Az afrikai Zimbabwét 31 sportoló képviselte a riói olimpián, közülük 18-an a női futballválogatott játékosaként. Az ország legfelső vezetése viszont nagyon nem örült annak, hogy egyiküknek sem sikerült dobogós helyet elérni.

 

Robert Mugabe, elnök és felesége. Forrás: m.ibtimes.co.in / Reuters

 

„Országunk pénzét patkányoknak költöttük,  akiket sportolóknak nevezünk. Ha arra sem vagytok felkészülve, hogy a botswanai szomszédunkhoz hasonlóan  legalább egy bronzérmet szerezzetek, akkor miért pazaroljátok el országunk pénzét?”

– mondta ezzel kapcsolatban Robert Mugabe, köztársasági elnök.

 

A  kínai Xinhua hírügynökség beszámolója szerint az elnök elrendelte, hogy hazatérésük után minden olimpikont küldjenek börtönbe, valamint fizessék vissza a kormánynak a repülőjegyük és a szállásuk árát.

 hirdetes_810x300  

 

Az olimpikonok bebörtönzéséről szóló hírt a kormány hivatalos közleményben cáfolta, hozzátéve, hogy egy lejárató kampány része.

 

A  International Business Times portál szerint nem egy eltúlzott reakcióról van szó. Mugabe a múltban Jézus Krisztushoz hasonlította magát, átkozta Nelson Mandélát, amiért szépen viselkedett a fehérekkel szemben. Az elnököt a fehérekkel szembeni rasszistának tartják.

 

Nyitókép: noviny.sk

 

noviny.sk, nemzetisport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!