Az utóbbi évek legfontosabb politikai csúcstalálkozója zajlik ma Pozsonyba. Pénteken a szlovák fővárosban tárgyalnak az Uniós tagországok vezetői, az eseményt soha nem látott biztonsági intézkedések kísérik.

 

Lezárt utak, hidak, de még a Duna is, több száz küldött, másfél ezer újságíró, több ezer rendőr a városban, fontos nyilatkozatok, az EU-jövőjét érintő döntések várhatók. Egyes iskolák bezártak, a városban dolgozók ma inkább autó nélkül mennek munkába, a tömegközlekedés ingyenes.

 

A hivatalos program reggel 10 órakor kezdődik a pozsonyi várban. Kövesd az eseményeket percről percre a Körképen. 

 

 hirdetes_810x300  

csfqskmwaaeaa7x_

 

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

20:40 – Angela Merkel német kancellár a pozsonyi csúcs után azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy európa kritikus ponthoz ért, a brit referendum eredménye, de sok más helyzet miatt is. Elmondta, hogy az EU vezetői megegyeztek a migránsáradat visszaszorításáról, ami egyúttal javítja az EU képességeit az EU-ban tartózkodó migránsok megsegítésében.

 

A pozsonyi csúcsot a további munka kiindulópontjának nevezte, szerinte a kitűzött célokat az országok nem  tudják egyedül elérni, ezért szükség van az egységre. Arra a kérdésre, hogy az EU többi tagállama nyomást fog-e gyakorolni a V4-ekre annak érdekében, hogy fogadják be a menekülteket, azt felelte, hogy pozitív lépésnek tekinti a közös megoldás keresését ezekkel az országokkal, még ha nem is merültek bele az intézkedések részleteibe. Magyarul: nem kizárt.

 

20:32 – A csúcs résztvevői elfogadták a Pozsonyi Nyilatkozatot. Egyelőre angol nyelven ide kattintva olvasható.

 

 

20:28 – Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint a pozsonyi csúcs valóban előrelépés volt, de nem túl nagy. „Európa migrációs és gazdasági politika megváltoztatása nélkül veszélyben van”

 

 

20:26- a pozsonyi EU-csúcs Roberrt Fico, Donald Tusk és Juncker sajtótájékoztatójával véget ért. 

 

 

 

20:05 – Zajlik Robert Fico szlovák kormányfő, Donald Tusk az Európai Tanács elnökének és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének sajtójtájékoztatója. Robert Fico sikeresnek értékelte a csúcstalálkozót, hangsúlyozta a migránció kezelésének fontosságát, kiemelte az „ellenőrizetlen bevándorlóáradat drámai visszaszoritását”, mint célt.

 

„A jólétet és a stabilitást és a biztonságot nem lehet máskép garantálni Európában, csak az EU-n keresztül.”

 

„A migrációra akarunk összpontosítani. Csupán az, hogy egyetértés volt a miniszterelnökök között abban, hogy a külső határok védelmére kell összpontosítanunk (…) rendkívül nagy lépés”

mondta a szlovák kormányfő

 

Donald Tusk elmondta, hogy Nagy-Britannia nem volt a csúcstalálkozó fő témája.

 

„Mindössze megerősítettük júniusi álláspontunkat. Világos számunkra, hogy szabályaink és lépéseink a megmaradt 27 tagot védik, és nem azt, aki távozik”

Az Európai Tanács elnöke úgy folytatt:

 

A polgárok aggódnak amiatt, amit látnak, az ellenőrzés hiánya, a migráció, a terrorizmus és a gazdasági és politikai bizonytalansá miatt (…) Az Európai Unió nem tökéletes, de azt mondhatom, hogy van remény.

 

Ez a kijelentése egyébként szöges ellentétben áll azzal, mikor szörnyű jövőt vizionált a britek kilépése miatt.

