Az ellenzéki OĽaNO-NOVA mozgalom vezetője, Igor Matovič kijelentette, nem adja vissza képviselői mandátumát azért, mert ismételten törvényt sértett azzal, hogy feledékenység miatt nem függesztette fel  egyéni vállalkozói engedélyét. Elmondása szerint az, hogy távozásra szólították fel a Smer-SD képviselői, gyávaság.

 

Korábban Peter Pellegrini, a Smer alelnöke és miniszterelnök-helyettes mondta, hogy jó lenne, ha magától távozna.

 

„Robert Kaliňák belügyminisztert nem szólítja fel a távozásra, de engem egy formális emberi hiba miatt igen.”

 

 hirdetes_400x285  

-reagált Matovič egy vitaműsorban. Hozzátette, hogy alkotmánybírósághoz fordul és reméli, igazat adnak neki. Az ellenzéki képviselő meggyőződése, hogy a kormánykoalíció már titokban megegyezett a Marián Kotleba vezette ĽSNS képviselőivel, hogy megszerezzék a képviselői mandátuma visszavonásához szükséges 90 szavazatot.

 

Matovič  megismételte, hogy a hatályos törvény szerint köztisztviselő nem vállalkozhat. Elmondása szerint a vállalkozás célja a haszonszerzés, ő azonban az elmúlt nyolc év során nem tett szert haszonra, nem folytatott vállalkozói tevékenységet, tehát az engedélye nyolc éve halott. Állítja, nem csak ő az egyetlen, aki ilyen hibát vétett. Példaként a Most-Híd államtitkárát, Mária  Kolíkovát hozta fel, aki szintén kétszer sértette meg az alkotmánytörvényt, de senki nem rótta fel neki, hogy elvesztheti tisztségét.

 

„Ha elveszik a mandátumomat és ez összhangban van a lelkiismeretükkel, akkor tessék. Ha el kell mennem, a választóinkat csak megerősítik abban, hogy mögöttünk álljanak. Legalább új emberek kapnak teret a bemutatkozásra, akik jelenleg jómagam vagy Daniel Lipšic árnyékában vannak.”

 

 

Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni Veronika Remišová parlamenti képviselőt az OĽaNO-NOVA vezetőjeként az válaszolta, hogy Remišová a jövőbeni Iveta Radičová, megvan hozzá a tehetsége és nagyobb ambíciói is lehetnek, mint egy mozgalmat vezetni.

 

„Ő egy tiszta lélek, képzett, két egyetemi végzetséggel rendelkezik, tökéletes nő minden tekintetben.”

 

Matovič nem hagyta ki a Robert Kaliňák belügyminiszter leváltását célzó témakört sem. Ugyan az ellenzék egyik vezetőjeként élharcosa volt a kezdeményezésnek, a szavazáson nem volt jelen.

 

„Emberi dolog, nem emlékszem, mi miatt nem voltam ott, de nem bosszant a dolog. Előre világos volt, mi fog történni. Az ülésnek azonban volt értelme. Meggyőződésem, hogy választóim megértik, fontos volt ez a harc és előre lehetett tudni, hogy fogna szavazni a kormánykoalíció képviselői. A választóim nem foglalkoznak apróságokkal”

 

forrás: teraz.sk
kép: parlamentnelisty.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!