A Financial Times londoni lap egy vezető beosztású szlovák illetékest idéz, aki szerint „mind nagyobb távolságot kell tartanunk Budapesttől és Varsótól, amelyek retorikája nem igazán hasznos”. A Financial Times a V4-ek EU politikájáról készített átfogó elemzést.

 

Orbán bírálja a leghangosabban az EU-t

 

Az írás két szerzője, Neil Buckley és Henry Foy felidézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az idei tusnádfürdői találkozón megállapította: az EU elveszítette globális szerepét és regionális tényezővé vált, amely képtelen megvédeni saját polgárait és külső határait.

 

  hirdetes_300x300   

A Financial Times írása szerint a 2004 óta uniós taggá vált egykori kommunista országok vezetői közül Orbán Viktor bírálja a leghangosabban az EU-t, de nincs egyedül. Várható lenne, hogy ezek az országok, amelyek évente eurómilliárdokat kapnak az EU-tól, és gazdasági növekedésük hajtóereje a hozzáférés az unió egységes piacához, Brüsszel lelkes biztatói legyenek, ám egyesek közülük nem azok.

 

image
Merkel és a V4-ek Varsóban (Fotó: MTI)

 

Magyarország és Lengyelország egyre inkább radikalizálódik

 

Nyugat-európai és brüsszeli illetékesek attól tartanak, hogy Magyarország és Lengyelország – amelyeket egyaránt a politikai és a médiaszabadság aláásásának vádja ért – az EU fennhatóságának meggyengítésére használhatja fel a jelenlegi helyzetet, és az európai értékekről alkotott saját, konzervatívabb elképzeléseit tolja előtérbe – áll a Financial Times cikkében.

 

A magyar miniszterelnök harcias beszédmódja még a többi visegrádi országot és szövetségeseiket is megriasztotta – áll a cikkben. A Financial Times idéz egy vezető beosztású szlovák illetékest, aki szerint Magyarország és Lengyelország „egyre inkább radikalizálódik”. A név nélkül idézett szlovák tisztségviselő szerint Visegrád nagyon hasznos fórum, de „mind nagyobb távolságot kell tartanunk Budapesttől és Varsótól, amelyek retorikája nem igazán hasznos”.

 

Forrás: MTI/Financial Times

Nyitókép: MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!