Európa „nagyon fájdalmassá” teszi London számára a Brexitet, és gondoskodik róla, hogy Nagy-Britannia rosszabbul éljen az EU-n kívül – mondta Robert Fico kormányfő a Financial Times londoni gazdasági napilapnak.

 

Fico szerint a Brexit-tárgyalásokat Nagy-Britanniának az uniós polgárokhoz való viszonyulása fogja meghatározni. A szlovák kormányfő hangot adott a Kelet-Európában uralkodó hangulatnak azzal a kijelentésével – írja a napilap –, miszerint nem szabad megengedni Nagy-Britanniának, hogy az uniós munkavállalókat másodrangú „állampolgároknak tekintse”, miközben továbbra is hozzáférhetne a közös európai piachoz.

 

„Ez nagyon nehéz feladat lesz Nagy-Britannia számára, nagyon nehéz. (…) Az EU kihasználja ezt a lehetőséget, hogy megmutassa a közvéleménynek, ’nézzétek fiúk, most láthatjátok, miért fontos az EU-ban maradnotok’ (…). Ez lesz az álláspont”

 

Blöffölnek…

 hirdetes_810x300  

 

Fico szerint a britek számára az sem jelenthet jó tárgyalási alapot, hogy az ötödik legnagyobb gazdasággal rendelkeznek a világon, mert az Unió ennek ellenére sem fogja megkönnyíteni a britek dolgát a tárgyalásokon.

 

„Mit mondana, ha az ő helyzetükben volna? Még ha a világ ötödik legnagyobb gazdaságáról is van szó – és én megértem anyagi szempontjaikat –, ez (a Brexit) még mindig nagyon fájdalmas lesz az Egyesült Királyság számára. (…) Blöffölnek. (…) ’Minden rendben lesz, minden remek lesz, meglátják’”

 

A Financial Times arra is kitér, hogy több mint 1 millió kelet-európai munkavállaló dolgozik uniós tartózkodási joggal, ami az egyik legérzékenyebb kérdése volt a júniusi referendum előtti kampánynak.

 

A nemrég kinevezett brit miniszterelnök, Theresa May az Unióból való kilépés tárgyalásain szeretné elérni, hogy országa korlátozhassa az uniós bevándorlók számát (kvázi megszüntethesse saját magára nézve a munkaerő szabad áramlásának jogát), ugyanakkor szabad hozzáférést ígér választóinak és a brit cégeknek az uniós piachoz.

 

Fico így folytatta: „Az európai vezetők nem fogják elküldeni a briteket a pokolba az első adandó alkalommal”

 

„Mi türelmesek vagyunk. Nyugodtak vagyunk, mert mi tudjuk, mit akarunk. (…) A kérdés az, hogy a britek tudják-e mit akarnak. Ez egy rejtély. Ez felkészületlenség a részükről? Vagy taktika? Nekem felkészületlenségnek tűnik. Még mindig sokkban vannak”

 

 

Körkép.sk, ft.com

Nyitókép: euractiv.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!