Robert Fico szlovák kormányfő szombaton a Reutersnak adott interjújában kijelentette, Ukrajna kevesebbet tesz Oroszországnál a minszki megállapodásba foglalt kötelezettségeinek teljesítése érdekében – írja a Yahoo.com hírportál.

 

Fico szerint az Unió oroszellenes szankciói hatástalanok voltak, miközben kárt okoztak az EU és Szlovákia gazdaságának, ennek ellenére tiszteletben fogja tartani az európai szolidaritást ebben a kérdésben – vagyis betartja a szankciók tiltásait.

 

„Amikor a minszki megállapodás betartásáról beszélünk, akkor világosan ki kell mondani, hogy mindkét fél megsérti azt. Valójában, ha megnézzük, Ukrajna mennyire tesz eleget a megállapodásnak, akkor azt kell mondanom, Ukrajna kevésbé teljesíti [kötelezettségeit], mint Oroszország”

 

mondta Fico az interjúban.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem igaz, hogy Ukrajna a jófiú, Oroszország pedig a rossz (…) A szankciók ártanak Európának és Oroszországnak, de segítik az Egyesült Államokat. Elítélem őket (a szankciókat), ugyanakkor nem fogom megtörni az EU egységét ebben a témában”

 

Az EU még 2014-ben, a Krím félsziget annektálására válaszul vezette be Oroszország ellen a katonai technológiára vonatkozó, kereskedelmi és energetikai szankciókat.

 

Angela Merkel a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy nem volt ok az szankciók visszavonására, mert Moszkva nem teljesítette a minszki megállapodásban lefektetett kötelezettségeit, amelyek a kelet-ukrajnai konfliktus megszüntetését segítenék elő.

 

Közép-Európa és Szlovákia számára is az oroszokkal való jó viszony fenntartása fontos gazdasági szempont. A földgáz és kőolajimport jelentős része Oroszországból érkezik a régióba. Szlovákián kívül Olaszország, Csehország és Magyarország is a szankciókkal szemben foglalt állást.

 

Yehoo.com

Nyitókép: REUTERS/Leonhard Foeger

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!