Kedd délután ismét ülésezik a Parlament, a képviselők 65 tervezetet tárgyalnak meg. A legfontosabb vitapontok közé tartozik az állami költségvetés és néhány ellenzéki javaslat tárgyalása.

 

A törvényhozók rövidített törvényelőkészítési eljárásban fognak foglalkozni a kormány köztisztviselők bérezésével kapcsolatos javaslatáról, amely 2017-től befagyasztaná a képviselők és egyes közjogi méltóságok fizetését.

 

Matovič is befagyasztást javasolt

 

 hirdetes_300x300  

Igor Matovič (OĽANO-NOVA) ellenzéki képviselő terjesztette be elsőként a közjogi méltóságok fizetésének befagyasztását, majd felszólította Robert Fico (Smer) kormányfőt, hogy a kormány szintén nyújtson be hasonló javaslatot és rövidített eljárásban tárgyalják majd.

 

A kormány elmondása szerint a képviselők és egyes közjogi méltóságok fizetése a 2016-os szinten marad, amelyet majd fokozatosan kiterjesztenek az állami hivatalnokokra, kormánybiztosokra és állami alkalmazottakra is.

 

Kiska visszaküldte a házszabály-módosítást

 

A képviselők újra foglalkoznak majd az ülésrendet módosító javaslata, ugyanis a köztársasági elnök visszaküldte az újratárgyalásra. Andrej Kiska figyelmeztetett, hogy a tervezet benyújtói politikai nyomást gyakorolhatnak és korlátozhatják az ellenzéki kisebbség teljesítményét.

 

Andrej Danko (SNS), a javaslat benyújtója szerint azzal, hogy az államfő nem írta alá a törvényt, politikát hozott be a témába és nem szakmaiságot. A képviselők a 11. ülésen 31 javaslatot tárgyalnak majd első olvasatban, ezek közül 5 kormány, 26 ellenzéki javaslat.  21 törvényjavaslatot második olvasatban tárgyalnak, köztük a 2017-es állami költségvetést is.

 

Egészségügy és régiófejlesztés

 

Lesz még egy rövidített eljárás a mai ülésen, mégpedig az állam tevékenységének rendezésével kapcsolatban. A javaslat szerint a régiófejlesztés a közlekedésügyi minisztériumtól átkerülhet a kormányhivatal hatáskörébe.

 

Az egészségügyi tárca benyújtotta javaslatát a nemzeti egészségügyi információs rendszerrel kapcsolatban. A kormány benyújtja továbbá az adóigazgatás során nyújtandó segítségről és együttműködésről szóló javaslatát és az európai rendelet alapján a bankszámlák zárolásáról szóló tervezetet.

 

Az ülés elején leteszik hivatali esküjüket az új képviselők –  Zuzana Zimenová (Radoslav Procházka helyett), Ladislav Andreánsky (Oľga Nachtmannová helyére).

 

sme.sk
kép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!