Ma délután 17:00-kor az ellenzék tüntetést szervez a Bonaparte-komplexum elé, Robert Fico kormányfő lakásához. Az ingatlan az áfacsalási gyanúba keveredett Ladislav Bašternák vállalkozó tulajdonában van. Az ellenzék múlt héten figyelmeztette a kormányfőt, hogy amennyeiben nem meneszti Robert Kaliňák belügyminisztert, tiltakozásokat fognak szervezni, és indítványozni fogják a belügyminiszter leváltását rögtön a soros EU-elnökség megkezdésekor.

 

Ha valami történne valakivel, az az ellenzék hibája lesz

 

– jelentette ki a tüntetéssel kapcsolatban a miniszterelnök korábban, párhuzamot vonva a brit képviselőnő, Jo Cox meggyilkolásával, ami a hatóságok szerint gyűlöletgyilkosság volt.

 

„Ha Szlovákiában is az történik, mint Nagy-Britanniában, az ellenzék lesz a felelős,“

 

 hirdetes_810x300  

mondta Fico Igor Matočra, Richard Sulíkra valamint Daniel Lipšicre célozva. Szerinte az ellenzék gyűlöletkeltő tüntetést szervez.

 

Forrás: Washingtonpost.com
Forrás: Washingtonpost.com

 

Matovič biztonságiakat rendelt a tüntetéshez

 

Lipšic szerint ha személyi sérülés történne, a felelősség egyértelműen a kormányé.

 

„Az, amit Fico mond, nekem farizeusi kijelentésnek tűnik. Ha valami történik, nem azok a felelősök, akik bűntényeket fedeznek, hanem azok, akik erre rámutatnak? Ez teljesen abszurd”

 

– mondta a NOVA elnöke.

 

A kivitelezésnél mindenesetre nem lesz könnyű dolga a szervezőknek. A Bonaparte-komplexum egy szűk utcában található, nincs előtte túl nagy tér, ha 1000 ember bekapcsolódik a tiltakozásba, a környező utcákban is leállhat a forgalom.

 

Igor Matovič saját elmondása szerint biztonságiakat rendelt az eseményre, hogy kiszűrhessék a provokátorokat, de a biztonság szavatolása szeirnte egyértelműen a rendőrség feladata. Lipšic szerint az sem kizárt, hogy neonácik is részt vesznek majd a tüntetésen, mint ahogy 2012-ben, a Gorilla-ügy miatt szervezett tiltakozáson. Akkor a tüntetők egy csoportja összetűzésbe került a rendőrséggel, sérültek is voltak mindkét oldalon.

 

A Bonaparte-lakáskomplexum madártávlatból. Fotó DeníkN - Tomáš Benedikovič
A Bonaparte-lakáskomplexum madártávlatból. Fotó DeníkN – Tomáš Benedikovič

 

Sulík: Nem Kaliňák az EU-elnökség főszereplője

 

A szervezők a tüntetést a Facebookon hirdették meg, a közösségi portálon 3000 ember jelzett eddig vissza, hogy részt a mai megmozduláson. Matovič úgy fogalmazott, akkor lenne elégedett, ha legalább ötezren eljönnének.

 

Richard Sulík (SaS) nem ért egyet a kormányfővel abban, hogy Kaliňák az EU-elnökség legfontosabb minisztere lenne, és hogy elfogadják őt az Európai kollégái.

 

Nekem ne mondják, hogy Európában senki sem bánja, hogy a szlovák belügyminiszter áfacsaláshoz köthető,

 

mondta Sulík.

 

69fcc03e-5aef-11e5-9302-bc764e084e2e_137.438663_consilium_europa_eu
Robert Kaliňák az EU-s Belügyminiszterek Tanácsán. Forrás: consilium.europa.eu

 

DennikN.sk

Nyitókép: A 2012-es Gorilla-tüntetés. Akkor szélsőséges elemek is részt vettek a megmozduláson.

Forrás: hvorecky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!