 

19:39 –  Orbán a legnagyobb „csávó”. Kamerával kísérték végig Orbán Viktor megérkezését a Pozsonyi várba. Villáminterjú, gyors tájékozódás, fényképezkedés a Fico-Tusk-Juncker hármassal. Tanulságos képsorok…

 

 

 

18:39 – Hamarosan következik Robert Fico, Donald Tusk, és Jean-Claude Juncker sajtótájékoztatója

 

Robet Fico szerint a pozsonyi EU-csúcs legfontosabb feladata megállítani a pesszimizmust és egyúttal elhárítani a veszélyét újabb (EU-tagságról szóló) referendumok hullámának.

 

A rendőrség újra leállította a forgalmat, és megkezdődött a politikusok átszállítása asz Incheba pavilonjába, ahol a sajtótájékoztatókat tartják hamarosan. Eredetileg fél hétkor kellett volna elkezdeni a sajtótájékoztatókat, de a csúcs még csak pár perce fejeződött be. Angela Merkel 5 perce hagyta el a Pozsonyi várat.

 

18:08 – Miközben mindenki az EU jövőjéről és a migránsválság lehetséges megoldásáról nyilatkozik, illetve a csúcstalálkozó esetleges kimeneteleiről, Robert Fico szlovák kormányfő Angela Merkellel pózolva üres szimbolikákról beszél.

 

Kellemes pillanatokat töltöttünk el az európai vezetőkkel az ebéddel egybekötött hajóúton a Dunán. Pozsony varázslatos volt. Az ebéd menüje is szimbolikus volt, szlovák bort ízlelgettünk, az étel pedig európai volt.

 

 

Mindemellett az újságírók, akik egy külön erre a célra megnyitott pavilonban kaptak helyet, a szörnyű kávé és gyenge wifi miatt panaszkodnak.

 

 

csez02twaaazz0s_twitter_christoph_schmidt
Újságírók az ideiglenes irodájukban. Forrás: Twitter/Christoph Schmidt

 

17:48 – Védelmi egységek a fővárosban

 

ccdea832647292ea0e02fb1556399714_hn
Több ilyen és ehhez hasonló páncélos jármű is cirkál a főváros legvédettebb zónáiban. Forrás: HNonline.sk

 

17: 41 – Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke mai sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy

 

„A kétoldalú tárgyalások után reménykedő és optimista vagyok, és remélem, hogy a pozsonyi csúcson győz az egység és a párbeszéd.”

 

A migránsválság kezelésével kapcsolatban kijelentette, hogy ha a kötelező betelepítési kvóta ötlete nem működne, de hatékony és önkéntes alapon működő megoldást találnának a tagállamok, akkor azt tudná támogatni.

 

Az október másodikán esedékes magyarországi népszavazást a kvótarendszer elfogadásáról olyan lépésnek nevezte, ami semmit sem old meg. (teraz.sk)

 

17:19 – A Politico újságírója leosztályozta Jean-Claude Juncker 14 pontos javaslatát. Az egyes ötletek kivitelezhetetlensége, átgondolatlansága miatt közepes értékelést kapott az Európai Bizottság elnöke. A legtöbb pontot a külső határok védelmére tett javaslataira kapta.

 

 

 

 

17:10 – 12 lehetőség az EU megmentésére

 

politico_felmeres_korkep
A Politico.eu eheti felmérése. 9000 embert kérdeztek meg arról, mit tartanak az EU legjobb esdélyének a túlélésre. Egyértelmű, hogy Törökországot nem szeretnék az EU-ban tudni, és a legfőbb gondot még mindig a munkanélküliségben és a biztonságban látják. Forrás: Politico.eu, Grafikon: Körkép.sk

 

16.55 Közös álláspont a  V4-ek részéről

 

Közös álláspontot nyújtottak be a találkozón a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia). Ebben – a soros elnökséget adó lengyel kormányzat tájékoztatása szerint – „rugalmas szolidaritást” szorgalmaznak az unióban a migrációs válság kezelésére, vagyis azt, hogy a menekültbefogadási képesség megítélésében vegyék figyelembe az uniós tagállamok gazdasági fejlettségét is.

