Robert Fico szerint nehéz feladata van a szociális demokráciának Szlovákiában. Alternatív szociális és gazdasági gondolkodásmódot kell nyújtania. A legerősebb kormánypárt vezetője a mai pártkongresszus után elmondta, hogy megérett az idő egy új program kialakítására. A Smer új programja decemberre lehet kész, a párt elnöke ma bemutatta az alapjait. A kormányfő elmondása szerint egy párt programkonferenciája sem generált akkora figyelmet, mint az övék.

 

Az emberek világos politikai irányvonalat akarnak

 

„Felelősséggel tartozunk az itthoni dolgokért, de az EU-ért is. Tudjuk, mi az az állami felelősség. Kire hallgathatnánk, ha nem a testvérpártokra, akiknek sok a tapasztalatuk. Hallgassunk a széteső jobboldali pártokra? Mi tizenhét évvel a pártalapítás után is ittvagyunk, továbbra is nagy ambíciókkal.”

 

-elemezte a párt helyzetét Fico a meghívott vendégek társaságában, akik között ott volt Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, a német Szociáldemokrata párt elnöke, Sigmar Gabriel és az osztrák kulturális miniszter, Thomas Drozda.

 hirdetes_810x300  

 

„Alternatív szociális és gazdasági gondolkodásmódot kell nyújtatnunk. Az emberek világos politikai irányvonalat akarnak, hogy tudják, ki kicsoda. Mi az alapvető emberi jogok mellett tesszük le voksunkat. Szeretném, ha többet foglalkoznánk a gazdasági és szociális jogok teljesítésével. Eljött az idő, hogy új politikai programot készítsünk, olyat, ami reagál a valóságra, itthon és külföldön egyaránt.”

 

Összhangban az emberarcú politikával

 

Fico bemutatta a program alapjait is. Elmondása szerint pótolhatatlan lehetőségük van alternatívát kínálnia gyűlölettel szemben. Nem lehet lemondani a biztonság, terrorizmus és migráció kérdéséről.

 

Az új programban attraktív, dinamikus és demokratikus megoldásokat kínálna, különben jönnek a szélsőségesek. „A mi esélyünk az erős szociális programban van” – tette hozzá. Elmondása szerint a Smernek támogatnia kell az erős jogállamiság gondolatát. Folyamatosan szeretnék növelni a foglalkoztatottságot, javítani a szociális és gazdasági  feltételeket az emberek számára azért, hogy ne legyen nagyobb a szakadék a gazdagok és szegények között. A kormányfő szerint a párt prioritása a „keményen dolgozó ember, aki tiszteli a szabályokat”. Kiemelte, hogy az új program összhangban lesz az „emberarcú politikával”.

 

Maďarič bemutatta a fő témákat

 

Marek Maďarič, a párt alelnöke bemutatta a program főbb témáit, ami a tervek szerint decemberre készül el. A legfontosabb amivel a pártnak törődnie kell, az a foglalkoztatottság, egészségügy mindenki számára, a lakáspolitika javítása és a korrupció elleni küzdelem. Az alelnök elmondása szerint a gazdasági növekedés, a minimálbér növelése fontos eszközei a fizetések emelésének Szlovákiában.

 

Az adók és járulékok témája kulcsfontosságú a programban. Csakúgy, mint a bérházak építésének menete a fiatalok támogatása érdekében. A párt szeretné támogatni a vállalkozói környezetet kedvező hitelekkel és jótállással. A szociális intézkedésekkel összhangban szeretnék támogatni az induló szociális vállalatokat, adományokkal és kedvező hitelekkel. Az egészségügy nyereséges működésén kívül a Smer szeretné támogatni az iskolaügyet, közlekedést és a kulturális fellendülést Szlovákiában, valamint tovább folytatnák a leghátrányosabb helyzetű régiók fejlesztését.

 

A mezőgazdaság fejlesztése mellett nagy hangsúlyt kap a programban a biztonság. Ezért a Smer erősítené a védelmi rendszert és tovább folytatná a korrupció elleni harcot. A párt számára a legnagyobb politikai érték a demokrácia, ezért alapvető felvétel számukra a működő parlamenti rendszer.

 

webnoviny.sk
kép: SITA/Marek Mrviš

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!