A Magyar Közösség Pártja szerint nem múlta felül az elvárásokat a második választási ciklusában a szociális ügyekért felelős miniszter, Ján Richter tevékenysége. Már az általa megfogalmazott és a kormányprogramban rögzített célkitűzések is általánosak voltak, vélhetőleg azért, hogy a későbbi mérlegvonást  minél jobban megnehezítsék.

 

Németh Gabriella, az MKP szociális és egészségügyi alelnöke úgy látja, a szociális és családpolitika terén elpazarolt 100 napról beszélhetünk, hiszen a parlament nem fogadott el egyetlen törvényjavaslatot sem, amely a  lakosság életszínvonalának emelését, életkörülményeinek javítását segítené elő.

 

Szégyenteljes nyugdíjvalorizáció

 

 hirdetes_300x300  

„A nyugdíjak valorizációját ismételten fix összegben szabják majd meg, és csak remélni lehet, hogy ez az összeg a tavalyi szégyenteljes 1,90 € -nál nagyobb lesz”

 

– áll a Körképnek küldött állásfoglalásban.

 

Az MKP alelnöke szerencsétlen lépésnek tartja, hogy a szociális ügyeket egy hozzá nem értő miniszter mellett ráadásként egy olyan államtitkár felügyeli, akinek a foglalkoztatáspolitikán kívül, a szociális ügyek terén, semmilyen szakmai gyakorlata, illetve tapasztalata nincs.

 

Németh Gabriella szerint

 

„Richter egyedüli pozitív eredménye a munkanélküliség mutatóinak visszaszorítása, amelyet látványosan prezentál is minden lehetséges alkalommal. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy ez elsősorban az ország kedvező gazdasági mutatóinak tudható be, nem a foglalkoztatáspolitika terén eszközölt változásoknak.”

 

 

Az ágazat első 100 napját egyértelműen negatívan értékeli a párt.

 

Egészségügy

 

Az MKP szerint Tomáš Drucker egészségügyi miniszter az első 100 napban végrehajtott változtatásokkal jó irányba indította útnak a tárcát.

 

„Megpróbált gátat vetni a mérhetetlen korrupciónak és kliensrendszernek, nagyon fontos és szükséges személyi változtatásokat hajtott végre, új személy került az Általános Egészségbiztosító, valamint az az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal élére“ – véli Németh Gabriella.

 

Az MKP úgy látja, több, sürgősen megoldásra váró problémát még érintőlegesen sem próbált meg rendezni a miniszter, csend van a nővérek bérezése körül, a minimális ellátórendszer átalakítása is várat magára, a kórházak adóssága növelésének visszaszorítására sem került sor.

 

„Mindezek ellenére összességében a kormány 100 napját az egészségügy terén inkább pozitívan értékelem, a miniszter eddigi tevékenysége és személye reményt ad arra, hogy fokozatosan sikerül elmozdítani a holtpontról a sok sebből vérző szlovák egészségügyet”

 

– áll a szakmai alelnök állásfoglalásában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!