 

Sürgetik „a schengeni övezethez való visszatérést célzó ütemterv teljes végrehajtását” is, és – rámutatva a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés okozta fenyegetésekre – hangsúlyozzák a biztonsági együttműködés fontosságát. A V4 szerint erősíteni kell az EU-n belüli védelmi együttműködést, de anélkül, hogy ez „a NATO-n belüli együttműködést helyettesítené”. (MTI)

 

16.32 Juncker konkrét javaslatokat mutatott be a tagországok vezetőinek

 

Tizennégy pontból álló tervet ismertetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az előterjesztés konkrét lépéseket tartalmaz a következő időszakra annak érdekében, hogy a migrációs válság és a brit kilépésről határozó júniusi népszavazás után az Európai Unió javítani tudja a róla kialakult képet. (MTI)

 

16.23  EU „családi fotó”: a két rebellis, Magyarország és Lengyelország a „szamárpadban”

 

Nincs EU-csúcs közös fotó nélkül. Az RTVS videója a 27 európai vezető fényképezkedését örökítette meg. A fotó a pozsonyi vár udvarában készült, a délelőtti, első körös tárgyalások után. Érdekesség, hogy a tárgyalásokról most először hiányoznak a britek, akik a brexit miatt nem kaptak meghívót.

 

 

A Financial Times közép-európai tudósítója a twitteren közzétette az európai vezetők elhelyezését is a közös fotón. Hozzátéve, hogy a magyar és a lengyel kormányfő a jobb felső sarokban, a „szamárpadban” kapott csak helyet.

 

 

16.01 A magabiztos Orbán Viktor

 

Az uniós vezetők informális pozsonyi megbeszéléseit megelőzően az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, akit arra kért, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak.

 

Orbán Viktor a pozsonyi várba érkezve újságíróknak elmondta, közölte a német szociáldemokrata politikussal: a jövőben ne alkalmazzanak „jogalkotási trükköket”, kijátszva a nemzetállamok szuverén döntéseit és akaratát, ahogy tették ezt például a kvótánál, ahol az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és az Európai Parlament az Európa Bizottsággal összejátszva ezt kötelezőre kvótára változtatta.

 

„Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni”

 

– húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A magyar miniszterelnök az EU-csúcs egyik viszonyítási pontja.

 

orban_pozsony
Kép: MTI
Pozsony, 2016. szeptember 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Francois Hollande francia államfõ, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Enda Kenny ír kormányfõ, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Lars Lokke dán miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Charles Michel belga kormányfõ, Matteo Renzi olasz kormányfõ, Orbán Viktor miniszterelnök, Stefan Löfven svéd kormányfõ és Bohuslav Sobotka cseh kormányfõ (b-j) az Európai Unió tagországai vezetõinek nem hivatalos csúcstalálkozóján a pozsonyi várban 2016. szeptember 16-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Pozsony, 2016. szeptember 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Francois Hollande francia államfõ, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Enda Kenny ír kormányfõ, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Lars Lokke dán miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Charles Michel belga kormányfõ, Matteo Renzi olasz kormányfõ, Orbán Viktor miniszterelnök, Stefan Löfven svéd kormányfõ és Bohuslav Sobotka cseh kormányfõ (b-j) az Európai Unió tagországai vezetõinek nem hivatalos csúcstalálkozóján a pozsonyi várban 2016. szeptember 16-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Pozsony, 2016. szeptember 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Lars Lokke dán miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Charles Michel belga kormányfõ, Matteo Renzi olasz kormányfõ, Orbán Viktor miniszterelnök, Stefan Löfven svéd kormányfõ és Bohuslav Sobotka cseh kormányfõ (b-j) az Európai Unió tagországai vezetõinek nem hivatalos csúcstalálkozóján a pozsonyi várban 2016. szeptember 16-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Pozsony, 2016. szeptember 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Lars Lokke dán miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Charles Michel belga kormányfõ, Matteo Renzi olasz kormányfõ, Orbán Viktor miniszterelnök, Stefan Löfven svéd kormányfõ és Bohuslav Sobotka cseh kormányfõ (b-j) az Európai Unió tagországai vezetõinek nem hivatalos csúcstalálkozóján a pozsonyi várban 2016. szeptember 16-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Pozsony, 2016. szeptember 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Beata Szydlo lengyel kormányfõ beszélget az Európai Unió tagországai vezetõinek nem hivatalos csúcstalálkozóján tartott közös fotózás után a pozsonyi várban 2016. szeptember 16-án. A háttérben, középen Christian Kern osztrák kancellár. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Pozsony, 2016. szeptember 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Beata Szydlo lengyel kormányfõ beszélget az Európai Unió tagországai vezetõinek nem hivatalos csúcstalálkozóján tartott közös fotózás után a pozsonyi várban 2016. szeptember 16-án. A háttérben, középen Christian Kern osztrák kancellár.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

