Az akcióterv hét operációs célt fogalmaz meg, összpontosítva a kisebbségi kultúra támogatására.

 

A terv célja hatékonyan és átláthatóan bebiztosítani a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok jogainak védelmét és támogatási rendszerét, beleértve annak intézményes kereteit is. A 2016 – 2020 közötti időszakra vonatkozó tervezetet a kormány szerdai ülésén fogadta el.

 

A tervezet alapját a múlt év során elfogadott Emberi jogok védelmének és támogatásának szlovákiai stratégiája adja. A kormány ebben jóváhagyta, hogy akcióterveket kell kidolgozni a sérülékeny és társadalomból kiszoruló csoportok és egyének részére, akik számára még nincsenek törvényi, intézményes keretek biztosítva, valamint a stratégiák és a gyakorlati alkalmazás keretei is hiányoznak.

 

 hirdetes_300x300  

A tervnek hét célja van

 

Az akciótervet a kormánybiztosi hivatal készítette elő, a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok bizottságával és a kisebbségek képviselőivel közösen kidolgozva. A javaslatot az említett bizottságon kívül a kormány emberi jogokkal, nemzeti kisebbségekkel és nemi egyenlőséggel foglalkozó tanácsa is jóváhagyta.

 

A tervezet hét műveleti célt határoz meg, összpontosítva a kisebbségek és etnikai csoportok kulturális támogatási rendszerére, az anyanyelvhasználat feltételeinek javítására, az oktatás-neveléssel kapcsolatos specifikumok összehangolására, valamint  a közvélemény hatékonyabb tájékoztatására a nemzeti kisebbségekről a médián keresztül.

 

A tájékozatlanság problémája

 

A célok teljesítése érdekében konkrét intézkedéseket dolgoztak ki időkerettel, a felelős tárcákkal és együttműködő szervezetekkel megszabva.

 

Az akcióterv készítői megállapították, hogy a legnagyobb veszélyt a közvélemény tájékozatlansága és a kisebbségi vagy etnikai csoportok tagjainak saját jogaikkal való tudatlansága jelenti, ennek okaként kevesebben élnek jogaikkal.

 

Szintén gyenge diszkriminációellenes jogszabályok gyakorlati jogérvényesítése, illetve korlátozott a kisebbségi és etnikai csoportok fellendítésére szánt támogatás összege.

 

forrás: sme.sk
kép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!