„A kormány nem tud, vagy nem akar változtatni a romák helyzetén. Döntse el mindenki saját magának.” – ezzel a kiírással tett közzé egy videó válogatást Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos. A politikus ebben hozzá nem értéssel vádolja utódját, a Most-Híd által jelölt új romaügyi biztost, Ravasz Ábelt.

 

A romaügyi kormánybiztos körüli mizéria idén áprilisban kezdődött, amikor Peter Pollák  kormánybiztos lemondott, helyére pedig – az új koalíciós szerződése értelmében – a Most-Híd állított jelöltet.

 

Napokon belül felröppent a hír, hogy a poszt fő várományosa Ravasz Ábel, aki Vízió 2016 néven a Most-Híd „szlovmagy” stratégiáját koordinálta (erről bővebben itt írtunk) illetve a párt héttérintézményénél, a Bél Mátyás Intézetnél dolgozott. Előtte a gömöri Obama néven kampányoló Most-Hidas jelölt, a roma származású Štefan Vavrek is a kiszemeltek között volt, de ő végül Ravasz beosztottjaként került a hivatalba.

 

 hirdetes_400x285  
ravasz_bugar
Bugár Béla és védence. Kép: televizio.sk

 

Ravasz kinevezésének idején a Fiatal Romák Szövetsége aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy ügyeiket egy hozzáértő, roma származású kormánybiztos kezelje. A szervezet nyílt levélben arra kérte Robert Fico kormányfőt, hogy a roma nemzetiségű, smeres Alexander Daškot nevezze ki romaügyi kormánybiztosnak.

 

A koalíciós szerződésre hivatkozva azonban a kormány Bugár Béla akaratának engedve Ravasz Ábelt nevezte ki a pozícióra. A romaügyi kormánybiztosi szék horderejét nem érdemes lebecsülni. Uniós forrásokból ugyanis a roma közösség felzárkóztatására 380 millió euró áll a kormány és a kormánybiztos rendelkezésére.

 

Kárba veszett az addig elvégzett munka

 

Az új romaügyi kormánybiztostól kinevezését követően portálunk is megpróbált interjút kérni, sikertelenül. Megkeresésünkre még csak nem is reagált. Július végén a Sme-nek adott interjújában Ravasz a következőket nyilatkozta:

 

maxresdefault_yotutube_com
Ravasz Ábel. Kép: sme.sk

 

“Az első lépéseim olyan kezdetlegesek. Hivatalunknak jelenleg nincs stabil identitása. Ha megkérdeznék az átlagembert, de a politikusokat vagy kormánytagokat is, hogy miben rejlik a kormánybiztos feladata, nem tudnának rá válaszolni. Azon dolgozunk, hogy sikerüljön jobban definiálni a hivatal kereteit. “

 

Ezzel szemben Peter Pollák napokban közzétett videójában azt állítja, hogy ez eddig nem nagyon jött össze. A felvételen arról beszél, hogy több olyan romák által lakott országrész is van, ahol nemrég még szociális munkát végeztek és közösségi központok működtek, ma viszont már nincs semmi.

 

„Szörnyű, hogy óriási összegeket költöttünk ezekre az emberekre, képeztük őket, felkészítettük őket erre a munkára, ma pedig a munkaügyi hivatalban sorakoznak vagy máshol helyezkedtek el.”

 

Pollák állítása szerint a kormány 380 millió eurót kapott az Európai Bizottságtól roma projektekre. A videóösszeállításban Klára Orgovánová és Ladislav Oravec romaügyi szakértők is beszélnek a TA3 műsorában arról, hogy Pollák az előző időszakban kormánybiztosként kidolgozta a források felhasználásának módját és szempontjait, előkészítette a projekteket, majd jött valaki a helyére, aki az egészet darabokra szedte.

 

Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos. Kép: teraz.sk

 

Nem tudja, vagy nem akarja…

 

„Az új kormány és a kormánybiztos fél éves működése során semmilyen projektet nem valósított meg a roma közösségekben. (…) Valami, ami működött és volt rá pénz, most mégsem működik, mert valaki nem akarja, vagy nem tudja csinálni.”

 

folytatja Pollák Ravasz Ábel jelenlegi romaügyi kormánybiztosra utalva. Ravasz azzal magyarázza tétlenségét, hogy a Pollák által említett projektek saját kinevezésekor még nem voltak előkészítve, és egyébként is, csak áprilistól van a hivatalban. A projektek jelenleg jóváhagyásra várnak, és Ravasz szerint hamarosan kiírhatják őket. Mint elmondta, szerinte olyan munkát kell végeznie, amit még tavaly kellett volna elődjének megoldania.

 

Pollák szerint Ravasz hazugságai nevetségesek, ugyanis semmi új elindításáról nincs szó, pusztán a már meglévő dolgokat kell újraindítani.

 

„Ha a [jelenlegi kormánybiztos] nem képes megbirkózni a dokumentációval és a rendelkezésére bocsátott keretösszeg felhasználásával, akkor semmi keresnivalója ebben a pozícióban. (…) A romaügyi kormánybiztosi poszt nem arra van, hogy valaki karriert csináljon. Itt olyanokra van szükség, akik hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek a roma közösséget illetően.”

 

„Meggyőződésem, hogy a jelenlegi kormánynak nem érdeke a romakérdéssel foglalkozni, (…) kormánybiztosnak pedig olyan embert jelölt, aki tapasztalatlan a témában.”

 

105657_1200x_sme_sk
Peter Pollák. Kép:

 

Pollák szerint mindezt az is bizonyítja, hogy bár a kormánykoalíció pártjainak lett volna több, Ravasznál tapasztaltabb jelöltje is a romaügyi kormánybiztosi posztra, politikai döntést hoztak. Példaként említette, hogy a Most-Híd listáján két roma is indult, mégsem jelölték egyiküket sem a pozícióra.

 

„A helyzet ma olyan, hogy a legszegényebb országrészekben semmi sem működik.”

 

szögezte le Pollák.

 

 

A Körkép július végi, a Most-Híd kormányhivatalnokainak munkáját elemző írásában már megszellőztette, hogy több konkrét személynél, köztük Ravasz Ábel esetében is komoly bukta lehet a tevékenységük vége. Peter Pollák kritikája lényegében ugyanezt állítja.

 

Körkép.sk/KL, KZS

Nyitókép: aktuality.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Nem kérnek a romák a Most-Híd romaügyi kormánybiztosából

 

Magyarok az államigazgatásban: Ennek nagy bukta lehet a vége

 

A Most-Híd adhatja az új romaügyi kormánybiztost

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!