 

15.37 Merkel: Európa válságban van

 

A dunai hajóút után Európa vezetői visszatértek a várba, ahol folytatódik a tárgyalások második szakasza. A pozsonyi várban Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy Európa válságban van, melyet egyetlen csúcs nem tud megoldani.

 

 

15.20 Egy kis foci Pozsony óváros egyik legforgalmasabb utcájában

 

Van jó oldala is a nagy felhajtásnak és a lezárt útszakaszoknak. A Štefánik utcán például – melyen egy átlagos napon autók és buszok tömkelege közlekedik – spontán focimérkezőst szerveztek. 🙂

 

 

14.57 Belga miniszterelnök:  Európának értékeket kell teremtenie polgárai számára

 

Charles Michel Twitter üzenete szerint  Európának értékeket kell teremtenie az EU polgárai számára, és ezek pedig: munkahelyek, a migrációra és biztonságra való összpontosítás. Mindeközben a hajó hatalmas rendőri kíséret mellett haladt a Dunán, a vezetők már újra a várban tartózkodnak, nemsokára kezdődik a tárgyalások második fordulója.

 

tasr
forrás: TASR

 

 

14.20 Franciaországnak kulcsfontosságú Európa védelme

 

Francois Hollande francia elnök a találkozó előtt Pozsonyban kijelentette, hogy Franciaország az európai védelem érdekében sokat tett, de nem maradhat egyedül ebben a feladatban.

 

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha az Egyesült Államok visszavonul, Európának meg kell tudni védenie magát.”

 

Hollande kulcsfontosságúnak nevezte az európai védelmet. Kijelentette, hogy beszélni kell arról, hogy Európa befolyásolni akarja-e a „világ dolgait”, képes-e megvédeni magát, van-e elég katonai kapacitása. A francia médiák jelezték, hogy Hollande az első európai politikus, aki a Fehér házban történő novemberi változásokra is utalt, amely befolyásolhatja az USA európai jelenlétét.

 

14.10 A spanyol miniszterelnök minden bizonnyal jól érzi magát, Mariano Rajoy a hajóról töltött fel képeket:

 

 

13.49 Elindult a Regina Danubia

 

Elindult a vezetőkkel teli Regina Danubia hajó körútjára, így fokozatosan zárják le a pozsonyi hidakat, nagyjából 15 percre. A hajót a szárazföldön, levegőben és a vízen is rengeteg rendőri egység kíséri, nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg ez a világ legjobban őrzött hajója.

 

13.33 Elkezdődött az ebéd felszolgálása

 

 

13.18 A tárgyalások első köre véget ért, most a dunai hajókázás és ebéd következik. Elkészült közben a csúcs közös fotója is:

 

foto
forrás: REUTERS

 

13.14 Íme a sajtóközpont ebédmenüje (a juhtúrós sztrapacska kimaradt) :

 

 

13.05  Alexis Tsipras: Európának új vízióra van szüksége

 

„Európánka új vízióra van szüksége, hogy változzon az agenda.” – mondta a görög kormányfő a tárgyalások kezdete előtt. Tsipras szerint:

 

„Olyan Európára van szükségünk, amely növekedik, foglalkoztatást és jólétet biztosít minden ember számára.”

