Igor Matovič, az OĽaNO-NOVA elnöke hat havi fizetésére vethet keresztet, mert 2013-ban találtak nála 21 olyan napot, amikor magánvállalkozói engedéllyel rendelkezett. A törvény ugyanis bünteti, ha egy parlamenti képviselőnek egyúttal érvényes vállalkozói engedélye is van. Ez utóbbit a mandátum idejére vagy fel kell függeszteni, vagy meg kell szüntetni.

 

Az amatőr adminisztratív hibát az összeférhetetlenséget vizsgáló parlamenti bizottság vizsgálta ki, és ki is szabta a bírságot, ami a pártelnök hat havi képviselői fizetésével egyenrangú összeg. A bírsággal az összes bizottsági tag egyetértett, csupán egy tartózkodó szavazat volt Oto Žarnay részéről (szintén OĽaNO-NOVA).

 

A képviselők elismerték, hogy a büntetés aránytalanul magas. „A büntetés 21 napért elég kemény, de, sajnos, ilyen a törvény és tiszteletben kell tartani”, mondta Igor Janckulík (Sieť).

 

  hirdetes_300x300   

A bizottság ma szintén megbírságolta Mária Kolíková igazságügyi minisztériumi államtitkárt, amiért nem nyújtotta be időben a vagyonnyilatkozatát. Hasonlóképp ráfizetett František Palko volt közlekedésügyi államtitkár, Peter Javorčík volt külügyi államtitkár és Mária Ritomská ex-képviselő. Mindannyian egy havi fizetésükkel fizetnek mulasztásukért.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Parlamentnelisty.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!