Andrej Danko (SNS) házelnök törvényjavaslatát, ami szigorítaná az egyházak regisztrációját, Marek Maďarič kulturális miniszter ellenzi. A közmédia üzembentartási díja után tehát előkerült egy újabb téma, ami megosztja őket – és a kormányt.

 

„Ahogy azt Franciaországban megmondták, az iszlamizáció a kebabbal kezdődik. Pozsonyban már folyamatban van, képzeljék el, mi lesz itt 5-10 év múlva”

 

Ezt Andrej Danko még januárban mondta a választási kampány során. Akkor az SNS vezére azt ígérte, hogy ha pártja bekerül a parlamentbe, három intézkedést mindenképp keresztülvisz a törvényhozáson: a mecsetek és minaretek építését és a burka viselését tiltó törvényt, illetve az egyházak regisztrációjának szigorítását célzó törvényt.

 

Ez utóbbit szeptemberben a házelnök be is terjesztette, a javaslat szerint az egyházak hivatalos megalapításához 50 ezer aláírásra lenne szükség.

 hirdetes_810x300  

 

Attól függetlenül, hogy fenyeget-e iszlamizáció vagy sem, Gazda Imre egyházi elemző Danko javaslatát teljesen feleslegesnek tartja:

 

„Már a jelenlegi törvény is elég szigorú, és kellően véd a spekulációktól. 2007 óta, mikor bevallási kötelezettséget 20 ezer szimpatizánsról 20 ezer egyháztagra módosították, egyetlen egy új egyház vagy vallási mozgalom sem jött létre Szlovákiában”

 

A kulturális miniszter sincs megelégedve Danko javaslatával, leginkább azért, mert úgy érzi, hogy a házelnök átnyúl a feje felett. A Kulturális Minisztérium – a hivatalos álláspont szerint – tiszteletben tartja a képviselők azon jogát, hogy kezdeményezzenek, de jelen pillanatban nem érzi szükségesnek tovább szigorítani az amúgy is szigorú törvényt a vallásszabadságot illetően.

 

Aktuality.sk

Nyitókép:HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!