A Jobbik azt várja a kormánytól, hogy „helyezzen nyomást” Szlovákiára a rendezetlen nemzetségi kérdésekben és hívja fel az unió figyelmét arra, hogy a soros elnöki tisztséget átvevő ország nem biztosít alapvető jogokat – közölte Szávay István országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: ha az EU komolyan vette volna az emberi jogokról szóló alapeszméit, akkor fel sem vette volna a tagállamok közé Szlovákiát a Benes-dekrétumokkal.

 

Robert Fico szlovák kormányfőnek az elnökségi prioritásokat ismertető beszédére reagálva azt mondta: a populizmus és a nacionalizmus elleni harcot a saját kormányában kellene elkezdenie. Szerinte a Most-Híd párt sem magyar érdeket képvisel.

 

 hirdetes_400x285  

Szávay: A magyar kormányok bűne

 

Szávay István szóvá tette azt is, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke méltatta a nemzetiségi problémák kezelésében elért szlovák eredményeket. Szerinte az eddigi magyar kormányok bűne is, ha Nyugat-Európában ez a hamis látszat él. A kritikus kérdések közé sorolta a kisiskolák „fenyegetését”, a kettős állampolgárság tiltását, a nyelv- és a zászlótörvényt.

 

A jobbikos képviselő jelezte: támogatja a bevándorlással kapcsolatos közép-európai együttműködést, azonban elfogadhatatlannak tartja, ha a kormány ennek

 

„oltárán feláldozza a felvidéki magyarok érdekeit”.

 

MTI

 

Nyitókép: Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!