A Bašternák-ügy márciustól már négy rendőrségi eljárást generált maga körül, de egyelőre csupán egyetlen ember ellen történt vádemelés: Filip Rybanič, az SaS-es Jozef Rajtár asszisztensét helyezték vád alá, amiért a banktitok megsértése árán átnézte Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek ex-közlekedésügyi miniszter számláit.

 

A rendőrség vizsgálja Ladislav Bašternák 12 millió eurós készpénzes kifizetését, amikor is a piaci ár többszöröséért vásárolt meg a vállalkozó BL-202 nevű cége hét lakást, a gyanú szerint azért, hogy közel 2 millió eurós áfavisszaigénylési kérelmet nyújthasson be az adóhivatalnak. Ez 2012-ben történt.

 

Az esetet akkor Tatiana Újváryová vizsgálta, aki elmulasztott feljelentést tenni, majd a Pénzügyi Főigazgatóság erre vonatkozó fellebbezése sem került kézbesítésre, bár az aláírásra elő volt készítve. Nyomozás tehát 2012-ben nem indult. A sajtó nyomására idén márciusban újra megnyitották az ügyet, mire Ján Počiatek közlekedésügyi miniszter váratlanul eltűnt a politikából.

 

 hirdetes_400x285  

Múlt szerdán a rendőrség az ügy kapcsán razziát tartott Bašternák cégeinek székhelyein – három hónappal a feljelentés után. A speciális ügyészség szóvivője szerint konkrét személy ellen nem indult eljárás, az ügy az előkészítési fázisban tart. Újváryová ezúttal nem vesz részt a nyomozásban.

 

Így néz ki 12 millió euró készpénzben, amit elvivel a vállalkozó kifizetett a lakásokért. Robert Kaliňák belügyminszter ebben semmi gyanúsat nem lát. Forrás: HNonline.sk
Így néz ki 12 millió euró készpénzben, amit elvivel a vállalkozó kifizetett a lakásokért. Robert Kaliňák belügyminszter ebben semmi gyanúsat nem lát. Forrás: HNonline.sk

 

A Bonaparte lakás-komplexumal kapcsolatos feljelentés

 

Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő is büntetőfeljelentést tett, mert Bašternák egy másik vállalkozásának, a Real Forum Investnek, amely a komplexumot építette, két milliós adótartozása van. Bašternák a cégtől 2013-ban megszabadult, a Pénzügyi Főigazgatóság 2014-től tartja nyilván a tartozást.

 

A rendőrség nem nyilatkozott, milyen stádiumban tart a nyomozás.

 

Rybanič ellen vádat emeltek, amiért leleplezte a minisztereket

 

Június elején új lendületet kapott a Bašternák-ügy, miután Filip Rybanič, Jozef Rajtár (SaS) asszisztense, aki a Tatrabankánál dolgozott, a banktitok megsértése árán belenézett Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek ex-közlekedésügyi miniszter számlaforgalmába. Ők ketten voltak ugyanis azok, akik kapcsolatba hozhatóak Bašternákkal közös ügyleteik miatt.

 

Rybaničnak köszönhetően derült ki, hogy Kaliňák és Počiatek számláira százezrek érkeztek egy B.A. Haus nevű cégtől, aminek röviddel az első utalások előtt még Bašternák volt az ügyvezetője. Még mielőtt nyilvánosságra hozhatta volna, amit talált, Rybaničot maga a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) tartóztatta le, majd 15 órán keresztül vallatták.

 

Kaliňák épp azt magyarázza, mit nem bizonyít a számlaforgalma, 2016. június 13-án. Arról keveset mondott, hogy állításával szemben mégis üzletik kapcsolatban állt Bašternákkal. Sokadik Hazugság. Forrás: Hlavnespravy.sk
Kaliňák épp azt magyarázza, mit nem bizonyít a számlaforgalma, 2016. június 13-án. Arról keveset mondott, hogy állításával szemben mégis üzleti kapcsolatban állt Bašternákkal. Túl a sokadik hazugságon. Forrás: Hlavnespravy.sk

 

A 24 éves asszisztens védelmét Daniel Lipšic (NOVA) vállalta el, aki múlt hét hétfőn hívta fel a figyelmet arra, hogy az ügyben eljáró ügyész, ifj. Bystrík Palovič abban a lakáskomlexumban lakik, amit Bašternák épített, ráadásul id. Palovičnak zálogjoga van Bašternák egyik épületére.

 

A két ügyésznek Jaromír Čižnár főügyész előtt kellett megmagyarázniuk az ügyhoz való kapcsolódásaikat, de mivel nem adtak elfogadható magyarázatot, a főügyész mindkettejüktől elvette az ügyet.

 

Kaliňák és Počiatek

 

Dušan Kováčik speciális ügyész utasította a NAKA parancsnokát, hogy indítson vizsgálatot a belügyminiszter és az ex-közlekedésügyi miniszter viselt dolgaval kapcsolatban. A nyomozás középpontjában épp a B.A. Haus cégtől kapott százezrek állnak.

 

Múlt héten hétfőn, csupán néhány órával a második, Kaliňák lemondását követelő tüntetés előtt az ügy kapcsán kihallgatták Richard Sulíkot (SaS), Igor Matovičot (OľaNO), Daniel Lipšicet és Jozef Rajtárt (SaS). A kihallgatáson ők négyen mint feljelentők vettek részt.

 

Konkrét személy ellnei vádemelés ebben az ügyben sem történt.

 

kalinak_postoj_sk-819x452
Počiateket Kaliňák hozta a nagypolitikába. Robert Fico most Kaliňákot fedezi – illetve azt az embert, akitől luxuslakását bérli. Forrás: Postoj.sk

 

Aktuality.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!