 

12.38 Robert Fico nyitotta meg a tárgyalás első körét

 

 

12.07 Andrej Kiska köztársasági elnök is megszólalt.

 

„Az EU atmoszférája nagyon eredeti. Valakinek azt érezheti, hogy az Európai Unió projektje egy szakadék felett áll. Az európai projektről szóló viták sok kritikát tartalmaznak, sok pesszimizmust, és valamikor pánikot is Nagy-Britannia távozása után.”

 

„Az unióról elfelejtettünk jókat is mondani, Brüsszel pedig szitokszóvá vált. Mindezek ellenére a valóság és az európai együttműködés eredményei sokkal jobbak, mint ez a hangulat”

 

11.35  Pillanatkép!

 

5abd04e86f1d017eb7c8dc433ef2804e
Fotó: Reuters/HNonline.sk

 

11.30 Pozsony az EU-val kapcsolatos folyamatok motorjává válhat

 

„Az, hogy  az EU-t illető elkövetkezendő reformokról az európai vezetők többé-kevésbé úgy beszélnek, mint a „pozsonyi folyamatról”, az egy kitűnő imázst nyújt Szlovákia számára. Mindez pedig kötelezettséget jelent számunkra arra vonatkozóan, hogy ennek az egész folyamatnak a motorjává váljunk”

 

mondta Jozef Bátora, a pozsonyi Comenius Egyetem politológia tanszékének oktatója.

 

11.00

 

„Európa antikulturális forradalmát” Schulz helytelennek minősítette. Szerinte mindez csupán a 19. századi nacionalizmushoz hasonlítana.

 

10.50

 

„Az Európai Unió annyira erős, mint amennyire a tagállamai lehetségessé teszik”

 

mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

 

10.40 A tárgyalás megkezdődött!

 

isilqgsrr2gm_3ootyiirq-1280-rokovanie-l-drov-kraj-n-eur-pskej-nie-na-bratislavskom-hrade
Az európai vezetők a tárgyaláson (fotó: Reuters/aktuality.sk).

 

nevtelen3

 

10.32 Miről tárgyalnak ma Pozsonyban az európai vezetők?

 

A Donald Tusk által elkészített dokumentum szerint a  csúcs vezető témái a politikai kontroll visszaszerzése, a brexit következményei, az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem lesznek. A témákról bővebben itt írtunk.

 

10.15 Nézd meg, kik érkeznek a mai csúcstalálkozóra!

 

Az aktuality.sk összeállította a mai csúcstalálkozóra érkező európai vezetők listáját.

 

10.10 Megérkezett Angela Merkel

 

Megérkezett a pozsonyi várba Angela Merkel német kancellár is.

 

38921ae07e2d0b335ecd2720b7255e73
Fotó: Angela Merkel német kancellár (TASR).

 

nevtelen2

 

 

„Nem könnyű feladatok állnak előttünk. Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk a javulásra. Nemcsak a belső, hanem a külső biztonság tekintetében is”

 

nyilatkozta Merkel, majd hozzátette „Pozsonynak meg kell mutatnia, hogy az Unió tud együtt dolgozni”.

 

09.55 Itt vannak az első fotók!

 

wslemosxqlh1immkg0nbsa-1280-franc-zsky-prezident-francois-hollande
A fotón Francois Hollande francia elnök (aktuality.sk).

 

4-61bf9612bbaaeda22d1d70693a887390de1c72d8
A fotón az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk (TASR).

 

4-3e6c44fdf6452ab35054ca90ac774ce978efae84
A fotón Beata Szydło lengyel miniszterelnök (TASR).

 

3f3d891bb313ae007bc26c2bb96f2ecc
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (fotó: Reuters/HNonline.sk)

 

62695589d1608dc4a933b356f81cc298
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke (fotó: Reuters/HNonline.sk)

 

09.40 

 

„Meg kell állítanunk az illegális migrációt”

 

nyilatkozta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az utazása előtt.

 

09.35 Robert Fico bizakodó a csúcstalálkozó kimenetelével kapcsolatban

 

Robert Fico miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó legfontosabb feladata az, hogy megállítsa a pesszimizmus áradatát, és ezzel együtt  szeretnék kiküszöbölni az EU gyengítésével kapcsolatos próbálkozásokat is.

