Az Európai Unió kötelező migránskvótákról szóló javaslata egy szerencsétlen elképzelés volt, amelyet politikai szempontból halottnak lehet tekinteni – jelentette ki Andrej Kiska szlovák elnök hétfőn Bukarestben, miután Klaus Iohannis román államfővel találkozott.

 

Európának ugyanakkor erkölcsi kötelessége, hogy ne tagadja meg a segítséget azoktól, akik a halál elől menekülnek, és szükség van az európai szolidaritásra is: önkéntes alapon kell segíteni a migrációs válságnak leginkább kitett uniós tagállamokat – árnyalta álláspontját a szlovák államfő.

 

Véget kell vetni az uniót megosztó politikának

 

Közös sajtóértekezletükön vendéglátója, Klaus Iohannis az uniós határvédelem megerősítését sürgette és úgy vélte: Európának a közös megoldás keresésére kell összpontosítania, és véget kell vetnie az uniót megosztó politikáknak – hangoztatta Iohannis.

 hirdetes_810x300  

 

Iohannis ugyanakkor felajánlotta Románia segítségét Szlovákiának a korrupció elleni harcban.

 

“Kiska elnök vetette fel a témát négyszemközti beszélgetésünkön: és nyilván elégtétellel tölt el, hogy egy fontos európai barátunk méltányolja a romániai korrupcióellenes küzdelmet. Számunkra létkérdés a korrupció megfékezése, mert nemcsak a demokráciát veszélyezteti, hanem lassítja a gazdasági növekedést, és elijeszti a befektetőket is”

 

mondta Iohannis, hozzátéve, amennyiben a szlovák hatóságok meg akarják ismerni a román modellt, Bukarest kész megosztani a korrupcióellenes küzdelem terén szerzett.

 

MTI

Nyitókép: teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!