Döbbenet, hogy egy állítólagos jogállamban egy minisztérium azt elemzi, miért nem kell betartani és betartatni a hatályos törvényt  – írja az MKP Országos Tanácsának elnöke, Őry Péter azzal kapcsolatban, hogy a kulturális miniszternek címzett javaslatra a magyar műsoridővel kapcsolatban elutasító és leereszkedő válasz érkezett.

 

A Szlovák Televízió (RTVS) kettes csatornája hetente mindössze 56 perc műsoridőt szán a szlovákiai magyaroknak, ami egyharmincad része annak, ami jog szerint járna nekünk, szögezi le Őry, aki felhívja a figyelmet, hogy a magyarok részarányából adódóan több mint napi négy óra magyar nyelvű műsoridő járna.

 

„Mivel a műsorszórásról szóló törvény nincs összhangban a szlovák közszolgálati médiáról szóló törvénnyel, e hiányosság kiküszöbölése érdekében egy általunk kidolgozott törvénytervezetet küldtünk Marek Madarič kulturális miniszternek.”

 

A komoly késéssel érkező elutasító válasz szerint nem lehet biztosítani a javasolt változásokat. A válasz legfontosabb tétele az, hogy a nemzetiségi adások mennyiségének növelését nem lehetne anélkül megoldani, hogy ne kellene átértékelni a Szlovák Televízió finanszírozásának kérdését.

 hirdetes_810x300  

 

„Magyarán: nincs rá fedezet, pedig az a 8,5 százaléknyi magyar és más nemzetiségű ugyancsak fizeti a koncessziós illetéket, azaz kifizeti a neki járó részt!”

 

Őry felháborítónak tartja, hogy a szlovák kormány ismételten „nyűgként” kezeli a felvidéki magyarságot, és mondvacsinált indokokkal kerülik meg a törvény betűjét.

 

Fizessük csak tovább zokszó nélkül az adókat, a koncessziós díjat, útadót, ebadót, ingatlanadót, kukadíjat, cserében majd a kormány valamely hivatalnoka megmagyarázza nekünk, hogy ne nagyon ugráljunk. Örüljünk, ha nem zaklatnak nyelvrendőrökkel reggeltől estig. (…)

 

fakadt ki az MKP OT elnöke.

 

Körkép.sk

Nyitókép: ujszo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!