Migrációs csúcskonferenciáját tart a ENSZ New Yorkban, melyen Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Andrej Kiska szlovák államfő is felszólalt.

 

Míg kormányfői szinten a V4-ek eddig egységesnek mutatkoztak a menekültkérdést illetően, az ENSZ talaján elhangzott szlovák államfői és magyar külügyminiszteri álláspont már lényeges különbséget mutat Szlovákia és Magyarország álláspontja között.

 

Migránssimogatás vs. migránsok elleni védekezés

„A migrációs válság a legnagyobb probléma a második világháború óta. Nagyon örülük, hogy egyesítettük erőinket. Erkölcsi kötelessége minden sikeres modern országnak elgondolkodni azon, hogyan segítse a menekülteket”

 

– kelt a migránsok védelmére Andrej Kiska.

 

kiskaosn
Kép forrása: TASR

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák államfő a világ vezetői előtt hozzátette:

 

„Olyan gyakran halljuk, (hogy mennyien vannak – szerk. megj.), hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez nem játék. Mint ahogy azt Ferenc pápa is mondta, a migránsok, bevándorlók nem gyalogok az emberiség sakktábláján. Hanem gyerekek, apák, anyák, valós nők és férfiak.”

 

„Még akkor is, ha különböző álláspontunk, tapasztalataink, nézőpontunk van, mindiannyunknak meg kell érteni, hogy a menekülteket segítenünk kell, és együttérzést kell tanúsítanunk irántuk”

 

figyelmeztetett a szlovák államfő.

 

Kiska: osszuk meg velük a gazdagságunkat

„Emberek milliói kénytelenek elhagyni hazájukat, akikről nem mint számokról, összegekről, hanem mint emberekről kellene beszélnünk.

 

Lehetőségem volt az országomban, hogy iraki menekültekkel beszéljek, akik azt mondták, alig három órájuk volt, hogy elmeneküljenek, különben meghaltak volna. Így kellene beszélnünk róluk. Valódi életek, reális történetekről van szó.

 

Néha elfelejtjük, hogy sikeres országban élünk, melynek morális kötelezettségei vannak. Segíteni a szükséghelyzetben levő embereken, megosztani velük a gazdagságunkat.”

 

 

Fogalmazott felszólalásában Andrej Kiska államfő, aki a szlovák köztévé kedd esti híradójának nyilatkozva Miroslav Lajčák külügyminiszter ENSZ-főtitkári esélyei kapcsán még tovább ment:

 

Szlovákiáról olyan hírek terjednek, hogy figyeljük a muszlimokat, hogy egyetlen muszlimot sem fogadunk be. Olyan kérdésről van szó, mely sajnos, nagyon kellemetlenné teszi a külügyminiszterünk ENSZ-főtitkári jelölését.

 

A köztévé tudósítója szerint az államfő Lajčák érdekében lobbizva New Yorkban azt hangoztatja, hogy a muszlimellenesség nem a szlovák hivatalos külügyi álláspont, és hogy csakúgy mint ő maga, a külügyminiszter is teljesen más retorikát használ.

 

kiska1
Kép: retrofoto RTVS

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor leszögezte:

 

“Kicsit reménytelennek tűnik a rendezés, és sajnos a szíriai helyzet megoldatlanságából megint Európa húzza majd a rövidebbet, hiszen a szír rendezés az első számú előfeltétele a bevándorlási válság megoldásának. Mindaddig, amíg Szíriában nem lesz béke, addig azzal kell számolnunk, hogy újabb és újabb embertömegek indulnak meg Európa irányába.”

 

szijjarto_peter_1
Kép forrása: hirado.hu

 

„Nem úgy kell megoldani a helyzetet, hogy minél több embert arra ösztönzünk, jöjjön el ezekből a térségekből, hanem ott kell segíteni rajtuk, ahol vannak. A segítséget kell odavinnünk és nem a problémát kell idehoznunk”

 

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

 

Szijjártó: visszautasítjuk a külső nyomást

 

A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, ha bármilyen vezető politikus annak érdekében próbál nyomást gyakorolni egyes országokra, hogy fogadjanak be bevándorlókat.

 

 

Körkép.sk/tl & kzs

Nyitóképek forrása: TASR és hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!