 

4-38c542c62481b69ebabcfb932eaf9f2abdc897ed
Fotó: TASR

 

„A brexit utáni időszakban elengedhetetlen volt ez a találkozó. 27 vezető arra fog törekedni, hogy a lehető legőszintébb módon tárgyaljon az EU jelenlegi állapotáról. Bízom benne, hogy elkészítjük a legfontosabb témákkal kapcsolatos tervet arra vonatkozóan, hogy az elkövetkezendő fél évben mit is kell megvalósítanunk”

 

konstatálta Fico.

 

09.15 Korlátozás a szlovák határon

 

A Pozsonyban tartandó uniós csúcstalálkozó miatt korlátozásokat vezettek be a magyar-szlovák határátkelőhelyeken a szlovák hatóságok. Pénteken 0 órától 15 óráig és 17 órától 20 óráig a 12 tonna feletti tehergépjárművek előtt a határátkelőket Szlovákia irányába lezárják – írja az MTI.

 

09.10 Robert Fico miniszterelnök a 27 tagú küldöttséget a pozsonyi vár udvarán fogadja.

 

„Nem kételkedem abban, hogy a csúcstalálkozó sikeres lesz”

 

mondta.

 

09.00 Tusk tárgyilagos és brutálisan őszinte véleményt vár el a vezetőktől

 

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk felszólította az EU vezetőit arra, hogy fejtsék ki „józan, tárgyilagos és brutálisan őszinte” nézetüket azokkal a problémákkal kapcsolatban, amit Nagy-Britannia kilépése okozott.

 

08.30 Az újságírók a legjobb helyekért küzdenek

 

A Deutche Welle, Reuters, a brit BBC és az amerikai CNBC újságírói és szerkesztőit már versengenek a legjobb helyekért az első sorokban.

 

2072983_625x
Fotó: sme.sk

 

08.20 A megfelelő feltételek már adottak a tárgyaláshoz

 

„A mi feladatunk most az, hogy vendéglátók legyünk, és olyan méltóságteljes feltételeket teremtsünk, melynek keretei között a vezetők nyugalmas körülmények között tárgyalhatnak az EU jövőjéről. Úgy vélem mindent megtettünk azért, hogy ezeket a feltételeket megteremtsük”

 

mondta Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter.
08.10 Nagy lesz a nyüzsgés a szlovák fővárosban

 

A mai informális EU-csúcsra 27 államfő és miniszterelnök érkezik az EU tagországaiból, Nagy-Britanniát kivéve. Összesen 343 küldöttet és 1 320 újságírót (ebből 1 096 külföldi) köszönthetünk a szlovák fővárosban. A vezetők közötti problémamentes kommunikációt 75 tolmács biztosítja. Az európai vezetők személyi biztonságáról testőrök és több ezer rendőr, valamint katonák és mentősök fognak gondoskodni.

 

08.05 Ma a pozsonyi reptéren rendkívüli forgalom várható

 

Beata Szydło lengyel miniszterelnök már megérkezett a pozsonyi reptérre – ezt saját Twitter-oldalán is tudatta.

 

nevtelen

 

08.03 Az európai vezetőket mintegy száz újságíró várja már a pozsonyi vár előtt 

 

2072869_625x-sme
Fotó: sme.sk

 

08.01 Módosult a program

 

Az eredeti tervekhez képest némi változás állt be a programban. A Duna alacsony vízállása miatt a küldöttség sétahajózása során nem áll meg, hanem csak megfordul a Danubiana kulturális központnál.

 

A korlátozások 8.00 órakor kezdődnek, és egészen 10.00 óráig tartanak azon a szakaszon, amelyen a küldöttségeket a pozsonyi reptérről a várba szállítják. A reptértől egészen a pozsonyi várig a fél várost lezárják. A küldöttek a reptértől a következő útvonalon fognak haladni: Ivánska út (mindkét irányból lezárva) – D1-es sztráda az SzNF hídig – SzNF híd (a városközpont irányába) – Óvárosi utca (Staromestská ulica), Hodža tér –  Védcölöp út (Palisády) – Pozsonyi vár.

