A hétvégi vitaműsorok fő témája a Brexit volt, és a körülötte felmerülő kérdések. A legtöbben egyetértenek abban, hogy óriási változásoknak nézünk elébe. A britek döntése mögött álló okokról azonban már megoszlanak a vélemények, ahogy arról is, pontosan mit jelent a Brexit Szlovákia szemszögéből. 

 

Robert Fico kormányfő a TA3 V politike (A politikában) című műsorában hibának nevezte, hogy a Brexit másnapján az EU hat alapító tagjának külügyminiszterei külön találkoztak és egyezkedtek a további lépésekről.

 

„Azt nem lehet, hogy megint csak a nagyobb nemzetek megegyeznek valamiről, és aztán javaslatként leteszik az asztalra, hogy tárgyaljunk róla. Az elképzelés arról, hogy mit ajánljunk fel a közvéleménynek, a 27 tagállam nagyon nehéz vitájának eredménye kell, hogy legyen – annak a 27 tagállamnak, amelyek az Európai Unióban maradtak. Ha megint azt mondja valaki, hogy az európaiaknak csupán azt kínáljuk fel, amit eddig is, akkor gyakorlatilag vesztettünk”, mondta a kormányfő.

 

 hirdetes_810x300  

A miniszterelnök a britek döntését nem tekinti tragédiának, hanem reális válasznak az európai politikára. Előrejelezte, hogy Szlovákia soros elnöksége alatt nem formális tárgyalásokat fog kezdeményezni az Unió jövőjéről.

 

8219e8fad1e4be34628011105cde2993_hnonline_sk
Fico amiatt panaszkodik, hogy az alapító országok átnyúlnak a feje felett. Forrás: HNonline.sk

 

Maďarič: Baráti és konstruktív módon meg kell válni a britektől

 

Marek Maďarič kulturális miniszter a közmédia 5 perc múlva 12 című műsorában kijelentette, hogy Nagy-Britannia kiválásának megszavazása után néhány dologra van időnk, néhányra nincs. Maďarič szerint Nagy-Britanniától baráti és konstruktív módon el kell búcsúznia az EU-nak. A kulturális miniszter egyetért a kormányfővel, hogy mihamarabb meg kell kezdeni a párbeszédeket az EU jövőjéről.

 

Maďarič szerint az EU-val szemben táplált bizalmatlanság hátterében Brüsszel azon igyekezete áll, hogy egy nemzetek feletti szuperállamot hozzon létre. Hozzátette, hogy szerinte az Unió az elmúlt években nem mutatta meg, hogy az adódó válságokra képes lenne megfelelően reagálni.

 

Kérem szépen, Nagy-Britannia, arra van az ajtó, ne húzzuk az időt. A képen Marek
Arra van az ajtó, ne húzzuk az időt. A képen Marek Maďarič kulturális miniszter, akinek szavaiból kivehető, konstruktív, de nem könnyes búcsút kell vennünk a britektől. Forrás: HNonline.sk

 

Klus: A brit referendum semmi jót nem hozott

Martin Klus (SaS) parlamenti képviselő szerint a brit népszavazás végeredménye Európa számára semmi jót nem hozott. „Úgy gondolom, hogy egy olyan érába érkeztünk, ami tipikusan a radikalizmusé lesz, talán a populizmusé, de biztosan a nehéz döntések időszaka lesz”, figyelmeztetett Klus. A liberálisok fiatal képviselője szerint is vitát kell indítani arról, milyen előnyöket és hátrányokat jelent Szlovákia számára az EU-tagság.

 

„…Mert ma a közösségi háló tele van olyan emberekkel, akik ki akarnak lépni az EU-ból. Sajnos, a modern technika ebben az esetben rossz szolgálatot tesz, mert terjeszti az emberek között azt a véleményt, hogy az Unió valami rossz, valamilyen légvár, amit Szlovákiában felelőssé tehetünk minden rosszért”, mondta Klus, majd hozzátette, hogy a nemzetállamoknak valóban több szabadságra és kevesebb beszabályozásra van szüksége.

