Szombaton három párt is kongresszust tart, új, vagy régiúj elnököt választva: az MKP, az SaS és a KDH. Közülük kettő parlamenten kívül rekedt a legutóbbi választásokon, az SaS esetében pedig a kormányalakítás sikertelensége okozott feszültséget a párton belül, ezért igyekeztek megelőzni a bajt.

 

Az SaS-nál Richard Sulíknak nem akadt kihívója, így itt a tét nem tűnik nagynak. A másik két parlamenten kívüli párt azonban fontos mérföldkőhöz érkezett.

 

Változások előtt az MKP

 

 hirdetes_400x285  

Május 30-án fejeződtek be az MKP járási tisztújító konferenciái, ugyanekkor tartották a jelenlegi országos elnökség utolsó ülését is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a járási szervezetek négy jelöltet állítottak a pártelnöki tisztségre, Menyhárt Józsefet, Őry Pétert, Berényi Józsefet és Bárdos Gyulát. Az utóbbi kettő nem fogadta el a jelölést, tehát Menyhárt és Őry között dől majd el, kihez kerül a párt vezetése. A Körkép.sk információi szerint a legnagyobb esély arra van, hogy Menyhártot pártelnöknek, Őryt pedig az Országos Tanács elnökévé választják.

 

Más kérdés az országos elnökség összetétele, ami szintén sokat nyomhat a latban – az okokról a Körkép.sk számos írást közölt az elmúlt hetekben (lásd a cikk végén). Fontos kérdés lehet még a párt tartalmi fejlesztése, a kitűzött célok és az eszközök újragondolása.

 

MKP-Kongresszus
Forrás: felvidek.ma

 

Dilemmában a KDH

 

A kereszténydemokraták szintén június 11-én tartanak tisztújító kongresszust. Ján Figeľ (aki sikeresen létrehozott magának egy teljesen új pozíciót az EU-n belül) leköszönő elnök helyére  a korábbi háromról ötre emelkedett a jelöltek száma. A két fő esélyes Eleonóra Porubcová és a heves vérmérsékletéről ismert Alojz Hlina. Rajtuk kívül további három induló van: Miroslav Kráľ, Ladislav Štefanec és a szándékát utolsó pillanatban jelző Ján Morovič.

 

A várakozások szerint Hlina és Porubcová között dől majd a pártvezetés sorsa, de ettől függetlenül nehéz szombat elé néznek a kereszténydemokraták. Alapszabályuk szerint ugyanis a győztesnek 50 százalék +1 szavazatra van szüksége, ennyi jelölt esetében tehát nem kizárt a többkörös választás sem.

 

A KDH dilemmája, hogy a történelmi hagyományok és a radikális változások között kell választania a kongresszusnak. Természetesen a cél, hogy a következő választásokig olyan politikai erőt építsenek ki, hogy visszajussanak a parlamentbe, ahonnan 26 év után estek ki idén márciusban. A Körkép.sk tippje a pártelnöki tisztségre Alojz Hlina.

 

Forrás: Aktuality.sk
A képen Alojz Hlina. Forrás: Aktuality.sk

 

A múlt eredményeire támaszkodó csoport favoritja Eleonóra Porubcová, aki bár kevésbé ismert a közvélemény számára (ez gyengesége), maga mögött tudhatja 5 megyei pártelnök támogatását (ez erőssége).

 

Hlina ezzel szemben nem túl régi katonája a KDH-nak (gyengeség), de radikális, unortodox ötleteivel, véleményével nagy a támogatottsága, mert sokan ebben látják a párt esélyét a következő választások alkalmával. Ráadásul Alojz Hlina neve a közvélemény előtt is jóval ismertebb. Szoros verseny várható itt is.

 

A képen Eleonóra Poribcová (elől jobbra). Forrás: Sme.sk
A képen Eleonóra Poribcová (elől jobbra). Forrás: Sme.sk

 

Tét nélkül az SaS kongresszusa

 

Tét nélküli az SaS kongresszusa, melyen Richard Sulík lemond, majd újraválasztatja magát. Teheti ezt azért, mert kihívó nélkül maradt. Mihállal meggyeztek, Galko pedig kijelentette, hogy Mihál visszalépésével értelmetlenné vált jelöltetnie magát. Így senki sem firtatja, hogy nem azért indult volna-e, hogy Mihál esélyeit csökkentse.

 

Richard Sulík (elöl jobbra), Ľubomír Galko (középen) és Jozef Mihál (balra hátul). Forrás: HNonline.sk
Richard Sulík (elöl jobbra), Ľubomír Galko (középen) és Jozef Mihál (balra hátul). Forrás: HNonline.sk

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: mkp.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Több kell a vezetőcserénél az MKP kongresszuson!

 

MKP: Kongresszus előtt

 

MKP kongresszus előtt II.

 

Eddig hárman jelentkeztek be a KDH elnöki posztjáért

 

Figeľ gyanította, hogy a KDH elbukik a választásokon

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!