 

2072050_625x
(Fotó: Belügyminisztérium, DPB)
bratislava-summit
Az EU-csúcs hivatalos logója. Kép: glob.sk

 

Szlovák álláspont

 

Olyan tárgyalási feltételeket teremtünk a tárgyalásokra, melyek némileg különbözni fognak a Brüsszelben megszokottaknál, mondta Robert Fico a csúcs előtti napon tartott ellenőrzés után. A kormányfő szerint a pozsonyi várban a fő tárgyalótermen kívül magánbeszélgetésekre lehetőséget nyújtó termeket is kialakítottak.

 

„A tíz órától kezdődő program szerint először az Unió helyzetéről lesz szó. Ez egy nagyon érdekes, egyben kritikus része lehet a tárgyalásoknak,”

 

tette hozzá.


„A tárgyalások két része a pozsonyi várban lesz, mely csodálatos jelkép, ugyanakkor mivel a Duna szinte egész Európát összeköti, szeretnénk kihasználni a mintegy kétórás hajóút adta lehetőségeket is, ahol munkaebédre is sor kerül,”

 

tájékoztatott Fico, aki számára nagyon fontos, hogy az ebéd alatt szlovák bort szolgálnak majd fel.

 

„Ez nagyon fontos számomra, mivel a szlovák fehér bor világszínvonalú, amit ilyen módon is bemutathatunk” 

 

jelentette ki.

 

fico_eu-csucs
Robert Fico. Kép: teraz.sk

 

 

Magyar álláspont:

 

 

Orbán Viktor az EU-csúcs előtt két nappal a blogár-török határon felhúzott kerítés bolgár oldalán tartott terepszemlét. Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon – mondta Orbán Viktor Bojko Boriszov bolgár kormányfővel tartott határszemle után.

 

A miniszterelnök szerint Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak. A visegrádi négyek csoportját képező tagállamok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) meg is egyeztek abban, hogy segíteni fogják Bulgáriát, és a pénteki pozsonyi európai uniós csúcstalálkozón kezdeményezik, hogy az EU is tegyen így – közölte.

 

„Nem szabad Bulgáriát magára hagyni, nem igazságos, hogy (…) egyedül kell viselnie a védekezés terheit, hiszen nemcsak magát védi, hanem bennünket is”

 

– mondta a kormányfő.

 

eu-csucs6
Pozsony látképe. Kép: euobserver.com

 

V4-álláspont

 

Az Európai Tanács pénteki pozsonyi informális csúcstalálkozóján a visegrádi országcsoport hangsúlyozta a migrációra vonatkozó, a válságnak az EU-n kívüli kezelését célzó megegyezés fontosságát, hangsúlyozta a lengyel külügyi államtitkár (MTI)

 

Román álláspont

 

Románia törésvonalak nélküli, egységesebb Európát akar, amely képes szavatolni polgárai biztonságát és jólétét, ugyanakkor arra törekszik, hogy az unió „kemény magjának” részévé váljon – jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön. (MTI)

 

Kép: politico.eu

 

Olasz álláspont

 

Az EU-nak közös védelmi övezetre van szüksége. Az Európát sújtó ismételt terrortámadásokkal szemben a határokon belüli és kívüli biztonság ugyanannak a kihívásnak a része – javasolt közös európai védelmi stratégiát Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a politico.eu honlapon csütörtökön megjelent véleménycikkében. (MTI)

 

Mi az az EU-csúcs?

 

Az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét félévente más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát. Ennek kapcsán kerül sor az informális EU-csúcsra, ahol az Unió vezetői találkoznak.

 

A szlovák elnökség prioritásai három egymással összefüggő elven alapulnak: kézzelfogható eredmények elérése, a széttagoltság megszüntetése és a polgárok középpontba állítása.

 

A szlovák elnökség elsősorban a következő négy kulcsterülettel foglalkozik: gazdaságilag erős Európa, korszerű egységes piac, fenntartható migrációs és menekültügyi politika, valamint Európa globális szerepvállalása. (consilium.europa.eu)

 

Nyitókép: Guardian

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!