteg biztonsága szempontjából, és fontos a régiók közti kommunikáció is

 

– fejtette ki.

 

Eddig háromszor került sor a kórházak által felhalmozott adósság eltörlésére. kórházak eddig háromszor adósodtak el. Először a Dzurinda kormány idején, ami 664 millió euróba került. Majd az első Fico kabinet nyújtott 130 millió eurós kölcsönt a kórházaknak, amit végül nem kellett visszafizetniük. Legutóbb pedig Iveta Radičová kormányzása alatt történt állami adósságátvállalás, ami több mint 300 millió eurót emésztett fel.

 

forrás: sme.sk

nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!