Az SaS vezetője, Richard Sulík arra kérte a parlament elnökét, Andrej Dankot, hogy engedélyezze felszólalását a parlamentben, ahol a jelenlegi helyzettel kapcsolatban mondott volna véleményt – de sikertelenül.

 

Daniel Lipšic ellenzéki képviselő távozik a parlamentb és lehet, hogy Igor Matovičnak is mennie kell. „Sok vélemény látott napvilágot a helyzettel kapcsolatban, többen mondták, hogy jó lenne, ha Szlovákiában lennék”, mondta a SITA hírügynökségnek a legerősebb ellenzéki párt vezetője. Ahogy fogalmazott, EP-képviselőként készen áll arra, hogy nem csak az európai, hanem a szlovákiai politikával is foglalkozzon.

 

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) nemrég tragikuson elütött egy gyalogos, aki a baleset után nem sokkal a kórházban elhunyt. Az eset után a képviselő szeptember 30-án önként lemondott képviselői mandátumáról, Sulík szerint helyesen döntött.

 

„Döntést hozott, nem várt, nem húzta és remélem, hogy egyszer még visszatér a politikába. Nem csak a képviselői mandátumát adta vissza, hanem végleg távozott a politikából. Az ellenzék értékes tagja volt.

 

 hirdetes_300x300  

-mondta Sulík, aki szerint Lipšicnek esélye van a sikeres visszatérésre.

 

Az OĽaNO-NOVA vezetője, Igor Matovič is távozhat a parlamentből, akiről kiderült, hogy a vállalkozó engedélye ismét aktív, ami szabályellenes. Matovič esetében ez már nem az első eset, közszereplőként ugyanis nem vállalkozhat.

 

Igor Matovič maradna a politikában, pártelnökként aktív. A törvény szerint nem egyértelmű, hogy vissza kell-e adnia mandátumát.”

 

– mondja Sulík. Szerinte Matovič marad  pártelnök, összehívhat sajtótájékoztatókat, nyilatkozhat az aktuális témákkal kapcsolatban. Ő maga mindenesetre nem szavazna a mandátuma visszaadása mellett, és az ellenzéki tanács tagja sem akarják kitiltani.

 

Annak ellenére, hogy Sulík az EP-ben dolgozik, az SaS vezéreként elkötelezett a szlovák politika iránt. Ezért is akart felszólalni a parlamentben, sikertelenül.

 

„Andrej Danko nem hallotta, hogy az új házszabály módosításnak köszönhetően lehetőség lesz az ülésteremben felszólalni. Természetesen ezt a lehetőséget ki fogom használni.”

 

– tette hozzá azzal, hogy reméli, az EP képviselők felszólalásai nem csak az európai dolgokról fognak szólni.

 

Elmondása szerint sok lehetőség van arra, hogy elmondhassa véleményét, nem kell parlamenti képviselőnek lennie. Hozzátette, hogy a parlamentben az SaS elég szakpolitikussal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy őneki vezetőként nem kell ott lennie. Elegendő időt tölt Szlovákiában és a szlovák politikai történéseket is követi.

 

webnoviny.sk
kép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!