 

3-5fdc5568079516a3b542a2349631d1df1b2799bf_teraz_sk
Klus nagyobb szabadságot adna a nemzetállamoknak, és kevesebb szabályozást engedne Brüsszelnek. Forrás: Teraz.sk

 

Nem ért egyet vele a Sme rodina ellenzéki párt vezére, Boris Kollár, aki szerint nem kell tragédiaként megélni a britek döntését. Szerinte a brit referendum eredménye egyfajta figyelmeztetés a választók részéről, hogy az európai elit gondolja át politikáját. Szerinte az események mostani kimenetele az európai „nagymenők” politikájának eredménye, akik felelőssé tehetők a szkepticizmus kialakulásáért nem csak Angliában, de Szlovákiában is.

 

 

kollar_hnonline_sk
Brexit? A Sme rodina elnöke szerint nem tragédia. Forrás: HNonline.sk

 

Bugár: A briteket megtévesztették, ezért szavaztak úgy, ahogy

 

Bugár Béla a TA3 V politike című műsorában annak a véleményének adott hangot, hogy a briteket hamis információkkal tévesztették meg, ezért született olyan eredmény, amilyen. A Most-Híd elnöke szerint Nagy-Britanniában nem csak a politikusok, de a médiumok is felelősségre vonhatók az eredmény miatt. Úgy véli, a kialakult helyzet óriási feladatot ró Szlovákiára, aki július 1-jétől tölti be az EU soros elnöki posztját.

 

„A legfontosabb, hogy az EU, és leginkább az alapító országok megértsenek egy dolgot. Nagyon figyelmesen meg kell hallgatni mindenkit, és nem szabad dönteni a kisebb országok helyett és aztán kényszeríteni őket azzal, hogy ez a mi álláspontunk, így kell történnie”, mondta Bugár.

 

Bugar-770x470
Bugár szerint a briteket megvezették. Nagy-Britanniában azonban nem kötelező érvényű a népszavazás eredménye. Ellentétben Szlovákiával, ahol utólag magyarázkodni teljesen felesleges lenne. Forrás: Glob.sk

 

Blaha: Az EU arrogáns és elrugaszkodott a valóságtól

 

Szintén a TA3 vitaműsorában szereplő Ľuboš Blaha (Smer), az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke szerint a Brexit egy óriási jelzés az EU számára, hogy meg kell változnia. „Nagyon arrogáns és elrugaszkodott a valóságtól és az emberektől. Nagy mértékű demokrácia-deficitről beszélhetünk”, mondta Blaha az Uniról, aki hozzátette, hogy amennyiben az EU nem változik meg, elindul a dominóeffektus, és több ország is referendumot fog kezdeményezni a kilépésről.

 

319993d2b3e112be5cafcdc9aacf2ec6_hnonline_sk
Blaha már korábban is kritikusan fogalmazott az EU-val kapcsolatban. A hónap elején egy interjúban úgy fogalmazott, hogy ha szétesne az EU, azt Szlovákia nem élné túl. Forrás: Hnonline.sk

 

Matovič: Vagy ébresztő, vagy a lélekharang hangja

 

Igor Matovič (OĽaNO- NOVA) a Brexittel kapcsolatban elmondta, „választhatunk, hogy ez egy vészharang mindennyiunk számára, aki a közös európai családban maradtunk, vagy az EU lélekharangjának gongja”, mondta a második legnagyobb ellenzéki párt vezére.

 

A népszavazással kapcsolatos problémát abban látja, hogy a Britek sok milliárd euró fizettek be az EU közös kasszájába, hogy Szlovákiában (is) teremtődjenek álláshelyek, de a politikusok ezeket az EU-s forrásokat szétlopták. Szerinte munkahely Szlovákiában nem jött létre, ezért a szlovákiai állampolgárok Angliába menekültek, ami az angoloknak nem tetszett.

 

1c37e87dcdec302527eeb204d3e0e6d9_hnonline_sk
Matovič nézete túlzásnak tűnhet, de Nagy-Britannia évente 12 milliárd eurót tett be a közös kasszába, amiből nagyban támogadták a szlovák költségvetést is. Forrás: HNonline.sk

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: inquisitr.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!