Bugárt az erdélyi összefogás példája sem rehabilitálhatja, az ő bűne ugyanis sokkal nagyobb.

 

Kövér László szavai, miszerint Felvidék intő jel az erdélyi magyarok számára, itt ugyanis nemzetárulás történt, Bugár pártja, a Most-Híd nem magyar párt, Bugár Béla pedig olyan szlovák politikus,  aki jól beszél magyarul, fontos viszonyítási pont marad a jövőre nézve a szlovákiai magyarok számára.

 

Tartalmilag és időzítését tekintve ugyan érzékeny, de annál fontosabb időszakban hangzottak el ezek a megállapítások. Ki is ütötte a biztosítékot a magyar egység megbontása óta lelkiismeret-furdalással küzdő Most-Hídas körökben, ahol titkon abban reménykedtek, hogy Bugár kap még egy utolsó esélyt, és lenyomhatják őt az MKP torkán.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár nem rehabilitálható

 

Kövér László világos szavai, Semjén Zsolt és Potápi Árpád János helyeslése, Orbán Viktor testbeszéde a DAC stadionavatóján (erről részletesebben alább) azonban világossá tették, hogy Bugárt az erdélyi összefogás példája sem rehabilitálhatja, az ő bűne ugyanis sokkal nagyobb.

 

Székelyudvarhely, 2016. november 28. Kövér László, az Országgyûlés elnöke lakossági fórumon Székelyudvarhelyen 2016. november 28-án. MTI Fotó: Haáz Sándor
Székelyudvarhely, 2016. november 28.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke lakossági fórumon Székelyudvarhelyen 2016. november 28-án.
MTI Fotó: Haáz Sándor

 

De kezdjük egy kicsit messzebbről. Miért is most szólalt meg Kövér László ilyen kendőzetlenül? Valóban a magyar-magyar párbeszéd megtorpedózása lett volna a célja? Korántsem. Épp ellenkezőleg.

 

Romániában december 11-én parlamenti választások lesznek. A helyzet úgy hozta, hogy a román politika bekeményített a magyarok felé, ezért sürgetővé vált az összefogás. A romániai magyar politikai paletta riválisai közül kettő, a  Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)  szövetséget is kötött, hogy az erdélyi magyar politika erősödhessen. És mivel Kövér eddig az MPP fontos támasza volt, mi több, a párt tiszteletbeli elnöke, személyesen nyomatékosította az együttműködés fontosságát.

 

Tény, hogy ott is vannak, akik a „frigyet“ ellenzik, Tőkés László, Szilágyi Zsot és Izsák Balázs például emiatt nem írta alá a Máért ülés zárónyilatkozatát, de ez benne van a pakliban.

 

Az erdélyi összefogás reménye

 

És most vissza a Felvidékre. Az erdélyi összefogás hírére többen abban bíztak, hogy Bugár Béla is feloldozást nyerhet a magyar egység szétveréséért. Ő maga reménykedve feszített Világi Oszkár meghívására a DAC stadionavatón a VIP szektorban, alig néhány sorral Orbán Viktor fölött. Kereste a szemkontaktust, a gesztus lehetőségét, bízva abban, hogy végre olvadni kezd a jég. Hogy megkezdődhet a közeledés, a múltra pedig ilyen-olyan érdekekből előbb-utóbb fátyol kerül.

 

De csalódnia kellett. Szemtanúk szerint Bugár csak egy kézfogásig jutott Orbán Viktorral, ezt követően a magyar miniszterelnök rögvest hátat is fordított neki.

 

beela
Szemtanúk szerint Bugár csak egy kézfogásig jutott Orbán Viktorral, ezt követően a magyar miniszterelnök rögvest hátat is fordított neki. Kép: ujszo.com

 

Majd jött a dunaszerdahelyi magyar-magyar párbeszéd, melyet Bugár – ahogy azt tőle megszoktuk –  magyar választói felé igyekezett a saját érdekeinek megfelelően tálalni (miközben Facebook-oldalán, ahol a szlovákok is láthatják, még csak meg sem említette a rendezvényt).

 

Ezt követően érkezett a hatalmas tasli Kövér Lászlótól, aki történetesen az Országház elnöke, ős fideszes, a párt erős embere, aki nemzetpolitikai kérdésekben végvárként működik és amit mond, irányadó. Bugár Béla magyar szempontból így végérvényesen politikai hullává lett minősítve.

 

Bugár, mint vezéráldozat

 

Mi következik mindebből? Két dolog. Az egyik az MKP, a másik a Most-Híd szimpatizánsai felé szolgálhat üzenettel.

 

Az MKP számára Kövér szavai azt jelentik, hogy a magyar-magyar összefogás erdélyi példára a Felvidéken is lehetséges, de nem Bugár Bélával. Amíg ez nem tudatosul, és nem válik általánosan elfogadottá a párt holdudvarában, marad a jelenlegi felemás helyzet úgy Budapest, mint a saját választói bázison részéről.

 

A Most-Híd szimpatizánsai pedig úgy is értelmezhetik Kövér szavait, hogy Bugár elutasítása nem jelenti automatikusan a választók, szimpatizánsok, támogatók elutasítását. Bármennyire is próbálják ezt beléjük sulykolni a Bugár túlélésében érdekeltek, pártelnökük nem egyenlő a Most-Híd magyarjaival. Meg kell érteniük, hogy a felvidéki magyar egység újbóli létrehozásának legnagyobb akadálya maga Bugár Béla.

 

Az akadályok pedig legyűrhetők.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Martfeszt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!