A legnagyobb kormánypártban egyre erősebbek azok a hangok, akik szerint alapvető változásokra van szükség a Smer vezetésében és irányultságában.

 

A Pavol Paška és Luboš Blaha által kidolgozott, majd a Smerből kiszivárgott programdokumentum nyilvánosságra kerülése után feltűnően gyorsan  elhalasztott smeres pártkongresszus új időpontja október 22., szombat, a helyszín Pozsony.

 

Az első kongresszus részben azért maradhatott le, mert a Blaha és Paška által kidolgozott első verzió a nyilvánosságra került. Az a szociális demokráciát helyettesíthetetlen politikai erőként említi, és szlovákiai meghonosítóira, Emanuel Lehockýra és Alexander Dubčekra hivatkozik.

 

 hirdetes_400x285  

A program sokat foglalkozik a politikai gyűlöletkeltéssel, amelynek a szerzők szerint két eszköze is van: a jobboldali pártok, melyeket nem standard politikai pártoknak nevez, és a jobboldali sajtó, ami  a „szélsőségesek előőrse”.

 

A dokumentum nyilvánosságra kerülése komoly zavart kelthetett a Smerben, mert az új program már nem a két korábbi szerző, hanem Vladimír Faič tollából származik, aki a parlament Kormányfői Tanácsadói Testületének elnöke.

 

A konferencián a párttagokon kívül a német és cseh szociáldemokraták képviselői is részt vesznek, valamint a német alkancellár, Sigmar Gabriel, a cseh kormányfő Bohuslav Sobotka és az osztrák kulturális miniszter, Thomas Drozda.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!