Előkerült egy rendőrségi jegyzőkönyv, ami arról tanúskodik, hogy Ladislav Bašternák kapcsolatai révén próbálta elkerülni, hogy megbírságolják a rendőrök egy közlekedési szabálysértés miatt. Az esetről Daniel Lipšic (NOVA) parlamenti képviselő is beszámolt a mai rendkívüli parlamenti ülésen. A belügyminiszter szerint nem ugyanazt a jegyzőkönyvet olvasták. 

 

2012-ben Ladislav Bašternák Bugatti Veyronjában ülve átvágott a folytonos vonalon, ezért az éppen járőröző közlekedési rendőrök megállították. Felszólították, hogy állítsa le a jármű motorját és adja át az iratait. A vállalkozó az első kérést elutasította, papírjait bemutatta. Mikor a rendőrök alkoholtesztnek akarták alávetni,  Bašternák kibukott, és vitába szállt a rendőrökkel.

 

Nem sokkal ezután felhívott egy ismeretlen számot, a telefon másik végén ülőnek lediktálta az eljáró rendőrök adatait. Miután letette a telefont, a rendőrök közölték vele, hogy szabálysértésért 150 euró bírságot szabnak ki rá.

 

 hirdetes_810x300  
Illusztrációs fotó egy Bugatti Veyronról. Több mint 430 km/h-t tud, piaci ára felszerltségtől függően 1,3 millió euró. Forrás: autogespot.com
Illusztrációs fotó egy Bugatti Veyronról. Több mint 430 km/h-t tud, piaci ára felszereltségtől függően 1,3 millió euró. Forrás: autogespot.com

 

Bašternák, az érinthetetlen?

 

Még mielőtt kiállíthatták volna a bírságról szóló papírokat, egyiküket felhívta a körzeti kapitányság helyettes vezetője azzal, hogy

 

„amiatt az úr miatt idehívtak a kerületi rendőrkapitányságról azzal, hogy engedjük el, mert ő a mi emberünk, és kérik, hogy ne foglalkozzunk vele”.

 

A rendőrök azonban közvetlen felettesükhöz forultak, aki helyeselte fellépésüket, és kérte, hogy folytassák az eljárást az előírások szerint. A vállalkozó végül kifizette a bírságot, és odébbállt.

 

Ebben az esetben sem indult vizsgálat

 

A rendőröket természetesen megrótták az eset miatt. A körzeti helyettes kapitány kidobta őket az irodájából, mondván, hogy befejezte velük, ennek ellenére hivatalos jegyzőkönyvet készítettek az ügyről, és elküldték azt a belső ellenőrzésnek, ami viszont egyelőre nem folytatta le a vizsgálatot, a rendőröket egyetlen egyszer sem hívták be tanúskodni.

 

Az eset egyébként akkoriban történt, mikor a Bašternák 8 millió eurót kapott vissza az adóhivataltól.

 

Az ügy részleteiről Daniel Lipšic is beszámolt a parlament rendkívüli ülésén az eljáró rendőrök jegyzőkönyvéből idézve. Robert Kaliňák állítja, az ő általa olvasott jegyzőkönyv más képet fest, mint ami Lipšic tulajdonában van. Szerinte a telefonbeszélgetésekről szóló bekezdés a hivatalos jegyzőkönyvben nem szerepel.

 

 

DennikN.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!