Új jobbközép párt alakul Szlovákiában. A döntést hivatalosan vasárnap jelenti be Richard Rybníček, Trencsén jelenlegi polgármestere.

 

Egyelőre annyit tudni, hogy az előkészítő bizottságban egyetlen olyan személy sincs, aki korábban más pártban aktív szerepet töltött be.

 

Autonómia helyett kantonok. Ryníček újraszabná Szlovákiát a Magyar Királyság alapján

 

 hirdetes_810x300  

Dunaszerdahely Pozsony-megyében, Galánta a Nagyszombatiban, saját, Komárom-megye az érsekújvári és komáromi járásnak, Nyitra-Bars-megye a lévai járás magyarságának, Nógrád-megye a palócok többségének, Gömör-Kishont-megye… stb. Új területi felosztást javasol Szlovákiának a vasárnap pártot alapító Richard Rybníček.

 

Amint arról korábban már beszámoltunk, programjának alapja Szlovákia újbóli területi felosztására épül, mégpedig 16 kanton formájában. A Körkép.sk idén májusban a szlovákiai magyar médiumok közül elsőként bővebben is bemutatta a készülő projektet.

 

Richard Rybníček a Körképnek adott interjújában májusban a magyarokkal kapcsolatban ezt mondta:

 

Mit üzen azoknak a magyar választóknak, akik felfigyeltek az Ön javaslatára?

 

Határozott meggyőződésem, hogy Szlovákiában – ha sikerül átültetnünk ezt a “decentralizációs programot” – megéri majd élni. A projekt erőssége, hogy közösen hozhatunk létre egy olyan országot, amely működőképes lesz, és ahol nem csak hatékony versengést folytathatunk, hanem közösen gazdagíthatjuk is egymást. Biztos vagyok abban, hogy ha ez a program megvalósul, a magyar választók még jobban megszeretik az országot.

 

Más nemzetiségűek is lesznek a pártjában?

 

Mindenképp. Sőt, nagyon szeretném, ha a magyarok is ránk szavaznának. Annak is nagyon örülnék, ha nem csak a magyar kisebbség képviseltetné magát ebben a pártban, hanem lenne olyan választópolgár, aki azt mondaná: Végre egy párt, amelyik képes a saját régiómban saját képviseletünkkel még jobb életkörülményeket biztosítani számunkra.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: .týždeň.sk

 

További ajánlott írások:

 

Autonómia helyett kantonok. Richard Rybníček újraszabná Szlovákiát a Magyar Királyság alapján

 

Autonómia mint választási ígéret?

 

Exkluzív! Richard Rybníček a Körképnek: Nem félek az autonómiától

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!